Solgården

På Solgården skaber vi rammerne for beboernes gode hverdagsliv.

Velkommen til Solgården, smukt beliggende i Hundborg, 13 km udenfor Thisted. Vi er tæt på Vesterhavet og Limfjorden. Her finder du information om livet på Solgården, vores rammer og aktiviteter for centrets beboere og områdets ældre borgere.
Se stort kort for Solgårdens beliggenhed:

Vis stort kort

 

Solgården er et alment plejecenter, der henvender sig til voksne og ældre borgere, som har brug for pleje og omsorg døgnet rundt. 

Om Solgården

Solgården åbnede i helt nye bygninger 2012. Centeret ligger i Hundborg, som er et særligt område med udsigt til et kuperet landskab. Plejecenteret har i alt 32 lejligheder, og vi har store fælles arealer, hvor vi mødes til aktiviteter for centerets beboere og områdets ældre.

Vi har papegøjer og plejehjemskattene Abby, Kitty og Oluf, som bor fast på Solgården. Derudover går der geder lige udenfor døren på et af vores grønne arealer.

Områdecentret er delt op i:

 • Stuen med i alt 16 lejligheder. 
 • 1. salen med i alt 16 lejligheder
 • Brugercentret Valsen

Brugercentret Valsen er for beboere på centret samt områdets ældre, der har lyst til at deltage i aktiviteter sammen med andre.

Hvordan får jeg bolig på Solgården?

Hvis du ønsker at bo på plejecenter, skal Thisted Kommune visitere dig til en plejebolig. Du kan søge om en plejebolig:

 • Hvis du har et omfattende behov for personlig pleje og støtte, dvs. at du har svært ved at overkomme hverdagens opgaver.
 • Hvis du føler dig utryg og ensom i en grad, der begrænser dig i evnen til at tage vare på dig selv.

For at komme i betragtning til bolig på Solgården skal du eller dine pårørende kontakte Thisted Kommunes Visitation og Hjælpemiddeldepot. I bliver herefter tilbudt et besøg af visitator fra Visitation og Hjælpemiddeldepot, som vil hjælpe jer med at udfylde en ansøgning. Samtidig vil visitator udarbejde en vurdering og beskrivelse af dig i forhold til de ressourcer og udfordringer, som du har. Visitator vil desuden vejlede og oplyse dig om den videre proces.

Se kontaktoplysningerne her på siden.

Hverdagen på Solgården

Vores aktiviteter

Aktivitetsmedarbejderen arrangerer, sammen med Aktivkomiteen og andre frivillige, aktiviteter i hverdagene med udgangspunkt i beboernes ønsker og formåen. 

Billede kommer

Der er en Aktivitetskalender, som hænger ved indgangen og som også uploades på Facebook, hver uge

Aktiviteternes indhold kan f.eks. være ældreyoga, cykelture, stolegymnastik, sang, kreative sysler, ture med vores bus, hygge i orangeriet / haven og lignende.

Herudover afholdes fællesarrangementer i fællesarealerne, bl.a. gudstjeneste, musikeftermiddage, bankospil, årstidsbestemte fester og meget andet.

Information

Vi ønsker, at du falder til her hos os, og at du føler, at det er dit hjem. Vi hjælper gerne med til, at du får skabt et godt hjem, hvor du har mulighed for privatliv, samtidig med at vi håber, du får et godt fællesskab med de øvrige beboere på Solgården.

Vi har udarbejdet en velkomstpjece særligt for Solgården, som forhåbentligt vil hjælpe med nogle af de mange spørgsmål, der helt naturligt dukker op i forbindelse med indflytningen. Vi sender velkomstpjecen til dig eller dine pårørende på mail, hvis du ønsker at læse mere om Solgården, eller når du får tilbudt en plads hos os.

Vi ser frem til et godt samarbejde med dig og dine pårørende.

Solgården har en lang og fantastisk historie bag sig.
I 1963 fik ægteparret Evald og Tove Sloth den ide, at bygge et plejehjem i Thy og valgte Hundborg, som de begge havde tilknytning til.
Evald og Tove boede på daværende tidspunkt i København, hvor de var bestyrer af en plejehjem, men havde et ønske om at vende "hjem".
Det lå både Evald og Tove meget på sinde, at der skulle bygges værdige boliger og gives værdig pleje til ældre og handicappede. I 1960`erne var det ikke nogen selvfølge. Langt de fleste plejehjem var flersengsstuer med fælles bad og toilet. Indholdet var mere en form for opbevaring, end den var, at give et liv til beboerne.
Toves far var arkitekt og han sørgede for tegningerne til et stort og overdådigt plejehjem. Der var selvstændige stuer til alle med eget bad og toilet. Det var et projekt fuld af visioner. Det gav mange diskussioner, om det nu var nødvendigt til ældre mennesker, men Evald og Tove var sikre i deres sag.
For at komme i gang med byggeriet skulle der rejses penge og søges om forskellige tilladelser. Det var en lang og sej kamp.

Endelig i 1966 kunne byggeriet gå i gang og i 1967 stod de første 40 plejehjemspladser færdige.
Evald og Tove var fulde af visioner på deres felt, og de fik lavet planer om et antal beskyttede boliger, en festsal og en afdeling med 16 pladser specielt til kørestolsbrugere.
I 1975 er Solgården fuld udbygget og består nu af 56 plejehjemsboliger og 29 beskyttede boliger. Derforuden personaleboliger.
Hele byggeriet har en storslået fremtoning. Der er mange flotte detaljer: Gangene er lidt bredere end normalt, festsalen, der har dannet ramme om mange arrangementer, har eget indbygget alter, varmvandsbassinet (som dog er udlejet i dag), det stor udendørsur, det flotte springvand. Der er mange flotte detaljer, som ikke hører med til et plejehjemsbyggeri i dag.
Når man kommer kørende fra Mosevej op mod Solgården, er det et imponerende syn der møder en.

Evald og Tove Sloth trækker sig tilbage i 1994.
I 2000 bliver Solgården en kommunal institution. De beskyttede boliger (nu ældreboliger) bliver solgt fra til Lejerbo.
I 2012 erstattes det gamle Solgården af det nuværende. Fra at være et plejehjem i særklasse, med sjæl og en spændende historie om et ægtepar med så store visioner, som vi kunne ønske os, der var flere der havde i dag, er det gamle Solgården nu erstattet af et også spændende byggeri. Denne gang er der udover værdige boliger også lagt vægt på at holde den enkelte selvhjulpet og ikke mindst på, at gøre byggeriet energimæssig selvforsynende.

Solgården har 32 lejligheder fordelt på stuen og 1. sal.

Lejlighederne er 2-rums lejligheder på 44 m2 inklusive fællesarealer. En lejlighed består af en stue/entre med tekøkken, hvor der er kogeplader og køleskab med lille fryser og højdejusterbar køkkenbord på 23,1 m2. Der er desuden et soveværelse med skabe på 13,4 m2, og et badeværelse med højdejusterbar toilet med dobbelt armstøtte, højdejuster vask med indbygget håndtag til støtte, ophæng til bruseforhæng, skab med indbygget vasketøjskurv, vaskemaskine med indbygget tørretumbler. Fra stuen er der adgang til egen enten terrasse eller altan med et lille skur, hvor der er plads til et lille bord og et par havestole, grill, krukker mm.
Derudover er der 38 m2 i fællesarealet, som der betales husleje til. Et samlet areal på 82 m2.

Fællesarealerne består af lille og stor dagligstue med fjernsyn, køkken og spisestue, depot, rengøringsrum, bryggers og gangarealer.

Lejekontrakt udfærdiges i Teknisk Forvaltning, og indflytningsrapport udfærdiges af plejecentrets pedel.

Husleje og depositum:

         2024

Husleje     7.007 kr.
Depositum   34.469 kr.

Fuldkost (egenbetaling) koster pr måned 4.113 kr. (2024) 

Det er dit hjem: Målet er, at Solgården skal være et trygt, varmt og aktivt sted at bo og besøge. Beboerne er ekspert i eget liv, og denne viden inddrager vi som ansatte, så du så vidt muligt har medindflydelse på din hverdag. Vi hjælper med til, at du får skabt et hjem, hvor du både har mulighed for privatliv og samtidig kan være en del af fællesskabet med de øvrige beboere.

Du holder dig aktiv: Personalet på Solgården hjælper dig med så vidt muligt at opretholde din fysiske og psykiske formåen og om muligt forbedre den. Det betyder, at vi støtter dig, hvor du har brug for det, og at du selv gør det, som du selv kan og har kræfter til. Vi forventer, at du som beboer deltager i hverdagens praktiske opgaver i det omfang du kan. 

Døgnrytmen på Solgården

Kl.: 07.00: Dagvagterne møder ind på Solgården

Kl.: 07.30 - 11.30: Morgenbuffet, pleje/omsorg, aktiviteter, stjernestunder, rengøring

Kl.: 11.15 - 12.30: Middagsstund - frokost, pålægsfade og evt. en lun ret

Kl.: 12.30 - ?: Middagshvil

Kl.: 14.30 - 17.00: Eftermiddagskaffe og samvær

Kl.: 17.30 - 18.30: Aftensmaden - et varmt måltid og samvær

Kl.: ? - 23.00: Godnat.

Kl.: 23.00: Nattevagten møder ind på Solgården

På Solgården er der selvstændigt køkken, der laver al maden. I henhold til Thisted Kommunes strategi om økologi, er der fokus på at bruge økologiske varer. Solgårdens køkken har opnået sølv mærke i økologi, hvilket vil sige, at maden er lavet af 60 - 90% økologiske varer.

 

Når du har fødselsdag

Når du har fødselsdag, fejrer vi dagen med udgangspunkt i dine ønsker.

Vi hejser flaget og vil gerne hygge om dig. Der er mulighed for at ønske brød og kage til afdelingens eftermiddagskaffe. Hvis du har specielle ønsker for dagen, vil vi forsøge at imødekomme dem.

Anny Fonden betaler en blomst som en lille fødselsdagsgave fra husets beboere og personale.

Ved runde dage og lignende er du hjertelig velkommen til sammen med dine pårørende at benytte lokale, hvis familien vil fejre dig, og lokalet er ledigt. I skal selv dække bord, vaske op og rydde op efter jer. Der er mulighed for at købe kaffe og brød eller mad til gæsterne. Dette aftales med Plejecenterlederen i god tid (gerne 2 uger før)

 

Sådan fejrer vi højtiderne 

Højtider er en del af livet på Solgården og fejres på "hjemlig" vis. Hvis du ønsker at fejre højtiden sammen med dine pårørende, er det muligt at bestille mad via Plejecenterlederen, når det aftales i god tid (gerne 1 uge før).   

Hvis du planlægger en tur hjem til familie eller venner i højtiden, hjælper personalet gerne med at arrangere det, hvis de er orienteret i god tid (gerne 1 uge før).

Personalet pynter op i fællesområderne til højtider. Hvis du ønsker at pynte op i din egen lejlighed, kan dine pårørende hjælpe dig med det, ligesom de også hjælper dig med at tage pynten ned igen.

  

Bussen

Solgården har egen bus, som vi bruger til skønne ture "ud i det blå". Bussen er købt og løbende finansieret af Frode Henriksens Fonden. Hvis du, som beboer, ønsker at komme med på nogle af disse ture skal du melde dig som aktivt medlem af bussen. Det koster 300,- kr. pr. år (2023). Beløbet indbetales til bussens konto i Sparekassen Thy - Reg.nr. 9090 konto nr. 000-02-96864. Ved indbetaling påføres beboerens navn og det årstal, der er betalt for.

Dyr og Udendørs sysler på Solgården

Dyr og grøn omsorg er to ting vi vægter højt på Solgården. 

Solgårdens dyr består af geder, katte og fugle

Dyrene på Solgården betyder:

 • Hjemlighed
 • Små spontane og sjove oplevelser i hverdagen
 • Et fællesskab beboerne imellem, personalet og beboerne imellem og gæster og beboerne imellem
 • Små opgaver i hverdagen, som beboerne kan deltage i eller have ansvaret for

                 

Orangeriet og haven omkring Solgården betyder:

 • Små opgaver i hverdagen, som beboerne kan deltage i eller have ansvaret for
 • Glæde ved at have blomster, haven og orangeri og se hvordan tingen gror
 • Glæde ved at bruge haven med de forskellige tilbud den giver: bålplads, petanquebane, springvand mm.

(Billede kommer)

I 1969 flyttede Lise Henriksen ind på Solgården. Hun kom hertil fra København, hvor hun havde boet med sin mand, entreprenør Frode Henriksen.
Lise og Frode Henriksen havde taget initiativ til mange projekter, og stod bl.a. bag "Vorupør Ferieby".
Ægteparret havde hørt om Solgården gennem en bekendt, som kendte Solgårdens bestyrerpar Evald og Tove Sloth.

En aften kl. 23.00 ringer Frode Henriksen til Evald Sloth og fortæller at han har fået kræft, og ikke har lang tid at leve i. Hans spørgsmål er, om Solgården vil arve dem, den dag de ikke er her længere.
Evald Sloth afkræves et øjeblikkeligt svar og han svarer ja.

3 mdr. senere dør Frode Henriksen.
Da Lise senere også dør, viser det sig, at der er en formue på knap 2 millioner, som Solgården arver.

Pengene står den dag i dag i en fond, Frode Henriksens Fond, og renterne bruges med det formål, at give glæde til Solgårdens beboere.

En gang årligt søger Solgården fonden om et pengebeløb til forskellige aktiviteter.
Af aktiviteter er bl.a.:

 • finansiering af og vedligeholdelse af Solgårdens bus
 • betaling for afvikling af arrangementer herunder fester
 • til is/restaurantbesøg
 • særlige udvalgte områder
 • tilskud til udgifter til husets dyr

Målsætning

 • Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv.
 • Solgården skal være et godt og trygt sted at bo, hvor beboerne føler sig hjemme, og hvor pårørende og de frivillige har lyst til at komme og føler sig velkomne.
 • Vi arbejder ud fra Thisted Kommunes værdiord: Anerkendende, Troværdig, Åbenhed, Loyalitet og Tillid.
 • Vi arbejder målrettet på at fremme værdighed og livskvalitet hos den enkelte beboer gennem mulighed for selvbestemmelse, medinddragelse og indflydelse i eget liv

Thisted Kommunes kvalitetsstandard "Det gode hverdagsliv"

Solgården arbejder ud fra kvalitetsstandarden for Sundhed - og ældreområdet i Thisted Kommune. Se kvalitetsstandarden "Det gode hverdagsliv".

Tilsyn med plejecenteret

Ifølge lovgivningen får Solgården løbende forskellige former for tilsyn, og vi skal offentliggøre rapporterne her på hjemmesiden:

Uanmeldt kommunalt tilsyn

Kommunen skal selv føre tilsyn med, at plejecentret lever op til den kvalitetsstandard, som kommunalbestyrelsen har vedtaget

Tilsynsrapport Solgården Uanmeldt kommunalt tilsyn 2022

Uanmeldt socialfagligt tilsyn

Ej udtaget til tilsyn

Styrelsen for patientsikkerhed. Ældretilsynet

Ej udtaget til tilsyn

Der udover kan plejecentret få anmelde og uanmeldte tilsyn fra:

 • Arbejdstilsynet
 • Fødevarestyrelsen

Du kan læse mere om tilsynene på Thisted Kommunes hjemmeside Tilsyn med sundheds- og ældreområdet

Bruger-/ pårørenderådet

Bruger-/pårørenderåd er et samarbejdsforum mellem beboere, pårørende og plejecentret. Formålet med rådet er at sikre gensidig information og styrke dialogen. Rådet repræsenterer beboernes interesser og inddrages derfor i eksempelvis retningslinjer for blandt andet:

 • den daglige pleje- og omsorgsindsats
 • centrets døgnrytme, aktivitetsniveau og arbejdsrutiner
 • samspil og kommunikation mellem personale og bruger/pårørende
 • information til brugere/pårørende

Bruger-/pårørenderådet arbejder indenfor de givne økonomiske rammer og respekterer overordnede målsætninger og værdigrundlag og servicedeklarationen på ældreområdet. Rådet afholder som minimum 4 årlige møder.

Bruger-/pårørenderådet på Solgården består af nedenstående i 2024:

 • Beboer repræsentant, Stuen -  
 • Beboer repræsentant, 1. sal - Emma Johansen 
 • Pårørende repræsentant, Stuen - Erik Jørgensen
 • Pårørende repræsentant, 1. sal - Karen Christensen
 • Personale repræsentant - Nora Nørgaard
 • Aktivitetsmedarbejder - Heidi Amby Jensen
 • Aktivkomité repræsentant - Rosa Vestergaard
 • Plejecenterleder (konstitueret) - Susanne Larsen

Aktivkomité

I Thisted Kommune er der tilknyttet en Aktivkomité på hvert plejecenter. Aktivkomitéens opgave er i samarbejde med plejecentrets ledelse, personale og beboere at tilbyde, iværksætte og forestå aktiviteter for plejecentrets beboere og lokalområdets ældre borgere over 60 år. Aktivkomitéen består af frivillige, der vælges for en to-årig periode. Thisted Kommune giver årligt et tilskud til Aktivkomitéen til aktiviteter.

Formand for Aktivkomitéen ved Solgården i 2024: Rosa Vestergaard

På Solgården har vi mange frivillige, som hjælper til med forskellige slags opgaver:

 • Tage med på ture ud af huset
 • Pynte op til påske og jul
 • Dække borde til forskellige arrangementer

De frivillige er tilknyttet Aktivkomitéen og samarbejder med vores personale om at skabe gode oplevelser for vores beboere.

                      

Hvis du har lyst til at være frivillig hos os, så er du meget velkommen til at kontakte vores aktivitetsmedarbejder Heidi Amby Jensen på tlf. 99 17 39 70 eller mail haje@thisted.dk på hverdage mellem 10 og 14 og høre mere.

Ansatte på Solgården

Solgården har ca. 32 faste medarbejdere foruden elever, vikarer og afløsere.

Solgårdens faglige kompetencer spænder vidt, og med fælles mål og udnyttelse af hinandens ressourcer, opnår vi et godt og tværfagligt samarbejde til glæde for beboere, pårørende og personale.

De ansatte på Solgården omfatter følgende personalegrupper:

Administration og ledelse: Leder, administrativ og vagtplanlægger.

Områdecenter: Sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere, pædagog, pædagogisk assistent og plejemedhjælpere. Derudover har vi social- og sundhedselever og sygeplejestuderende.

Køkken, rengøring, aktivitet og pedel: Rengøringstekniker, husassistent, pædagog, kok, ernæringsassistent og servicemedarbejder.

Faste stillinger

Alle faste stillinger på Solgården bliver altid slået op på Thisted Kommunes hjemmeside via kommunens elektroniske rekrutteringssystem. Er du interesseret i at arbejde hos os, skal du derfor sende en ansøgning, når stillingerne bliver annonceret på kommunens hjemmeside. Vi foretrækker faguddannet personale i vores faste stillinger.

Se mere om ledige stillinger på Thisted kommunes hjemmeside, hvor du også kan oprette en jobagent: Ledige stillinger

Vil du være ufaglært afløser i en periode?

I kortere eller længere perioder har vi ofte behov for ufaglærte afløsere på Solgården. Hvis du har lyst til at få erfaringer inden for ældre, pleje og omsorg, er der gode muligheder for et midlertidigt job.

Send din ansøgning med dit CV og kontaktoplysninger til solgaarden@thisted.dk, så kontakter vi dig, når vi får behov for din hjælp.

SOSU-elev eller sygeplejestuderende hos Solgården

(indsæt 3-5 linjer om plejecentret, som er relevant at vide for elever/studerende)

Uddannelsesmæssigt består medarbejdergruppen hovedsageligt af social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker. Desuden fungerer vi som et uddannelsessted for sygeplejestuderende og elever indenfor sundhedsfagene.

Vores oplæringsvejledere er erfarne og faglærte medarbejdere, som har gennemgået vejlederuddannelsen. På Solgården har vi stort fokus på at tilbyde et trygt læringsmiljø, hvor alle kan få et udviklende og godt forløb.

Se mere her om at være SOSU-elev eller sygeplejestuderende i Thisted Kommune: Uddannelse

Senest opdateret 08-04-2024
Kontaktinfo

Solgården

Solgårdsvej 14
7700 Thisted

Tlf.: 99 17 39 70

E-mail: solgaarden@thisted.dk 

 

 
Se Fødevarestyrelsens kontrolrapporter

Plejecenterleder

Jeanette Bertelsen

E-mail: jjj@thisted.dk

  

Aktiviteter

Heidi Amby Jensen
Tlf. 99 17 39 70

E-mail: haje@thisted.dk

 

Administration

Tlf.: 99 17 45 00

Telefontid mandag-fredag
kl. 9.00 - 13.00

 Ean-nr.: 5790000412822

Kontaktinfo

Visitation og hjælpemiddeldepot
Industrivej 5
7700 Thisted
Strategi

Frit Ældreliv

Læs mere om Thisted Kommunes strategi "Frit Ældreliv".

Læs mere

Magasin til 65+

Læs Gnisten

Thisted Kommune udgiver et magasin for alle seniorer fra 65 år +. Du finder den seneste udgivelse her.

Gnisten

Demokrati og indflydelse

Ældrerådets arbejde

Følg med i Ældre- og Seniorrådets arbejde for gode forhold for seniorer i Thy.

Læs mere