AFGØRELSE

Råd skulle have været hørt i sag om besparelser

Publiceret 12-06-2024

I en ny afgørelse slår Ankestyrelsen fast, at Thisted Kommune skulle have sendt spørgsmålet om en omlægning af beskæftigelsesindsatsen i høring hos Handicaprådet inden kommunen gennemførte en række ændringer på området.

Det er i strid med reglerne, når Thisted Kommune kun hører handicaprådet i Thisted Kommune om lokalpolitiske initiativer, der har betydning for mennesker med handicap.

Sådan lyder konklusionen i en nylig afgørelse fra Ankestyrelsen.

Den har vurderet spørgsmålet om høring, efter der i 2023 blev indgivet en klage ovenpå Arbejdsmarkedsudvalget og Kommunalbestyrelsens behandling af en sag om besparelser og mere målrettede tilbud som følge af første og anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen, der kom fra Christiansborg.

- Vi har haft en anden opfattelse af, hvornår spørgsmålet om et tiltag, der var en udmøntning af lovgivning fra Christiansborg, skulle i høring. Det har vi nu fået en afgørelse, der tydeliggør. Vi skal naturligvis altid overholde gældende regler, og derfor er Ankestyrelsens afgørelse også hjælpsom for os, siger Ulrik Andersen, kommunaldirektør i Thisted Kommune, som reaktion på afgørelsen.

Ændringerne er lovlige

Der var i samme ombæring - som klagen over manglende høring - også klaget over den omlægning af et tilbud indenfor beskæftigelsesindsatsen, som besparelsen medførte.

I det klagespørgsmål får kommunen medhold. Her vurderer Ankestyrelsen, at Thisted Kommunes omlægning af tilbud om øvrig vejledning og opkvalificering ikke er i strid med de implementerede regler i beskæftigelsesindsatsloven om, at initiativet vedrørende mere målrettede tilbud ikke gælder for uddannelseshjælpsmodtagere.

Ankestyrelsen vurderer også, at det ikke var i strid med reglerne i kommunestyrelsesloven, at Arbejdsmarkedsudvalget i Thisted Kommune ikke offentliggjorde punktet i beslutningsprotokollen om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen, hvilket der også var klaget over.

- Vi tager naturligvis hele vurderingen fra Ankestyrelsen til efterretning, og det der kommer til at ske nu er, at vi i samarbejde med juristerne og kommunalbestyrelsen skal formulere et svar til Ankestyrelsen om, hvordan vi forholder os til det. Den proces kommer vi til at være åbne omkring, så alle er med på, hvad det her betyder, siger Ulrik Andersen.

Thisted Kommune har tre måneder til at sende svar til Ankestyrelsen.

Læs Ankestyrelsens afgørelse her

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes