Grøn fremtid Thy

Lokale kræfter samler sig i energiforeninger

Publiceret 17-04-2024

Den grønne omstilling skal på thyboernes hænder, og økonomien skal udvikle og gavne lokalsamfundene. Derfor organiserer borgerne sig i lokale energiforeninger. Den udvikling bakker Thisted Kommune både op om og hjælper til med.

Tidligere på året samlede Hanstholm VE-forening interessede til et møde i Ræhr om mulighederne, når man er med i en energiforening.

De mødes i Sydthy, i Hanstholm, i Brund, i Nors og også i Midtthy i øjeblikket. Flere steder i Thy er lokale kræfter i fuld gang med at starte lokale energiforeninger. 
 
- Jeg tror, det er vigtigt, at vi står sammen lokalt. Det vil vi få mest ud af i forhold til den udvikling, som er i gang og i forhold til det, vi kan se, der vil komme til at ske omkring den grønne omstilling og udbygningen af anlæg, der skal løfte den. 
 
Sådan siger Jens Otto Nystrup. Han bor i Nors, og har engageret sig i arbejdet med etableringen af en lokal energiforening. Efter en række møder med borgerforeningen og lokalrådet er han i gang med at forene kræfterne i en forening, der foreløbig skal omfatte Nors, Tved og Øster- og Vester Vandet.  

For fællesskabet

En energiforening varetager lokalsamfundets interesser, når der skal planlægges energianlæg i lokalområdet. Det kan fx være solceller eller vindmøller.  Den kan også have andre medlemmer. Det kan f.eks. være lokalt erhvervsliv, lokale varmeværker, lokale lodsejere og landbruget. 

- Grundtanken er, at det økonomisk skal komme fællesskabet til gode, hvis byen får møller, biogas eller et solcelleanlæg som nær nabo. Energiforeningen skal sikre lokalsamfundene en rolle og medindflydelse. Den kan blive en form for bom, som projektmagerne skal finde en måde at løfte gennem samarbejde, og målet er klart, at lokalområderne skal have noget ud af at lægge jord til energianlæg, forklarer han. 

 

Jens Otto Nystrup arbejder med den nye energiforening i Nors for, at lokalområdet skal have mest muligt ud af den grønne omstilling og udbygning af anlæg, der måtte komme i området.

Spørg kommunen

Det er en del af Thisted Kommunes strategi for den grønne omstilling, at udviklingen af fremtidens grønne energiforsyning skal ske i samspil med borgere og lokalsamfund. Derfor er kommunen også gerne sparringspartner for de lokale energiforeninger.  
Især i opstartsfasen er der hjælp at hente hos det grønne team. Her kan borgere få input til, hvordan man får etableret en forening, og de kan få hjælp til at indkalde til de første borgermøder. Kommunen hjælper også med at skabe netværk mellem energiforeningerne, så de gode løsninger og erfaringer bliver delt på tværs.  
 
- Netværket skal styrke de enkelte foreninger i deres dialog med udviklere, kommunen og i selve lokalsamfundet med kompetencer og erfaringer fra andre energiprojekter i Thy. Målet er, at vi, over tid, får skabt nogle stærke lokale organiseringer, der kan leve videre på egen hånd, siger Kim Daniel Larsen, konstitueret plan- og miljøchef i Thisted Kommune. 

Godt for processen

I Nors har Jens Otto Nystrup og co. også brugt de kommunale kræfter til at komme godt i gang. 
 
- Vi har flere møder med folkene fra det grønne team i kommunen. Vi har kunnet få afklaret spørgsmål til processen, og de har hjulpet med oplysninger. Det har været godt for os i forhold til at drive vores proces fremad, forklarer Jens Otto Nystrup. 

Læs mere om planerne for vedvarende energi i Thy her
 
 

Team Energi og Ressourcer

Kontakt

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Hvad er en energiforening? 

En energiforening varetager lokalsamfundets interesser, når der skal planlægges energianlæg i lokalområdet. Det kan fx være solceller eller vindmøller.   
En energiforening kan også have andre medlemmer. Det kan f.eks. være lokalt erhvervsliv, lokale varmeværker, lokale lodsejere og landbruget. 
 

Her er der energiforeninger i Thy

Hanstholm VE-forening: Foreningen dækker Klitmøller, Hanstholm, Vigsø og Ræhr, Formand er Kim Jørgensen. 
 
Energiforening Sydthy: Foreningen dækker som udgangspunkt postnumrene 7760, 7770 og 7755. 
 
VE-Brund-Skinnerup. Formand er Per Hvidbjerg. 

Energiforeningen Midtthy.
 
Du kan du finde foreningerne og links til hvor og hvordan, du gratis kan melde dig ind her.

Siden bliver løbende opdateret i takt med at der kommer nye foreninger til.