Naturlandsbyen

Fondsmidler til etableringen af ny landsby i Thy

Publiceret 21-09-2023

Med over 53 mio. kr. fra Nordea-fonden kan Thisted Kommune nu etablere Naturlandsbyen i Doverodde. Uddelingen fuldender det samlede projekt på stedet.

Visualisering af Naturlandsbyen lavet af Reiulf Ramstad Arkitekter.
Et kig ind i den kommende Naturlandsby ved Doverodde Købmandsgård, som i fremtiden skal være et samlingssted for foreninger, borgere og besøgende. Visualisering: Reiulf Ramstad Arkitekter.

En hel landsby fyldt med muligheder for friluftsaktiviteter i Thy! Den plan har med en uddelings på 53,4 mio. kroner fra Nordea-fonden nu for alvor fået luft under vingerne.

Projektet vil gøre området ved Doverodde Købmandsgård til en aktivitetsdrevet landsby med specialbyggede natur- og friluftsaktiviteter. Et sted for naturdannelse, hvor områdets mange natur- og friluftsforeninger og natur-, kultur- og friluftsvejledere får adgang til et attraktivt fællesskab i smukke og indbydende rammer.

- Doverodde er et helt særligt sted – og med Naturlandsbyen får vi et unikt mødested, hvor vi kan samles om friluftsliv, natur, kultur og naturdannelse. Her vil foreninger, borgere og besøgende fra hele landet kunne dyrke de aktive fællesskaber – i smukke, naturnære rammer. Det tror vi på er med til at skabe flere gode liv. Hos Nordea-fonden er vi stolte af at være med til at omsætte de store ambitioner til virkelighed, siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Bevillingen går både til etableringen af selve anlægget af Naturlandsbyen, men også til understøttelse af aktiviteter i projektets første fem leveår.

"En fantastisk nyhed"

Planerne for Naturlandsbyen har været længe undervejs og i Thy kalder borgmester Niels Jørgen Pedersen nyheden for ”helt fantastisk”. Han har været med i arbejdsgruppen, siden ideen blev født for syv år siden:

- Jeg er meget glad på Thys vegne. Projektet skaber broen fra land til fjorden og naturen med det formål at få naturen ind i hverdagen hos endnu flere thyboer. Naturlandsbyen vil højne kvaliteten af aktiviteter og øge kendskabet til områdets natur og skabe nye formidlingsformer. Alt sammen til gavn for brugerne. Det er en ny trædesten i Thy, siger han med henvisning Nationalpark Thys trædestenprojekt, der med Lodbjerg Fyr, Hanstholm Fyr og Nationalparkcentret i Vorupør i dag formidler nationalparken ud mod havet.

Konkret handler Naturlandsbyen om etablering af blandt andet naturværksted, kajakhotel, bålhytter, foreningshus og grejhaller. Alt sammen i nærhed og tæt på Statens Museum for Kunst Thy som siden 2018 har haft en selvstændig filial i gårdens store pakhus fra 1854. SMK står for en årlig hovedudstilling og bidrager derudover med formidlingsaktiviteter året rundt. Og stedet står overfor en omfattende restaurering og nyopførelse af bl.a. pakhus og en velkomstbygning.

- Målet er at forene kulturen og naturen, og Naturlandsbyen fletter sig på smukkeste vis ind i det samlede SMK Thy-projekt. Ønsket er at skabe nye forbindelser mellem ellers adskilte sfærer og realisere et stort natur- og kulturpolitisk potentiale, siger Niels Jørgen Pedersen.

 

 

Natur- og fritidsvejledningen i Thisted Kommune er nogle af dem, der holder til ved Doverodde Købmandsgård og der er tit skoleklasser på besøg på stedet. Foto: Doverodde Købmandsgård.

Foreningerne er med

En lang række foreninger har bidraget til udarbejdelse af Naturlandsby-projektet. De glæder sig nu over udsigten til faciliteter i særklasse i Doverodde:

- Jeg er begejstret og glad for, at den længe planlagte udvikling i Doverodde Købmandsgård nu kan blive til virkelighed med disse gavmilde fondsmidler. Det er fantastisk, at den smukke gamle købmandsgård bliver fremtidssikret, på samme tid fornyet og bevaret, og at der bliver endnu større muligheder for natur- og kulturlivet i Doverodde til gavn og glæde for beboere og foreninger i området samt besøgende fra nær og fjern, siger Karin Nikolaus, der er medlem af Doverodde Købmandsgårds venner og mangeårig medspiller i udviklingen af Doverodde Købmandsgård.

Naturlandsbyen ventes at stå færdig til den samlede åbning af SMK Thy i juni 2025.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Naturlandsbyen
Ud over de 53,4 mio. fra Nordea-fonden har også Lokale- og Anlægsfonden, som står bag Cold Hawaii Inland-projektet, doneret penge ind i Naturlandsbyen.

A.P. Møller Fonden har støttet det selvstændige projekt SMK Thy - etablering af udstillingssted for Statens Museum for Kunst på Doverodde Købmandsgård.

Herudover har Færchfonden og Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond bidraget med midler til etableringen af SMK Thy.