Erhverv

Thy placerer sig i midten i ny måling

Publiceret 07-09-2023

I den årlige måling, som Dansk Industri (DI) laver af erhvervsklimaet i landets kommuner, lander Thisted Kommune i år på en 37. plads.

For 14. år i træk har Dansk Industri taget temperaturen på den lokale erhvervsvenlighed i Danmark. I år indtager Thisted Kommune placeringer i den bedste tredjedel af feltet på uddannelsesområdet, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling og skatter, gebyrer og erhvervsarealer.

Samlet set er Thisted i år rykket lidt ned ad listen fra en 19. plads til en 37. plads. Det er dog ikke en udvikling, der direkte bekymrer borgmester Niels Jørgen Pedersen, men den giver anledning til reflektion:

- Jeg havde selvfølgelig gerne set, at vi havde fastholdt vores placering, men når man nærlæser analysen, så ligger kommunerne utroligt tæt, så der skal ikke meget til for at flytte på et resultat. Når det er sagt, så er placeringen bestemt et signal til os om, at vi skal fastholde et fokus på den overordnede erhvervsstrategi, som vi har vedtaget, siger Niels Jørgen Pedersen.

Målt på flere parametre

Kommunerne er i analysen bedømt i ti overordnede ka­tegorier: Overordnet Erhvervsvenlighed, Infrastruktur og Transport, Arbejdskraft, Uddannelse, Sagsbehandling, Grøn Udvikling, Brug af Private Leverandører, Digitale Rammer, Skatter, Gebyrer og Erhvervsarealer samt Information og Dialog.

Thisted får de bedste placeringer med en 13. plads i uddannelse, en 14. plads indenfor skatter, gebyrer og erhvervsarealer, en 26. plads på arbejdskraft og en 29. plads på sagsbehandling.

Omvendt rangeres kommunen dårligst på Infrastruktur og Transport, hvor Thisted ligger nummer 78. Vi får en 56. plads, når det kommer til Brug af private leverandører. I kategorien Information og dialog lander vi som nummer 55, og så indtager vi 40. pladsen på vurdering af Overordnet erhvervsvenlighed blandt landets 97 kommuner.

- Vi sammenholder jo en analyse som den her med den virkelighed, vi samtidig ser. Her glæder vi os over, at vi gennem de seneste par år har tiltrukket en række nye virksomheder, der bidrager med flere hundrede nye arbejdspladser. Den udvikling giver os jo en fornemmelse af, at vi er erhvervsvenlige, men det er jo ikke det samme som, at vi fx ikke kan blive bedre til at kommunikere nye regler og tiltag ud til virksomhederne, siger Niels Jørgen Pedersen.

Han suppleres af formanden for DI Thy/Mors, Tage Odgaard Nielsen, der ser frem til en god dialog om kommende indsatser.

- Jeg er meget fortrøstningsfuld, når vi kigger ind i fremtiden. Der vil altid være noget, der kan gøres bedre, det er klart. Men med den fællesskabsfølelse og samarbejdsånd, vi har her i vores område, er jeg ikke i tvivl om, at vi kan styrke samarbejdet endnu mere og i fællesskab håndtere de udfordringer, vi møder, siger DI-formanden i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af årets måling af erhvervsvenligheden.

Du kan finde hele undersøgelsen på Lokal Erhvervsvenlighed 2023 - Dansk Industri.

Fakta om undersøgelsen

  • I Thisted kommune har 93 virksomheder svaret på undersøgelsen.
  • Besvarelserne repræsenterer minimum 2.289 arbejdspladser i kommunen, hvilket svarer til 15 procent af den private beskæftigelse.
  • Du kan se hele undersøgelsen og finde alle dens resultater på di.dk/le
  • Undersøgelsen af lavet med to typer af information. Et spørgeskema til virksomhederne og statistik. De to vægter 50/50 i kategorierne.

Sådan har vi klaret os

Thisted Kommunes placeringer i undersøgelsen
Årstal Placering
2011 58
2012 88
2013 84
2014 80
2015 92
2016 88
2017 64
2018 50
2019 6
2020 16
2021 13
2022 19
2023 37

Kilde: Dansk Industri.