Trafiksikkerhed

Topplacering til folkeskolerne i Thy

Publiceret 08-11-2023

Trafikundervisning i skolerne er et vigtigt element i at gøre børn og unge klar til at færdes sikkert i trafikken, og Thy ligger i top, når det gælder skolebørns trafikundervisning. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Dorthe Siggaard Riis er kontaktlærer på Koldby Skole og tovholder for færdselskontaktlærerne i Thisted Kommune. Hun fik for nyligt overrakt diplomet for den flotte placering for folkeskolernes trafikundervisning. Privatfoto.

Det så godt ud sidste år, men det ser endnu bedre ud i år. Folkeskolerne i Thy er blandt de allerbedste, når det gælder om at sikre at eleverne får den nødvendige trafikundervisning. Med 903 point ud af 1000 mulige er kommunen regional vinder, og placerer sig på en 3. plads blandt alle landets kommuner i en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Sidste år landede Thisted Kommune som nummer fem med 827 point, og på et år er det altså lykkes at forbedre den position yderligere.

- Vi har et særdeles stærkt og velfungerende netværk for og blandt færdselskontaktlærerne, og det er en af forklaringerne på, at vi lykkes så godt. Vi mødes årligt og afholder kursus hvert andet år, og det at vi, som færdselskontaktlærere i kommunen kender hinanden og kan drage nytte af hinandens erfaringer, er en vigtig ingrediens til opskriften på succesen, siger Dorthe Siggaard Riis, der er kontaktlærer på Koldby Skole og tovholder for færdselskontaktlærerne i Thisted Kommune.

Læseplaner og samarbejde

Det gode resultat tilskrives også meget tydelige læseplaner lokalt. De sikrer kontinuitet og kvalitet og skitserer meget tydeligt, hvad der skal ske på hvert klassetrin, og hvem der har ansvaret for at det sker, når det drejer sig om færdsel-, trafik- og førstehjælpsundervisning. Det forklarer Per Overgaard, der er chef for Undervisning og Dagtilbud.

- Derudover mener vi, at det er afgørende for vores succes, at vi har et meget tæt samarbejde mellem afdelingerne, Anlæg og Infrastruktur og Undervisning og Dagtilbud, og så Politiet. Sammen er vi lykkes vi med en velorganiseret trafikundervisning, som alle parter kan se sig selv i, og det er utrolig dejligt at se, at det bærer frugt, siger Per Overgaard, der glæder sig over topplaceringen.

Ifølge de nationale retningslinjer så skal de yngste elever i 0.-1. klasse gennemføre gåprøven. Eleverne i 5.-6. klasse skal prøve kræfter med cyklistprøven, og de ældste elever i 8.-9. klasse skal have undervisning i risikoforståelse, hvor de fx lærer, hvorfor det er risikabelt fx at køre uden hjelm, køre fuld på cykel eller lign.

Skoletrafiktest et vigtigt værktøj

Kommunernes Skoletrafiktest er en årlig national undersøgelse, som hvert år gennemføres af Rådet for Sikker Trafik og analysebureauet Epinion i samarbejde med landets kommuner og skoler. Den bliver gennemført ved at skolerne svarer på en lang række spørgsmål og er et effektivt redskab til at sikre, at der skabes et vedvarende fokus på trafiksikker adfærd for børn og unge.

Det er enormt vigtigt, at kommuner og skoler prioriterer færdselsundervisningen, da det med til at sikre, at færre børn og unge bliver dræbt eller kommer til skade. Derfor er det godt at se, at man mange steder tager den her opgave alvorligt. Det gør en stor forskel, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

På baggrund af testen kan hver enkelt kommune se, hvor godt de klarer sig, og de får samtidig individuelle anbefalinger til, hvad kommunen kan gøre bedre. Det skal sikre, at fremtidens trafikanter bliver endnu bedre klædt på til at klare sig sikkert og trygt gennem trafikken. 

Vil du se, hvordan alle kommuner har klaret sig i årets undersøgelse, så kan du få et overblik på Sikker Trafiks hjemmeside. 

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Fakta om trafikundervisning

- Det er obligatorisk at undervise børn og unge i færdsel og trafiksikkerhed i folkeskolen.

- Undervisningen er med til at give børn og unge trafiksikre vaner, som de får gavn af, når de færdes på egen hånd i trafikken.

- Alle 98 kommuner har deltaget i undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik.