Affald

Kommuner vil overdrage forbrændingen

Publiceret 23-11-2023

Thisted og Morsø Kommuner skiller sig af med deres del af Kraftvarmeværk Thisted. Beslutningen skal godkendes på kommunalbestyrelsesmøder i december.

Siden Regeringen i foråret kom med en ny lov om, hvordan kommunerne må organisere deres affaldsforbrænding, har Thisted og Morsø Kommuner arbejdet på en model, der skal opløse I/S Thyra senest med udgangen af 2024.

De to kommuner har indtil nu - via selskabet I/S Thyra - stået som medejere af Kraftvarmeværk Thisted sammen med Thisted Varmeforsyning, men den konstellation forbyder loven, som blev vedtaget i sommer. Regeringen har som målsætning at fjerne 30 procent af forbrændingskapaciteten på landsplan, og der er i den nye lov bl.a. krav om, at kommunerne skal udbyde forbrændingsegnet affald fra de kommunale genbrugspladser og den kommunale husstandsindsamling. Derudover er der krav om, at affaldsforbrænding fremover skal drives i særskilt aktie- eller anpartsselskab senest pr. 1. januar 2025.

Varmeforsyningen overtager

Thisted Varmeforsyning udtrykte i sommer ønske om at overtage de 50 procent af ejerskabet, som de to kommuner har, og efter en gennemgang af de forskellige muligheder er der nu lagt op til, at Thisted og Morsø kommuner overdrager deres andel af Kraftvarmeværk Thisted til netop Thisted Varmeforsyning.

- Vi glæder os over den aftale, som vi har lavet med Thisted Varmeforsyning. Det har været svært at værdisætte vores ejerskab, men vi er landet på en løsning, som jeg er overbevist om er med til at sikre Kraftvarmeværk Thisted og forsyningssikkerheden for forbrugerne og erhvervslivet i kommunerne fremover, siger formand for I/S Thyra og kommunalbestyrelsesmedlem i Thisted Kommune, Kristian Tilsted i forbindelse med planerne.

Kommunalpolitiker Kristian Tilsted
Kristian Tilsted, kommunalbestyrelses-medlem i Thisted Kommune og formand for I/S Thyra, der ejer 50 procent af Kraftvarmeværk Thisted.

Får andel i eloverskud

Aftalen er, at ejerkommunerne i Thyra, som betaling for overdragelsen, får andel i Kraftvarmeværkets overskud på elproduktionen i en fireårig periode fra januar 2025 og frem til 1. januar 2029. Samtidig er der sikret kommunerne en fast afbrændingspris for hele 2024, også selvom de ikke er forpligtet til at levere affald til forbrænding. Derfor er der også tilfredshed med aftalen på Mors:

 

Ansgar Nygaard, kommunalbestyrelsesmedlem i Morsø Kommune
Ansgar Nygaard, kommunalpolitiker på Mors og næstformand i I/S Thyra.

- Vi ser det som en god aftale, at vores ejerandel udmøntes i en andel af overskuddet for elproduktionen de kommende fire år samtidig med, at vi ikke står med nogle fremtidige forpligtigelser for anlægget, siger næstformand i I/S Thyra og medlem af kommunalbestyrelsen på Mors, Ansgar Nygaard om beslutningen.

Overdragelsen skal godkendes på kommunalbestyrelsesmøderne på Mors og i Thy den 4. og 19. december 2023, og overdragelsen sker pr. 1. januar 2024.

Læs mere om Thisted Varmeforsyning

Lær mere om Kraftvarmeværk Thisted

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes