Fællesskab

Cykler for trivsel og nye oplevelser

Publiceret 30-06-2023

Fem drenge i Thy er takket være cykelrytteren Jonas Vingegaard og hans hustru Trine Marie Hansen begyndt at cykle. Vingegaard har nemlig ønsket at give sin store passion videre til en håndfuld drenge fra den egn, hvor han selv voksede op.

10-årige Magnus fra Thisted er en af de fem drenge som har fået en chance for at dyrke cykling på Jonas Vingegaards initiativ.

- Hør lige her, drenge – i dag skal vi ud, og køre rulleskift. Vi gør det på ruten ude ved Hillerslev, og det handler om at arbejde med vinden. Kom lad os trille afsted.

Opfordringen kommer fra dagens cykeltræner. Lynhurtigt er der klikket i pedalerne, og gruppen af cykelryttere i alderen ni til 13 år følges med deres instruktører ud fra mødestedet på Lerpyttervej i Thisted.

Det er torsdag eftermiddag og den ene af ugens to træninger for gruppen af børneryttere i Thy Cykle Ring, som klubben hedder, er i gang. Blandt medlemmerne er fem gutter, som først for nyligt er begyndt at køre på racercykel. De kendes på matchende gule outfits og deres cykler ser også identiske ud – bortset fra, at nogle er lidt højere end andre.

 

Linus på 11 år forrest i feltet på vejene ved Hillerslev i sin gule Jumbo-Visma cykeltrøje.

Jumbo-drengene

Emil, Linus, Emil, Mads og Magnus hedder de. På holdet går de under fællesbetegnelsen Jumbo-drengene, og det er der en helt særlig grund til. De er nemlig nøje udvalgt til at være modtagere af et sponsorat fra cykelikonet Jonas Vingegaard, der selv kører i gult for cykelholdet Jumbo-Visma.

- Efter Tour de France sidste år blev kommunen kontaktet af Jonas Vingegaard og hans kæreste Trine Marie Hansen. De havde et ønske om at give en håndfuld børn muligheden for at komme til at dyrke cykelsport og opleve den glæde ved sporten, som Jonas selv fandt netop her i Thy, da han voksede op, fortæller Lars Sloth, direktør i Thisted Kommune om den noget specielle henvendelse fra cykelstjernen.

 

Vil dyrke fællesskabet

Vingegaard/Hansen parret fortæller selv om baggrunden for projektet, at de ønsker at give nogle børn muligheden for at blive en del af et fællesskab, som Jonas Vingegaard selv har elsket. Og at målet var at give muligheden til børn, som måske ikke umiddelbart ellers var blevet givet denne mulighed.

- Fordelen ved netop cykling er at de fleste børn kan cykle i forvejen, og derfor er der ikke den store barriere for at komme i gang, hvis man har en cykel. Og muligheden for at få en succesoplevelse ligger måske heller ikke så fjernt som ved andre sportsgrene. I cykling handler det nemlig om at dyrke fællesskabet - også på tværs af aldersgrupper, og det vil vi meget gerne give disse dejlige børn, forklarer Trine Marie Hansen.

 

Jonas Vingegaard signerer en cykeltrøje
Der blev skrevet masser af autografer, da Tour de France vinder og cykelstjernen Jonas Vingegaard besøgte Thy for at overrække cykler til fem udvalgte drenge.
Trine Marie Hansen og Jonas Vingegaard stod klar med cyklerne, da de fem drenge i april mødte op for at få dem udleveret. Privatfoto.

Troede det gjaldt nyt pas

På baggrund af det ønske gik arbejdet i gang med kontakt til kommunens skoler, så der kunne komme navne på dem, der skulle have foræret en cykel og udstyr til at komme godt i gang.

Valget faldt i løbet af efteråret på fem drenge mellem ni og 13 år. De kommer fra Bedsted, Hanstholm og Thisted og går på fire forskellige skoler i Thy.

I april var det så tid til at overraskelsen skulle afsløres. Ingen af drengene anede, hvad der var i gære, da de en mandag skulle med deres forældre på kommunen. Den ene troede, at han skulle ind og have lavet nyt pas, fortæller hans mor.

- Det skulle jo være en hemmelighed, og han blev meget, meget overrasket, siger hun.

Fik autografer og billeder

Jonas Vingegaard og Trine Marie Hansen stod for overrækkelsen, hvor de fem thy-drenge fik at vide, at de var særligt udvalgte. Der blev skrevet autografer og taget billeder, og det er en af de dage, som alle der var med vil huske længe.

- Ja, det var en kæmpe overraskelse….altså det havde man jo ikke lige forestillet sig, siger en stolt Mads, som siden den dag i april har tracket, at han har cyklet over 300 km på sin nye racer med 16 gear.

- Vi fik at vide, at vi var valgt, fordi vi alle sammen er nogle drenge, som har haft en lidt svær barndom. Min bror Magnus og jeg mistede pludselig vores far, da vi var små. Det har været rigtigt svært for os, men Jonas sagde, at han håbede, at cykling kunne give os nogle gode oplevelser og en glæde, fortæller Mads på 12 år, som går på Tingstrup Skole.

 

Mads på 12 år (i gult) er blevet bidt af cyklingen. Han har kørt 300 km på sin nye cykel i løbet af de første tre måneder.

Cykling gør glad

Både han og lillebror Magnus fortæller begejstret om træningen med Thy Cykle Ring, og Magnus har også fået overtalt en klassekammerat til at begynde til cykling.

- Han har ikke sin egen racercykel endnu, men man kan låne en af klubben, og det er bare fedt, siger den 10-årige Magnus.

Storebror Mads fortsætter:

-  Altså, jeg glæder mig til træning hver gang, og han man lige lidt hovedpine, så går det vupti væk. Jeg bliver altså glad af at cykle, og det er fedt at køre stærkt. Jeg har kørt 50 km/h, griner han.

Træning i kravlegård

De indledte alle cykelkarrieren på køreteknisk anlæg, hvor drengene i trygge rammer vænnede sig til deres nye cykel. Her lærte de ”cykelfærdigheder” samtidig med at der blev etableret relationer og udviklet  bekendtskaber. Thisted Kommunes fritidskonsulent Mogens Sørensen har fulgt dem tæt og cykler jævnligt med. Det kan nemlig være sin sag at skulle finde ind i foreningslivet, når man ikke rigtigt har prøvet - og måske slet ikke har haft mod på det - tidligere.

- Hvis oplevelsen skal blive god og give mod på mere, så kan der ind imellem være brug for en hjælpende hånd og lidt støtte for at tro på, at man godt kan. Jeg er så glad for at se, hvordan drengene stadig er med her tre måneder senere. De har på forskellige måder alle flyttet sig meget, siden de første gang steg på cyklen, siger Mogens Sørensen.

 

Emil fra Hanstholm træder koncentreret til under landevejstræningen med Thisted Cykle RIng.

Det giver selvtillid

Først for nylig er cyklingen flyttet ud på landevejene rundt om Thisted. Ud over, at et styrt har betydet at den ene Emil ikke har været med et par gange, fordi cyklen skulle repareres, så knokler de alle fem fortsat på, og der bliver også trådt til i pedalerne på dagens tur, som køres på en runde ved Hillerslev i solskin og sommervarme.

I Thy Cykle Ring er formand Ole Iversen ikke i tvivl om, at cyklingen kan gøre noget godt for dem.

- Det giver selvtillid at lære at cykle racer, og det håber vi også de mærker. De skal opdage glæden ved cykling og træningen sammen med andre. At blive en del af et fællesskab er værdifuldt, og noget man vokser af, siger Ole Iversen.

Næste skridt for de fem Jumbo-drenge bliver at komme til at prøve at køre et cykelløb. Det venter engang efter sommerferien, og så skal de selvfølgelig også lige følge lidt med, når Jonas Vingegaard denne sommer stiger på sin racercykel og kører Tour de France.

Jonas Vingegaard og de fem drenge, da de netop har fået udleveret deres nye cykler
Jonas Vingegaard var med da de fem drenge fra Thy i april fik udleveret de cykler, som cykelrytteren selv har sponseret, og som han håber, vil være med til at give dem masser af gode oplevelser. Privatfoto.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Thisted Fritid

Kontakt os

Sekretariatsmedarbejder

Vedtægter, medlemstilskud, aftenskoler mm.

Anne Haskjær Larsen
Mail: ahel@thisted.dk
Tlf.: 99 17 24 58

Assistent

Lokaletilskud, aktivitetsopgørelser mm.

Randi Pedersen
Mail: ranp@thisted.dk
Tlf.: 99 17 24 53

Fritidsguide

Mogens Sørensen
Mail: mogs@thisted.dk
Tlf.: 23 34 26 78

Foreningskonsulent i samarbejde med DGI

Lisbeth Yde Larsen
Mail: lyla@thisted.dk
Tlf.: 99 17 41 53 eller 21 70 75 34

Foreningskonsulent

Maria Thingstrup Lauridsen
Mail: mtl@thisted.dk
Tlf.: 99 17 24 56 eller 23 84 66 47

Eliteidrætskonsulent

Thomas Bruhn Helleberg
Mail: tbh@thisted.dk
Tlf.: 99 17 41 52 eller 31 31 09 02

Leder af Fritid

Kristian Pilgaard
Mail: krp@thisted.dk
Tlf.: 99 17 41 54