Frit ældreliv

Yoga er for alle aldre

Publiceret 27-07-2023

I et nyt initiativ ruller aktivitetsmedarbejdere lige nu yoga ud på tre plejecentre i Thisted Kommune.

Blide musikalske toner strømmer mig i møde, da jeg træder ind i fællesrummet på Kastaniegården i Snedsted. ”Shyyy – her dyrkes yoga” står der på flere plakater i rummet.

Bag en afskærmning i det ene hjørne er der tændt fyrfadslys i vindueskarmen og på små borde. Klokken er egentlig middagslur-tid, men ikke for Karen, Dagny, Jørgen og endnu en Karen, som er ved at finde på plads. 

- Vi har jo ikke et decideret stille rum i huset, så derfor laver vi yoga nu, hvor flere sover til middag, forklarer instruktør Line Vestergaard Sloth, mens hun byder deltagerne indenfor og opfordrer til, at de smider strømperne. Line er uddannet pædagog og ansat som aktivitetsmedarbejder på Kastaniegården.   

Yoga – hvad er det?

Ingen af de fire beboere, som er dukket op, har tidligere dyrket yoga.  

- Jeg anede faktisk overhovedet ikke hvad det var, da Line præsenterede mig for ideen, fortæller 99-årige Karen Landbo. 

Hun er holdets ældste deltager og har været med hver gang, siden initiativet blev introduceret i vinter. I dag vil hun nødigt undvære den gode times guidede vejrtrækninger og fokus på egen krop. 

- Det er så godt. Jeg føler, jeg gør noget godt for mig selv, og det giver en dejlig ro i kroppen, når jeg fokuserer på at slappe af. Og jeg synes ikke, det er svært, siger hun. 

 

Line Vestergaard Sloth er en af de tre aktivitetsmedarbejdere, som står bag projektet med yoga på foreløbig fire af kommunens ældrecentre.

Ud af hovedet 

Ideen om at bringe yoga ind på plejecentret blev født i samarbejde hos tre aktivitetsmedarbejdere i område Midt. De ønskede at give plejehjemsbeboerne muligheden for at opleve det gavnlige i yogaens tilgang til kroppens muskler og led. Sammen med en yoga instruktør har de udviklet et koncept, som passer til målgruppen på et plejecenter, og i dag tilbyder de yoga på Kastaniegården i Snedsted, på Solgården i Hundborg og på Kløvermarken i Koldby. 

 

"Jeg føler, jeg gør noget godt for mig selv, og det giver en dejlig ro i kroppen, når jeg fokuserer på at slappe af."
Karen LandboBeboer, Kastaniegården, Snedsted

- I yogaen kommer man væk fra hovedet og ned i kroppen. De skal mærke efter, og de kan ikke gøre noget forkert, men de bliver gjort opmærksom deres krop, siger Line Vestergaard Sloth. 

Yogatimen er ved at være ovre. De afslutter med et lækkert glas smoothie og en lille snak om, hvad der gjorde godt. 

- Det kan fx være en varm følelse i armen efter vi har stukket den eller luften, som kommer helt ned i maven. Jeg oplever, at det grounder dem at være med. At det giver dem en ro, siger Line Vestergaard Sloth. 

Ønsker du selv at prøve yoga kan du tjekke mulighederne ud i vores "Gå i gang-katalog" via dette link. 

Kontaktinfo

Ældre og træning
Asylgade 30
7700 Thisted

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes