frivillighed

Seniorer tager tjansen

Publiceret 27-07-2023

Mange steder i kommunen er seniorer involveret i foreningsaktiviteter i både SFO’er og børnehaver. Formålet er at give børn lige adgang til Thys mangfoldige foreningsliv.

Knud Erik Sørensen er seniorinstruktør når skytteforeningen i Sjørring afholder forenings SFO. Målet er bl.a. at vække interessen for sporten hos de yngste.

- Vi ses igen, Irene!   
- Det gør vi, Tobias! 

Afskedssalutten lyder en mandag eftermiddag. Første hold af i alt knapt 20 børn mellem syv og 11 år, som går i skolefritidsordning (SFO) på Sjørring Skole, har netop afsluttet deres foreningsaktivitet hos Sjørring Skytteforening. 

De drager alle af med medaljer om halsen og med en ny oplevelse i den mentale rygsæk. Gennem 10 mandage i foråret har skytteforeningen nemlig stået i spidsen for et forløb, hvor eleverne fra SFO’en har fået mulighed for at prøve kræfter med at skyde med luftriffel i foreningens lokaler i Sjørring Hallen. 

Seniorer i spidsen 

Som instruktører har de haft en lille håndfuld seniorer. En af dem er Irene Blak. Hun er medlem af skytteforeningen, og selv om flere af seniorerne ikke selv er de mest aktive skytter længere, så fejler lysten til at hjælpe den unge generation ind i skydningens univers ikke noget. 

- Det er så sjovt at følge dem gennem sådan et forløb her. Fra den første dag, og så over ti gange, hvor du oplever, at de lærer noget, fortæller Irene Blak.

Irene Blak begyndte at komme i skytteforeningen i Sjørring for mere end 27 år siden, da hendes egen søn blev medlem.

Hun trådte første gang ind i foreningen i Sjørring, da hendes nu 39-årige søn som 12-årig fik interesse for skydning. Nu har hun stået i spidsen for vinterens forenings-SFO-aktivitet på stedet i flere omgange, og er senest selv tilmeldt et riffeltræner kursus for at udvikle sine instruktør- og trænerfærdigheder yderligere. 

- De skal koncentrere sig, når de skal sigte og skyde til måls, og vi oplever jo, at det kan være svært for nogle, men vi oplever også, at det flytter noget for dem, når de gennemfører. Vi kan mærke, at de synes, det er sjovt at være med, og jeg synes personligt, det er rigtigt givende at være med til, fortæller hun.

I Skytteforeningen hersker der ingen tvivl om, at de kun kan tilbyde at være med til foreningsSFO, fordi de har seniorerne. 

- Seniorerne kan træde til på tidspunktet, hvor mange af os andre ellers passer et arbejde, så vi er utroligt glade for, at de har lyst. Det betyder jo, at vi får vist den gavnlige effekt som sportsgrenen har for børns koncentrationsevne. Skydning er et godt tilbud til dem, der ikke lige er til intensiv holdsport, og det havde de måske ikke opdaget, hvis der ikke havde været det her tilbud, forklarer Niels Klingenberg Vistisen, der er formand i Sjørring Skytteforening.

 

En vigtig ressource 

I Sundhed-, Kultur- og Fritidsforvaltningen i Thisted Kommunen flytter det også noget, at seniorerne i rigtig mange foreninger er med til at løfte foreningsaktiviteterne ind i skolernes og børnehavernes fritidstilbud. ForeningsSFO og foreningsbørnehave fungerer som et partnerskab mellem en kommunal institution og en folkeoplysende forening. 

I alt 20 børn fra SFO'en på Sjørring Skole har i foråret prøvet kræfter skydning igennem ordningen med forenings SFO.

Partnerskabet bygger på et win-win princip, hvor både foreningen og institutionen får noget ud af det – men det vigtigste er helt klart, at børnene få en god oplevelse med bevægelse, så de måske får lyst til at blive foreningsaktive, forklarer Kristian Pilgaard, der er leder af Fritid i Thisted Kommune.

I praksis fungerer det altid sådan, at skolen/børnehaven står for at opsøge relevante foreninger, de kan samarbejde med. Personalet i SFO’en eller børnehaven har det pædagogiske ansvar gennem afviklingen. Omvendt sørger foreningens aktivitetsleder for at planlægge aktiviteten og være klar til aftalt tid. 

- Vores erfaring er, at rigtig mange børn på den her måde får prøvet en række forskellige aktiviteter. De får bevæget sig og udvider deres horisont og kommer hjem med nye oplevelser. Det er en gave, at seniorerne vælger at bruge deres tid på at give nogle gode oplevelser til børnene. De kan være med til at påvirke børnenes fremtid, siger Kristian Pilgaard. 

Seniorerne nyder at være sammen med børnene og vise dem en aktivitet, som de måske ellers aldrig havde prøvet.

Skønne børn 

I Sjørring er sidste hold ved at være færdige med skydningen. Deres scoreboards bliver studeret nøje undervejs, og der bliver givet gode råd til sigte og fokus. Knud Erik Sørensen er ligesom Irene en af seniorinstruktørerne. Med stoisk ro og små opmuntrende klap på skuldrene guider han deltagerne i gang. Næste skud skal gerne ramme tættere på midten af skiven end det lige før. 

- De er skønne at være sammen med de børn her, og jeg er jo pensioneret, så jeg har tiden til at være her. Derfor var det heller ikke noget, jeg skulle tænke længe over, da jeg blev spurgt, siger han inden dagens sidste skytte lægger an til sigte i en let bredstående med begge fødder solidt plantet på gulvet.

Vil du have mere information om foreningsSFO og foreningsbørnehaver, så kan du læse om det i foreningshåndbogen 2023. Den finder du i værktøjskassen via linket her

Thisted Fritid

Kontakt os

Leder af Fritid

Kristian Pilgaard
Mail: krp@thisted.dk
Tlf.: 99 17 41 54

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

ForeningsSFO’er
Startede i Thisted Kommune i 2014 
I efteråret 2022 er der gennemført 25 forløb med 10 skoler og 18 forskellige foreninger.  
555 børn i 0.-3. klasse oplevede aktiviteter med en folkeoplysende forening ti gange. 
 
Foreningsbørnehaver
Startede i Thisted Kommune i 2020. 
Kommunen var blandt de første herhjemme med tiltaget. 
Otte børnehaver har siden lavet et samarbejde med en folkeoplysende forening i Thy.