Thy fik flere thyboer i 2022

Publiceret 30-01-2023

Dystre udsigter om en tilbagegang i antallet af indbyggere i Thy i 2022 er vendt til en glæde over, at det for første gang i mange år i stedet er gået den anden vej.

Befolkningen i Thy voksede i 2022 med netto 299 indbyggere. Det er første gang i mange år, at indbyggertallet er gået frem.

299 flere thyboer i 2022. Det er status ved årets udgang, ifølge nye tal fra Danmarks Statistik.

Efter at egnen gennem mange år, hvert år, har måttet sige farvel til flere, end der blev sagt goddag til, så ser det helt anderledes opløftende ud, når vi kigger på det seneste år.
I 2022 steg indbyggertallet i Thy netto med hele 299 nye borgere. Det betyder, at der i januar 2023 er 0,7 procent flere indbyggere i Thy sammenlignet med januar 2022. Og det er rent faktisk en befolkningsfremgang på niveau med Aalborgs, når man tager hensyn til kommunernes størrelse. Aalborg gik frem med 0,67 procent med udgangen af 2022.

- Vores forventning da vi gik ind i året var en tilbagegang, så det er bestemt en positiv udvikling, som vi har grund til at glæde os over. Vi har meget at byde på i Thy, og målet er, at det skal blive attraktivt for endnu flere at vælge os til, siger borgmester Niels Jørgen Pedersen om de nye tal.

Ukrainere og udenlandsk arbejdskraft

Langt hovedparten af de nye thyboer er den store gruppe af ukrainere, som kom hertil i løbet af foråret. De tæller 228 personer, og udgør dermed for godt 75 procent af stigningen. De sidste 25 procent står særligt EU-borgere for. Der er især tyskere, polakker og rumænere at finde blandt de sidste godt 70 nye borgere i kommunen.

- Noget tyder umiddelbart på, at det er lykkedes virksomhederne i Thy at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Samtidig er netto fraflytningen af danske statsborgere mindre, end den har været i mange år, så det er samlet set et skridt i den rigtige retning for vores egn. Vi har brug for arbejdskraften indenfor en række sektorer og det er positivt, hvis andre EU-borgere også kan finde det gode liv i Thy, siger Niels Jørgen Pedersen.

Slår sig ned i Thy

På Sjørring Maskinfabrik bekræfter produktionschef Jens Holm, at de også i fjor har ansat flere EU-borgere i produktionen, og i næste uge begynder yderligere to nye:

- Vi har god erfaring med at rekruttere dygtige svejsere og maskinteknikere udefra. De vil gerne mere end blot arbejde i Thy. Mange skaber sig et liv her med familien, og vi har ansatte fra andre lande, som har været her hos os i over 10 år, fortæller han.

De nye tal giver også et indblik i, hvor der er flest, der har slået sig ned eller er flyttet fra i det forgangne år. Klitmøller kan eksempelvis mønstre en fremgang af indbyggere på over ni procent, men også Vorupør og Vester Vandet kan mønstre beboerfremgange på over fire procent det seneste år.