Når arbejde giver god integration

Publiceret 23-02-2023

Cementvarefabrik får årets integrationspris i Thisted Kommune.

Direktør Bo Petersen med diplom og bestyrelsesformand August Petersen med blomsterne da Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik fik overrakt Thisted Kommunes Integrationspris 2022 af Integrationsrådet.

Det kan være en særdeles stor mundfuld at begynde i et job i et nyt land, hvor der tales et andet sprog, og forholdene og arbejdskulturen er anderledes, end det man tidligere har prøvet. Men det er virkeligheden for mange flygtninge og indvandrere i Thy.

En virksomhed, som i den grad – gennem efterhånden mange år – har set ressourcerne i de nye borgere er Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik (TCT). Her arbejder de i produktionen på kryds og tværs af både sprog og kulturelle forskelle og kan tælle til vistnok en 11-12, måske flere forskellige nationaliteter blandt de ansatte:

- Virkeligheden er, at det i hverdagen ikke rigtigt er noget, vi bruger ret meget tid på at snakke om. Vi skelner ikke mellem hvem, der er udlændinge, og hvem der ikke er, siger Martin Poulsen, der er teknisk chef på TCT.

Dansk med løn

Et fast tilbud er danskundervisning i både arbejdstid og med fuld løn, og så hersker der en stærk tro på, at alle bør have en chance for at bidrage til samfundet. Sådan er opskriften på den succes, som nu har sikret virksomheden Thisted Kommunes Integrationspris 2022.

- Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik får prisen for deres særlige indsats for at integrere mennesker på arbejdsmarkedet uanset baggrund og sprogkundskaber. De giver alle en chance for at bidrage til samfundet, og tager med åbne arme imod mennesker med anden baggrund end dansk, siger Tina Bah, formand for Integrationsrådet i Thisted Kommune, om valget af TCT som årets prismodtager.

Hun uddyber begrundelsen med, at virksomheden er god til at skabe et godt fundament for medarbejderne i deres nye land.

- Den sprogundervisning som de prioriterer at tilbyde, er det første skridt i en integrationsproces, og gavner også medarbejderen i deres fritid. Cementvarefabrikken har skabt en mangfoldig arbejdsplads. Det giver værdi – ikke blot i selve virksomheden, men også i hele samfundet, siger Tina Bah.

Stolte over anerkendelsen

I alt er der 240 ansatte på fabrikken. 79 af dem kommer fra andre lande som fx Syrien, Etiopien, Eritrea, Kroatien, Tyrkiet, Ukraine, Holland, Bosnien og Iran.
At indsatsen nu har givet dem Thisted Kommunes Integrationspris er et skulderklap, de sætter stor pris på:

- Vi stolte over at bliver anerkendt for den måde, vi handler på. Vi har brug for arbejdskraften, og vi synes det her er den rigtige måde at arbejde med det behov. Selvfølgelig er det fedt, når andre anerkender det vi gør, og at få prisen bekræfter os jo i, at det både er rigtigt og vigtigt det vi gør, men det vigtigste er, at vi kan mærke, at vores ansatte trives, og vi ved, at de også har været med til at indstille os. Det varmer, siger Martin Poulsen fra TCT.

En vigtig pris

Det er Integrationsrådet og Thisted Kommune, der står bag Integrationsprisen. Den bliver uddelt hvert år til en virksomhed eller forening, der gør en særlig indsats for at inkludere indvandrere og flygtninge.

Og det er en vigtig pris, siger Tina Bah fra Integrationsrådet.

- De, der gør det ekstra godt og tager ansvar, løfter en særlig opgave i samfundet. Deres indsats betyder, at børn og voksne får muligheden for en god fremtid. Det er vigtigt at anerkende den indsats, som også kan inspirere andre, siger hun.

Integrationsrådet har i år modtaget indstillinger på syv gode kandidater til Integrationsprisen, hvor modtageren - ud over et diplom og blomster - også får en kurv med lækkerier.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted