Dark Sky

Dybt nattemørke opnår fornem status

Publiceret 15-12-2023

Et 12 km2 stort naturområde ved Bulbjerg-Troldsting-Lildstrand kan fra den 14. december kalde sig Dark Sky Park Bulbjerg.

Mørket i Dark Sky Park Bulbjerg kan give dig storslåede naturoplevelser. Foto: Katharina Fossgreen.

Mørke er en unik og mageløs oplevelse, som bliver mere og mere sjælden på grund af stigende lysforurening.

Og vil du opleve uspoleret mørke i Thy, skal du tage til Bulbjerg, Troldsting og Lildstrand.

Området har nemlig fået det eftertragtede Dark Sky-certifikat af Dark Sky International i USA og kan nu kalde sig Dark Sky Park Bulbjerg.

I det dybe nattemørke i Dark Sky Park Bulbjerg kan besøgende en skyfri vinteraften opleve op imod 3.000 klare stjerner, planeter og galaksen Mælkevejen med dens mere end 300 milliarder stjerner. 

I større danske byer vil man på grund af lysforurening højst kunne se 20-30 klare stjerner en skyfri aften.

Og som om det ikke var nok i sig selv, kan du opleve det i et naturskønt område med hav, strand, fuglefjeld og klithede.

Løftet af frivillige ildsjæle

Det er en lille arbejdsgruppe under Hawboernes Forening i Lild Strand, der i løbet af de seneste fire år har gennemført den omfattende ansøgningsproces. 

Hensigten med at få det lokale nattemørke certificeret er at få flere børn og voksne ud at opleve nattehimlen. Derudover ønsker de at formidle viden om nattemørkets store betydning for natur og mennesker - og forhåbentligt påvirke til mere bæredygtig adfærd.

Det fortæller Bjarne Sørensen, som er en af personerne bag ansøgningen:

- Dark Sky-certifikatet handler ikke blot om naturoplevelse. Det skal også minde om det store energiforbrug og den støt stigende lysforurening, som vores rige del af verden forårsager. Det er et forskningsfelt i hastig vækst, og det er påvist, at lysforurening påvirker både dyr og mennesker negativt ved at forstyrre døgnrytmen, siger han. 

Men hvor mørkt er der egentlig i Dark Sky Bulbjerg?

Det kan man måle ud fra den såkalte Bortle-skala, der er opdelt i ni niveauer. Niveau ni er himlen over centrum i en storby. Ved Bulbjerg er mørket derimod rangeret som niveau 1, der er topkarakteren, der kan gives til en uspoleret nattehimmel. 

Scorer topkarakter

I en Dark Sky Park skal der ikke bare være mørkt. Der skal også være beboelse og belysning. For at opnå certificering har Thisted Kommune bidraget til, at gadebelysningen i Lild Strand nu blevet tilpasset til miljøvenlig DarkSky-standard med afskærmet, nedadrettet lys i varm farvetone.

I foreningen Hawboernes Venner håber de, at certificeringen kommer til at bidrage positivt til områdets ønske om at skabe bæredygtig og stille turisme, der passer på områdets unikke kvaliteter.

- Lild Strand for enden af Danmarks længste ubebyggede kyststrækning er en enklave af ro og uforstyrret natur på den jyske vestkyst. Vi arbejder for den stille turisme, hvor besøgende tiltrækkes af stedets ro og uforstyrrethed og kommer for at opleve stilheden og naturen året rundt og på egen hånd, også når solen ikke står højt på himlen, siger Anne-Mette Kristensen, som sammen med Bjarne Sørensen har gennemført certificeringen.

DarkSky-certificeringen indebærer en række forpligtelser for Hawboernes Forening som certifikatejer. Bl.a. skal der hvert år foretages nye lysmålinger, udarbejdes rapport og afholdes et antal arrangementer for offentligheden.

Om Dark Sky

Dark Sky Park Bulbjerg er blot den anden af sin slags i Danmark.

Den første Dark Sky Park i Danmark er Dask Sky Park Møn.

Der er 118 Dark Sky parker på verdensplan og kun 22 i Europa.

 

Sådan gjorde de

Ansøgningsproces/certificering er gennemført som et ulønnet projekt af Hawboernes Forening. 

Hawboernes Forening er en lokal beboerforening i Lildstrand med ca. 180 medlemmer bestående af fastboende og
sommerhusejere.

Projektet har fået støtte fra:

  • Gudrun & Palle Mørchs Mindefond, Aalborg 31.600 kr.
  • Nordea Fonden 30.000 kr. til køb af udstyr
  • Landdistrikternes Udviklingsfond: 44.000 kr.
  • Feriepartner Jammerbugt: 25.000 kr.
  • Thisted Kommune: 20.000 kr.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes