Flagdag 2023

Vi hylder Danmarks udsendte

Publiceret 21-08-2023

Vær med til at markere Flagdagen 2023. Der er optog gennem Thisted, og Thy Veteraner står bag mindehøjtidelighed i Vestervig.

Mange veteraner var med på Store Torv, da Flagdagen blev markeret i 2022.

Den 5. september er den officielle flagdag for Danmarks udsendte, og igen i år bliver dagen markeret med musik og march gennem Thisted om eftermiddagen.

Om aftenen har Thy Veteraner inviteret til en særlig hyldest- og mindehøjtidelighed i Vestervig Kirke. Den har efterhånden været afholdt en lang række gange, efter den opstod på baggrund af ide fra kirkens nu tidligere præst Claus Nybo.

- Jeg kender personligt flere veteraner, og har - bl.a. gennem dem - oplevet de mange sår, der kan være forbundet med at have været i krig. Derfor er det vigtigt at være med til at hylde og mindes dem, der har betalt den højeste pris, forklarer han om baggrunden for initiativet.

De faldne skal huskes

Selvom Claus Nybo i år har ladet sig pensionere og heller ikke er sognepræst i kirken længere, så bliver det alligevel ham, som også i år afholder højtideligheden for veteranerne. Der er musik, sang og tale på programmet, og så er der et helt særligt og tilbagevendende punkt, som Claus Nybo hvert år gentager:

- En vigtig del af højtideligheden er, at jeg altid læser navnene op på dem, der er faldet. De må ikke blive glemt. Ved at nævne deres navne mindes vi de 76 mennesker, der faldt i krig, og udtrykker omsorg for dem, der har sår på sjælen, siger han.

Alle er velkomne til at deltage i både kirken kl. 19 og den efterfølgende sammenkomst i Veterancafeen i Aktivitetscenter Vestervig-Agger.

Som sidste år, er der også i år optog gennem byen. Morsø Garden spiller op på turen.

Det samme gælder optoget gennem Thisted om eftermiddagen. Her kan du kl. 16.30 opleve Morsø Garden og masser af faner i spidsen for de lokale soldaterforeninger og deres medlemmer og Beredskabsstyrelsen Nordjylland, som alle går i optog gennem gågaden.

De samles på Store Torv kl. 16.50, hvor borgmester Niels Jørgen Pedersen og pensioneret oberst Karl Erik Nielsen vil tale til forsamlingen.

Læs om en ny start til særligt udsatte veteraner

Mød tre veteraner i Thy her.

Læs om Surfgården i Thy, som er et behandlingstilbud til veteraner ramt af PTSD.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Flagdag for Danmarks udsendte

Den 5. september.

Højtideligholdt første gang i 2009. 

Siden 2018 også afholdt i Færøerne og Grønland.

Formålet med Flagdagen er at minde, hædre og anerkende de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af Regeringen, Folketinget eller en minister.