Demensvenligt Thy

Tid, tålmodighed og snak om gamle dage

Publiceret 12-11-2024

Frisør Inge Diget har gjort det til et fast job at være frisør for mennesker med demens. Hun kommer i dag fast på en række af kommunens plejecentre, og hun elsker sit job.

Øjenkontakt og nærvær er vigtige ingredienser for at mennesker med demens føler sig trygge i kontakten med andre.

Jens Vegeberg lyser op, da samtalen falder på Grønland. Han sidder ved bordet i fællesarealet på plejecenter Fjordglimt i Sennels. Bag ham står Inge Diget og klipper hans grå hår. Hun er fast frisør på Fjordglimt og møder Jens Vegeberg og de øvrige beboere, når de har bestilt tid til en klipning. 

- Der er så smukt, og jeg har taget mange flotte fotografier deroppe, fortæller han. 

Inge Diget kommer fast på Fjordglimt hver 7. uge. Det begyndte som en forespørgsel for 18 år siden, hvor daværende plejehjemsleder spurgte, om hun ikke ville bruge sin fridag fra salonen i Sjørring på at ordne hår på plejehjemsbeboerne i Sennels?

- Jeg har altid været glad for kontakten til ældre mennesker. Jeg voksede op i Skagen, hvor min farmor boede i mit barndomshjem, så det har været helt naturligt for mig at være sammen på tværs af generationer, og da jeg blev spurgt, sagde jeg straks ja, husker hun. 

En meningsfuld hverdag

Siden er det blevet til mange arbejdstimer i selskab med ældre beboere og mennesker med en demensdiagnose. Efter snart 40 år som frisør i saloner i både Sjørring og Thisted, er hun i dag selvstændig med sin egen mobile forretning, og hun kommer lige nu fast på fem plejecentre i Thy. 

- Det er meget meningsfyldt for mig, og jeg føler, at her kan jeg gøre en forskel. Jeg oplever, at selvom beboerne ikke nødvendigvis genkender mig, så er der noget, de kender ved at være i hænderne på en frisør. Det vækker en følelse i dem om noget rart, fortæller hun.

Jens Vegeberg er glad for, at frisøren kommer til ham på Fjordglimt i Sennels.
  • Giv dig god tid til at etablere og være i kontakten.  
  • Skab øjenkontakt og brug gerne personens navn. 
  • Gør det også tydeligt, når du afslutter kontakten. 
  • Sæt tempoet ned ved samtale og brug gerne stilhed og pauser. 
  • Brug åbent kropssprog og vis interesse og opmærksomhed med kroppen. 
  • Lyt med respekt og opmærksomhed. 
  • Brug konkret sprog og undgå metaforer, ironi og sarkasme. 
  • Brug nysgerrige og undersøgende spørgsmål. 
  • Begræns valgmuligheder til valg mellem 2-3 ting. 
  • Gentag væsentlig information. 

Kilde: Videnscenter for demens 

Tid til det uforudsete

Det er 18 år siden Inge Diget begyndte som frisør på Fjordglimt. I dag kommer hun fast på fem plejecentre i Thy.

For Inge Diget er det vigtigt, at der er god tid til hver enkelt. Nogle bliver klippet på deres stuer, andre – som Jens Vegeberg – ude i fællesrummet, hvor der også foregår andre ting.  
Hun arbejder ikke efter en fast tidsplan, men i stedet med tid og stor tålmodighed. Det handler om at være i øjenhøjde med beboerne. 

- Jeg har lært meget om, hvor vigtig øjenkontakt er. Når man bliver ramt af demenssygdom, så reduceres evnen til at kommunikere, og når det bliver svært at forstå og bruge sproget, så bliver det nonverbale og mimik fx vigtigt. Så kan man bedre aflæse en situation i fx et ansigt, så den del gør jeg meget ud af, og jeg kan mærke, at det giver dem noget ro, forklarer Inge. 

Trygge rammer for nærvær

Selvom hun hver gang ved, hvem der skal klippes, er det altid beboernes dagsform, der afgør, hvad der lader sig gøre. Undervejs bruger hun god tid på småsnak, hun holder en pause, hvis der er noget, som driller, og beboeren får et lille klem på hånden eller armen undervejs. Det handler for frisøren om at møde mennesket med demens der, hvor de er. 

- De pårørende giver udtryk for, at de er glade for ordningen, og mange er søde til at have hængt et foto i stuen af, hvordan deres familiemedlem så ud som yngre. Det giver mig noget at arbejde ud fra, når det kommer til frisuren, siger hun. 

Ved bordet sidder nu en nyklippet Jens Vegeberg, og mens han og Inge Diget får en snak om at danse i Østerild Multicenter, som de begge kender godt, dukker næste kunde op.  

- Har du klippet mig før? spørger Erik Oddershede. 

Det bekræfter Inge Diget.  

- Det har jeg Erik, men jeg kan se, at du trænger til, at jeg gør det igen. 

Find mere information om demens her
 
 

Kontaktinfo

Ældre og træning
Asylgade 30
7700 Thisted

Vil du vide mere?

demensvenligtthy.dk finder du mere information om, hvordan du kan nemt kan kontakte kommunens demenskoordinatorer, hvis du har mistanke om at du selv eller en pårørende er ramt af demens.

Du kan også finde gode råd og vejledning hos:

Alzheimerforeningen

Ældresagen

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes