Forebyggelse af mistrivsel og mere bevægelse ind i hverdagen.
Det er øverst på ønskelisten, når politikere og borgere drøfter, hvordan Thy skal se ud på sundhedsfronten i fremtiden.
Det er ikke fordi, borgerne i Thy er mindre fysiske end landsgennemsnittet, eller at thyboer mistrives i højere grad end andre, men generelt ses et knæk i den mentale sundhed blandt danskere – og mangel på fysisk aktivitet er på samme vis et tema, som fylder meget i det generelle sundhedsbillede.
Sund Sammen, som er Thisted Kommunes nye strategi på sundhedsområdet, skal være med til at skabe de bedste rammer for borgerne i kommunen, så de kan opnå det gode og sunde liv – uanset alder, økonomi og særlige behov.
Det er bevist, at fællesskaber har stor betydning for menneskers mentale sundhed, og fællesskaber bliver ofte nævnt som en del af løsningen på den stigende mistrivsel blandt unge som ældre.
- Vi ser, at fællesskaber har enorm betydning, når det handler om trivsel. Det kan være alt lige fra et kollegialt fællesskab til læseklubber, strikkeklubber eller onsdagens fodboldtræning. Det er vores fokus med Sund Sammen at styrke de her fællesskaber på tværs af hele kommunen, fortæller Martin Kondrup Knudsen, som er chef for Sundhed, Kultur og Fritid i Thisted Kommune.
Med Sund Sammen ønsker kommunen at sætte fokus på vigtige problemstillinger inden for sundhedsområdet gennem tværgående samarbejder og i tæt dialog med borgerne i Thy.
En ny måde at tænke sundhed på
Sund Sammen arbejder med tre hovedpunkter inden for sundhedsområdet: ”Mental sundhed”, ”sunde fællesskaber” og ”bevægelse”. Alle tre dele er noget, som har enorm betydning for vores sundhed, og som hænger uløseligt sammen.
- Vi kigger ind i en fremtid, hvor vi lever længere, og der bliver flere ældre. Der er nogle sundhedsudfordringer på den lange bane, som vi skal tænke ind – på en anden måde, end vi tidligere har gjort, forklarer Martin Kondrup Knudsen.
- Sund Sammen er med til at sætte en retning inden for udvalgte områder, som vi mener bør prioriteres. Dette for at sikre, at Thisted Kommune er en sund kommune – nu og i fremtiden, fortæller Martin Kondrup Knudsen.
Sund Sammen går på tværs af den kommunale organisation og konkret munder det ud i udvidelse af Thisted Kommunes fritidsguideordning med fokus på at hjælpe børn og unge ud i Kultur- og Fritidstilbud. Der arbejdes også med “Jobrask”: En indsats, der forebygger sygemeldinger hos ansatte i lokale virksomheder, samt mange andre initiativer.
- Sund Sammen skal udbredes til kommunens mange instanser. Alle de steder, hvor folk har deres fritidsliv, men også dagtilbud, beskæftigelsesindsatser og skoleområdet, fortæller Martin Kondrup Knudsen.
Sundhedsmøder med borgerne
Medarbejdere, ledere og politikere følger strategien tæt – men også inddragelse af borgerne er vigtig for at få strategier og målsætninger ud i livet.
I udviklingen af strategien har kommunen blandt andet afholdt over 40 ”sundhedsmøder” med et bredt udsnit af kommunens borgere.
- Sundhedsmøderne har været med til at sikre, at sundhedsarbejdet foregår i øjenhøjde og overensstemmelse med borgernes ønsker og behov. Sundhed i Thy er nemlig noget, vi skaber sammen, siger Martin Kondrup Knudsen.