Thisted Kommune er på rette vej på Handicap- og Socialpsykiatri-området, men der er fortsat et stort stykke arbejde, der skal gøres.
Det er en af hovedkonklusionerne i en ekstern analyse af Handicap- og Socialpsykiatri-området i Thisted Kommune, som er udarbejdet af BDO.
Analysen er en såkaldt økonomisk og faglig dybdeanalyse af området, hvor BDO har analyseret 20 sager fra forvaltningen.
Den peger på en række velkendte udfordringer og anbefalinger til, hvordan Thisted Kommune kan styrke arbejdet med at løse de udfordringer fremadrettet.
Det fortæller Nikolaj Bilgram, der er konstitueret chef i Handicap og Socialpsykiatri i Thisted Kommune.
- Sammen med en lang række andre kommuner er vi midt i en forandringsproces, hvor vi ændrer på vores strukturer og arbejdsgange. De forandringer falder i tråd med BDO’s anbefalinger i analysen, som tydeliggør, at det arbejde, vi er i gang med, er vigtigt. Den gør det også klart, at det arbejde skal styrkes og understøttes yderligere, siger han.
Stigende udgifter kaldte på handling
Den eksterne analyse er bestilt af kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune i forbindelse med budget 2024, fordi udgifterne i Handicap- og Socialpsykiatri er steget markant de seneste år.
Det er en tendens i hele landet, da der er flere, der har brug for hjælp, samtidig med at de problemstillinger, den enkelte har, bliver mere komplekse.
I Thisted Kommune har vi i lyset af de udfordringer, handlet og set på, hvad vi kan gøre anderledes, og det er sideløbende med det arbejde, at området er blevet analyseret af BDO.
- Analysen er et vigtigt værktøj for os, der hjælper os til at blive skarpere på, hvordan vi bedst kommer i mål med de forandringer, der er sat i gang. Vi har fået konkrete råd til, hvad vi med fordel kan justere på, og hvordan vi kan gøre det. Det har gjort det muligt for os at lave en konkret handleplan og gjort os skarpe på, hvad vi selv kan løfte - og hvor vi får brug for ekstern vejledning, siger Nikolaj Bilgram og tilføjer:
- I sidste ende handler det om at sikre, at de penge, vi har til rådighed, bliver brugt på den mest hensigtsmæssige måde, så vi hjælper borgerne under Handicap- og Socialpsykiatri bedst muligt.
Ny måde at strukturere arbejdet på
Helt konkret peger analysen blandt andet på, at økonomien i Thisted Kommune er mere presset, end den behøver at være. BDO vurderer, at der er en betragtelig sandsynlighed for, at borgere får et højere serviceniveau end det, der er deres reelle behov, og at borgerne ikke oplever et ensartet serviceniveau.
BDO kommer også med forslag til, hvordan Thisted Kommune kan løse de udfordringer, og det er de forslag, der i høj grad stemmer overens med de forandringer, der er igangsat i Handicap- og Socialpsykiatri.
En af forandringerne er for eksempel at gå fra en såkaldt rammestyret økonomi til en aktivitetsstyret økonomi.
Det betyder, at fremfor at et botilbud, aktivitets-, eller behandlingssted får en bestemt pose penge hvert år, så følger pengene i stedet den enkelte borger. Det skal sikre, at pengene matcher det reelle behov, borgerne har.
Derudover er Thisted Kommune også i gang med at implementere en styrket dokumentationspraksis, hvor der er et større fokus på at sætte mål sammen med borgerne, så det er tydeligt for alle, hvad det er, der skal opnås.
På den måde kan man sikre, at den service borgerne får, svarer til deres reelle behov for hjælp og støtte.
Stort arbejde venter
Men selvom de udfordringer, der bliver peget på i analysen, i høj grad var velkendte, tydeliggør analysen, at der fortsat venter et stort arbejde forude, lyder det fra Nikolaj Bilgram:
- Det bliver ikke nemt. Der er – alt andet lige - nogle af vores borgere, der er vant til at få mere, end de reelt er visiteret til. Det er ikke en sjov proces at skulle ind og ændre på det, men i sidste ende handler det her om at sikre, at alle borgere i Thy kan få den hjælp, de har brug for - både nu og i fremtiden.