Byudvikling

Smedjen-projekt nomineret til pris

Publiceret 04-09-2023

De nominerede til årets Byplanpris 2023 er netop offentliggjort, og Thisted Kommune er blandt de tre finalister til prisen. Det er projektet ”Passagen mellem by og fjord” bag Storegade i Thisted, som bringer Thy i finalen. Vinderen offentliggøres den 5. oktober.

Mennesker i gården ved Smedjen, da stedet blev indviet.
Rigtigt mange deltog, da der i juni 2021 var indvielse af faciliteterne i projektet "Passagen mellem by og fjord" i Thisted.

Der kan danses, leges, holdes møder, sammenkomster og fredagshygges. ”Smedjen” og det rum, som er skabt mellem den gamle bymidte i Thisted og havnen - med både kunstlegeplads, baggård og have - er Thisted Kommunes bud på et nyt og moderne forsamlingshus, og nu er stedet nomineret til årets Byplanpris 2023 for at være nytænkende i forhold til byudvikling.

Vægter demokrati og planlægning

”Passagen mellem by og fjord” nomineres for at understøtte en smuk og sammenhængende by i menneskelig skala og involvere borgerne både i planlægningen og i at drive livet videre i byen,” skriver Dansk Byplanlaboratorium i pressemeddelelsen om nomineringen.

Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium i samarbejde med Arkitektforeningen og er en pris som blev uddelt første gang i 1996. Temaet for årets uddeling er demokrati og planlægning. Der er i udvælgelsen af de tre finalister lagt særlig vægt på inddragelse, samskabelse og involvering af borgere, partnere og andre aktører i byudviklingen. Og det glæder borgmester Niels Jørgen Pedersen, der har siddet i styregruppen for projektet, at ”Passagen mellem by og fjord” også er nået ud over kommunegrænsen. 

Thy Tangoforening har brugt det nye byrum til et dansearrangement.
Smedjen er en central del af projektet "Passagen mellem by og fjord". Stedet er genopført, hvor den gamle smedje i sin tid lå. I dag kan rummet bruges til mange forskellige ting, fx. har byens tangodansere afholdt et arrangement i de nye rammer.

Et nyt byrum

- Målet var at skabe et sted for fællesskab for alle med god idé og lyst til at virke. Byens borgere, brugere og øvrige aktører er jo dem, der kender byen bedst, og deres bidrag og engagement har givet stor værdi under udviklingen af projektet. Sammen har vi i fællesskab skabt de bedst mulige rammer til gavn for dem, der skal bruge dem, men det er da altid rart, når andre også får øje på værdien i det, vi laver, siger han i forbindelse med nomineringen til prisen.

Stedet hedder Smedjen, fordi det ligger, hvor den gamle smedje har ligget siden 1800-tallet. I mange år lå det forfaldent og ubrugt hen, men nu er stedet genopført i en nyfortolket udgave og indrettet som et åbent byrum, hvor det er meningen alle kan komme, være og fylde liv og aktiviteter ind i rammerne. Det er Thisted Kommune og Foreningen Realdania, som har finansieret ”Smedjen”. Kommunen står i dag for driften af stedet, der er organiseret i en forening af frivillige.

Tre i finalen

De øvrige to nominerede til prisen i år er dels projektet ”Det store Sydhavsløft” i Københavns Kommune, som er en del af Områdefornyelse Sydhavn, der samtænker udviklingen af metro-forpladser, skolegårde, boliger, bynatur med klimasikringsstrategi og skybrudsplaner. Og dels projektet ”Hyldager Bakker” i Albertslund Kommune, der er et natur- og landskabsprojekt, der er en del af det større byudviklingsprojekt med stier, oplevelsesrum og mindre mødesteder, hvor der arbejdes med biodiversitet og integrering af klimatilpasning i landskabet.

- Hvert af projekterne er fremragende eksempler på, hvordan politiske strategier og visioner udmønter sig i steder, som de lokale tager til sig, fordi de har været med hele vejen. Det er alle tre inspirerende og smukke bud på, hvordan man kan puste nyt liv i byen - fra forstaden til de gamle købstæder og nedslidte arbejderkvarterer i storbyerne, siger Tina Saaby, direktør i Byplanlaboratoriet i forbindelse med offentliggørelsen af de tre finalister til prisen.

Du kan læse mere om Byplanprisen her.

 

Passagen mellem by og fjord er en ny offentlig forbindelse mellem havnen, den gamle bymidte og byens torve. Den nye forbindelse går gennem baggårde og består af Håndværkertorvet og fire mindre Byrum: haven, Smedjen, Kunstlegepladsen og baggården.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Fakta om prisen

Byplanprisen er indstiftet i 1996 af Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen.

Den uddeles i år for 28. gang.

Vinderen af Byplanprisen bliver udpeget af en jury, der består af i alt fem kvalificerede personer fra: Akademisk Arkitektforening, Dansk Byplanlaboratorium og Foreningen af Byplanlæggere.