Et nyt byrum
- Målet var at skabe et sted for fællesskab for alle med god idé og lyst til at virke. Byens borgere, brugere og øvrige aktører er jo dem, der kender byen bedst, og deres bidrag og engagement har givet stor værdi under udviklingen af projektet. Sammen har vi i fællesskab skabt de bedst mulige rammer til gavn for dem, der skal bruge dem, men det er da altid rart, når andre også får øje på værdien i det, vi laver, siger han i forbindelse med nomineringen til prisen.
Stedet hedder Smedjen, fordi det ligger, hvor den gamle smedje har ligget siden 1800-tallet. I mange år lå det forfaldent og ubrugt hen, men nu er stedet genopført i en nyfortolket udgave og indrettet som et åbent byrum, hvor det er meningen alle kan komme, være og fylde liv og aktiviteter ind i rammerne. Det er Thisted Kommune og Foreningen Realdania, som har finansieret ”Smedjen”. Kommunen står i dag for driften af stedet, der er organiseret i en forening af frivillige.
Tre i finalen
De øvrige to nominerede til prisen i år er dels projektet ”Det store Sydhavsløft” i Københavns Kommune, som er en del af Områdefornyelse Sydhavn, der samtænker udviklingen af metro-forpladser, skolegårde, boliger, bynatur med klimasikringsstrategi og skybrudsplaner. Og dels projektet ”Hyldager Bakker” i Albertslund Kommune, der er et natur- og landskabsprojekt, der er en del af det større byudviklingsprojekt med stier, oplevelsesrum og mindre mødesteder, hvor der arbejdes med biodiversitet og integrering af klimatilpasning i landskabet.
- Hvert af projekterne er fremragende eksempler på, hvordan politiske strategier og visioner udmønter sig i steder, som de lokale tager til sig, fordi de har været med hele vejen. Det er alle tre inspirerende og smukke bud på, hvordan man kan puste nyt liv i byen - fra forstaden til de gamle købstæder og nedslidte arbejderkvarterer i storbyerne, siger Tina Saaby, direktør i Byplanlaboratoriet i forbindelse med offentliggørelsen af de tre finalister til prisen.
Du kan læse mere om Byplanprisen her.