Arbejdsmarked

Ukrainere bringer ny og vigtig viden til it-virksomhed i Thy

Publiceret 21-12-2023

To ukrainske kvinder med videregående uddannelser i bagagen har skabt deres egne stillinger hos et it-firma i Thisted. For virksomheden har det udvidet porteføljen og været en sand øjenåbner.

Mariia Svyrydenko (tv) og Alina Ostapenko-Bozhenova er begge kommet til Danmark som følge af krigen i Ukraine. Nu har de fundet fast arbejde i en it-virksomhed i Thisted.

Før var de to på kontoret hos webdesignfirmaet Simsoft på havnen i Thisted, og de havde ikke umiddelbart planer om at være flere. Alligevel er medarbejderstaben i de lyse og hyggelige lokaler på 1. sal fordoblet i løbet af det seneste år.

- En mindre virksomhed som min i Thy kan godt have svært ved at tiltrække højtuddannet arbejdskraft, så for os er de en berigelse. De kommer med en professionalisme og høj kvalitet i arbejdet, og vi har nemt kunnet løse den sprogbarriere, som der er, mens de har lært dansk. Så fremfor at være forbeholden, som jeg selv var, så tror jeg andre virksomheder også kan se muligheder ved at gå denne vej, siger Per Ladefoged, der ejer Simsoft og har drevet it-virksomheder i over 20 år.

Dé er 28-årige Mariia Svyrydenko og 36-årige Alina Ostapenko-Bozhenova. Begge kom til Danmark, da krigen brød ud i Ukraine. Mariia endte i Thy i april 2022, fordi hendes bror allerede boede her. Alina og familien forsøgte først at flytte fra det centrale Ukraine og tættere på grænsen til Østeuropa, men slutteligt forlod hun landet sammen med sin syv-årige søn og sin mor. De valgte at rejse til Thy, for her havde hun kusiner.

Fra kun at have været Per Ladefoged (th) og Kristian Gasberg på Simsoft kontoret i Thisted gennem en årrække er medarbejderstaben nu udvidet med Alina Ostapenko-Bozhenova (tv) og Mariia Svyrydenko, der begge er kommet til Danmark fra Ukraine på grund af krigen.

Forlod faste job i Ukraine

Med i bagagen har begge kvinder videregående uddannelser og arbejdserfaring fra fastansættelser. Alina er uddannet på universitetet indenfor IT-sikkerhed og underviste universitetsstuderende i hjembyen Vinnitsja. Mariia har en master i grafisk design og arbejdede på et mindre bureau i Kiev.

I Thy stod de pludselig uden tilknytning til arbejdsmarkedet, men samtidig med både en lyst og et stort behov for at skabe sig en hverdag, der kunne blive så tæt på den, de kom fra, som muligt.

- Det var og er stadig helt forfærdeligt at sidde og følge med i nyhederne fra Ukraine. Men jeg kunne mærke, at det påvirkede mig meget. Jeg følte næsten, jeg blev skør af det. Jeg havde behov for at skabe mig et nyt liv her. Også selvom jeg ikke anede - eller aner - hvor lang tid, det drejer sig om, forklarer Mariia.

I hendes søgen efter job var det vigtigt for Alina Ostapenko-Bozhenova, at hun kunne komme til at bruge sin uddannelse fra Ukraine og sine kvalifikationer indenfor it-sikkerhed. Det blev muligt hos Simsoft.

Vejen til Simsoft gik gennem kommunens Jobcenter. Som flygtede fra krigen i Ukraine fik begge kvinder opholdstilladelser i Danmark efter en måned i landet. Med den fulgte sprogskole og et krav om at søge arbejde. Begge ønskede at bruge deres kvalifikationer og Alina var langt omkring inden hun landede hos Per Ladefoged.

- Det er rigtig godt, når vi lykkes i vores indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft til kommunens virksomheder, og vi glæder os altid over, når vi får hjulpet kandidater og virksomheder til et match, som bliver til gavn for alle parter, siger Trine Engholm Christensen, der er Erhvervs- og Beskæftigelseschef i Thisted Kommune.

Det var Mariia, som først kom i praktik hos Simsoft. Per Ladefoged lod sig overbevise om, at hans firma havde noget at tilbyde en ukrainsk grafiker.

Trine Engholm Christensen er Erhvervs- og Beskæftigelseschef i Thisted Kommune.

Praktik banede vejen

- Jeg indrømmer, at jeg var tilbageholdende i forhold til ideen. Jeg var ikke overbevist om, at vi havde et job til nogen. Ud over det, så havde jeg betænkeligheder ved, om der ville være nogle kulturforskelle og en sprogbarriere, men fordi vi lavede en aftale om en måneds praktik til at begynde med, så sagde jeg ”Ja”, fortæller han.

Og den beslutning har han aldrig fortrudt. Tværtimod betød den, at han med den største begejstring tog i mod, da jobkonsulent Hanne Nørby spurgte, om han kunne bruge en medarbejder, som var dygtig indenfor IT-sikkerhed?

- Vi stod præcist på det tidspunkt og manglede den viden i vores firma. Samtidig var alle mine bekymringer jo blevet gjort til skamme, så det var ikke svært for mig at takke ja, til endnu en indledende praktikperiode på en måned, fortæller Per.

Siden blev praktikken først forlænget i en periode, og efterfølgende har de været ansat i en periode med løntilskud, inden de begge nu løfter deres egen løn ind i virksomheden.

- De har bragt sig selv, og alt det de kan, med ind i virksomheden. De kigger på os med nye øjne. Det udvikler os, og så er de kommet med en stor vilje til at bidrage til vores team, så for mig - og os - er det her en succeshistorie, fortæller ejer af Simsoft, Per Ladefoged,

Begge kvinder har netop afsluttet deres sprogkursus, så nu kan de også begå sig på dansk, og de glæder sig dagligt over den hverdag, de nu har.

- Vi kom jo fra helt almindelige og gode liv med job, familie, fritid og venner. Og det er naturligvis stadig svært at være havnet i et nyt land, men vi føler, at vi lever og har skabt os en nyt og godt liv her, siger Alina, der også har engageret sig i sin fritid i en venskabsforening for ukrainere i Thy.

Du kan læse mere om Thisted Kommunes virksomhedsservice her

Kontakt

Jobcenter Thisted
Skolegade 4C
7700 Thisted

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Ukrainere i Thy

Pt bor her 228 ukrainere i Thy, som er her efter den særlov, der blev lavet for dem tilbage i 2022.

Siden juni 2022 er andelen i beskæftigelse blandt personer med ophold i Thisted Kommune efter særloven, som står til rådighed for arbejdsmarkedet, steget fra 44 til 84 procent.

I tal drejer det sig om, at vi på kort tid er gået fra, at 45 af de ukrainere, som er her pga krigen er i arbejde, til at det nu er 97 af dem, som er en del af arbejdsmarkedet.