Budget, regnskab og takster

Her kan du læse om budgetterne i Thisted Kommune, såvel kommende som budgetter fra tidligere år. 

Du kan se det seneste budget her:

Budget 2024 (- 2027)

Faser i budgetplanlægningen

Når vi skal have vedtaget et nyt kommunalt budget i Thisted Kommune, sker det i fire forskellige faser

Illustrationen viser de fire faser, når man skal vedtage et nyt kommunalt budget i Thisted Kommune. Første fase er den Administrative fase, der foregår fra april til maj. Anden fase er Direktionsfasen, der foregår fra juni til august. Den tredje fase er forhandlings- og debatfasen, der foregår fra midt september til primo oktober. Den fjerde fase er budgetvedtagelsen, der foregår primo oktober.

1. Den administrative fase

I april og maj måned startes hele processen ud af administrationen i Thisted Kommune. Med udgangspunkt i det tidligere budget bliver alle poster gennemgået for at tjekke, om beløbene stadig er realistiske, og om der er balance mellem udgifterne og indtægterne i kommunen. Det arbejde ender ud i en liste med forslag til, hvor der skal ændres i budgetbeløb eller serviceniveau på de enkelte områder.

2. Direktionsfase

I juni og august måned er det så direktionen i Thisted Kommune, der skal i arbejdstøjet. Direktionen prioriterer blandt forslagene på administrationens liste, så vi ender ud med ét samlet budgetforslag fra direktionen. Det forslag bliver så sendt videre til Kommunalbestyrelsen.

3. Forhandlings- og debatfase

Fra midten af september til primo oktober er det så blevet politikernes tur til at forhandle med udgangspunkt i direktionens budgetforslag. Det er borgmesteren, der forhandler med partierne i kommunalbestyrelsen. Her kan der ske en del ændringer i budgettet, hvis der er ét flertal blandt medlemmerne i Kommunalbestyrelsen, der ønsker det.

Det er også midt i september, at budgetforslaget bliver gjort tilgængeligt for offentligheden. Det betyder også, at medlemmerne af Kommunalbestyrelsen har mulighed for at drøfte budgetforslaget med borgere og partiforeninger og tage synspunkter derfra med til forhandlingsbordet.

4. Budgetvedtagelse

I starten af oktober måned stemmer Kommunalbestyrelsen det nye budget igennem. Det foregår sådan, at man sikrer, der er flertal for de ændringsforslag til direktionens oprindelige budgetforslag, som er kommet på plads under forhandlings- og debatfasen. I de tilfælde, hvor der er tale om et budgetforlig, fremlægger en gruppe af partier med flertal i kommunalbestyrelsen et samlet sæt forslag til ændringer.

Senest opdateret 28-06-2023

Center for Økonomi og Løn

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted

Åbningstider

Center for Økonomi og Løn

Mandag - onsdag
08.00 - 14.30

Torsdag
08.00 - 16.30

Fredag
08.00 - 13.00

Opkrævningen

Mandag - tirsdag
8.00-15.00

Onsdag
Lukket

Torsdag
8.00-17.00

Fredag
8.00-13.00

Bliv klogere på det kommunale budget

I videoen her kan du få mere viden om, hvordan det kommunale budget hænger sammen.

Takster

Her finder du de samlede takster for Thisted Kommunes institutioner og services, herunder affald og renovation, rottebekæmpelse, daginstitutioner, skoler, svømmehaller og mange andre ting.

Se taksterne for 2024