Når vi taler om en grønnere fremtid, så kan vi ikke undgå også at inddrage byggebranchen. Som helhed er byggebranchen ansvarlig for cirka 40 procent af den samlede CO2-udledning i Danmark.
Derfor har Thisted Kommune valgt at arbejde med den såkaldte DGNB-certificering ved byggeriet af det nye botilbud i Østbyen i Thisted. Og det har betydet, at byggeriet nu har opnået certificeringen DGNB Guld med Hjerte.
DGNB-certificeringen er en frivillig ordning, som benyttes til at måle og fremme bæredygtighedshensyn i byggerier.
Det fortæller Ejgil Haurum, der er drifts- og anlægschef i Thisted Kommune.
- De grønneste kvadratmeter er de kvadratmeter, der allerede er bygget. Men i nogle tilfælde har vi utidssvarende rammer, der kræver nybyggeri, ligesom det er tilfældet ved det nye botilbud. Her bestræber vi os så på at gøre det så godt som muligt for både miljøet, samfundet og de mennesker, der skal bo og arbejde på stedet, siger han.
Mindre CO2 og færre kemikalier
DGNB Guld sikrer, at en lang række forhold omkring byggeriet opnår et markant højere niveau af bæredygtighed, end de mere gængse krav i bygningsreglementet.
I tilfældet med det nye botilbud udleder byggeriet mindre end 8 kilo CO2 pr. kvadratmeter om året. Det er markant lavere end de 12 kilo CO2 pr. Kvadratmeter om året, der er krav om at holde sig indenfor i bygningsreglementet.
DGNB Hjerte er en udmærkelse, der belønner bygninger, der er bygget på en måde, der tilgodeser brugernes velvære.
Certificeringerne vil være noget, der får betydning for både borgere og medarbejdere på stedet. Det fortæller Henrik Gregersen, der er formand for Social- og Seniorudvalget i Thisted Kommune.
- Botilbuddet i Thisted bliver hjem for mange personer, så det er vigtigt, at det også føles som et hjem. Samtidig skal stedet være en rigtig god arbejdsplads. Det er en balance, der både er tænkt ind i arkitekturen og materialevalget, og jeg er sikker på, det bliver et rigtig dejligt sted, siger han.
En masse tilvalg og fravalg
Certificeringerne fra DGNB har krævet en stor indsats at opnå. Intet ved byggeriet af det nye botilbud er tilfældigt. For eksempel har der været en omfattende brugerinvolvering helt fra starten, der har fået lov til at præge projektet.
Derudover har det også haft stor betydning for valget af materialer. For eksempel er beklædningen af byggeriet ubehandlet træ, isoleringen er delvist skabt af genanvendt materiale, brugen af beton til støbning af gulv er minimeret mest muligt, og der anvendes maling uden kemi. Det er blot nogle af de valg, der betyder, at den samlede CO2-udledning ved byggeriet er minimeret.
Det er en masse små tilvalg og fravalg, der tilsammen gør en forskel, fortæller Ejgil Haurum.
- Nybyggeri vil aldrig være grønt, men vi kan bestræbe os på at gøre det bedre. På nuværende tidspunkt betyder de valg, vi tager i forbindelse med sådan et byggeri her, at det bliver dyrere at opføre. Men vi mener, det er en investering, der er godt givet ud. Vi begrænser belastningen på miljø og klima, samtidig med at vi får skabt et arbejdsmiljø og botilbud med færre kemikalier i materialerne, siger Ejgil Haurum.