Grøn Trepart

400 landmænd samlet om kort

Publiceret 10-06-2025

Mere end 400 landmænd sad med om bordet, da Thisted Kommune sammen med Fjordland, over tre aftener, tog hul på opgaven med at udforme de planer og projekter, der skal udgøre Grøn Treparts omlægningsplaner for Thy.

Hørdum, Østerild og Bedsted har dannet rammerne om tre velbesøgte møder. Her har lodsejere fået et indblik i den kommende proces og de muligheder, der følger med i forhold til at bringe egen jord i spil.

Når 2025 går på hæld, skal kortet over hvilke indsatser og projektmuligheder, vi vil byde ind med i Thy ligge klar. Omlægningsplanen, som et centralt element i den Grøn Trepart kaldes, er en omfattende og stor opgave. Det er også en historisk mulighed med masser af potentialer. Den opgave har 400 landmænd sammen med Fjordland og Thisted Kommune sammen taget hul på.

Grøn Trepart

Omlægningsplanernes mål

 På nationalt plan er det målet at:

  • 140.000 hektar kulstofrig lavbundsjord skal tages ud af landbrugsproduktionen.
  • 250.000 hektar ny skov bliver rejst frem mod 2045
  • 20 % af landarealet skal være beskyttet natur.

Det skal bl.a. mindske CO2-udledningen, øge biodiversiteten, styrke vandmiljøet og reducere iltsvind i danske fjorde og kystområder.

Med de store ambitioner følger mere end 40 milliarder med på landsplan.

- Øvelsen kræver, at vi lægger alle interesser oven på hinanden. Vi skal forsøge at forene mål om grundvandsbeskyttelse, biodiversitet, sammenhængende naturområder, bynær natur samt bosætning med Grøn Treparts klima- og kulstofmål, forklarer Anja Sørensen, projektleder for Grøn Trepart i Thisted Kommune.

Hun fortsætter:

- Når vi, som her, har muligheden for at lægge alle arealpuslespilsbrikkerne på samme tid, kan vi minimere potentielle konflikter i arealanvendelsen og høste flest mulige synergier. For eksempel er det en unik mulighed for landbruget for at få fordelt og byttet jord på tværs af bedrifter. Det er en opgave, vi kun kan løse sammen på tværs.

Landbruget sidder med nøglen

Landmændene og de lokale lodsejere er helt centrale i den grønne trepart. Derfor har Thisted Kommune sammen med Fjordland holdt tre stormøder med mere end 400 lodsejere.

- Vi har brug for input til planerne. Landbruget kender sin egen jord bedst. Derfor er det også dem, vi skal have med på råd til at kvalitetssikre vores kort og viden samt komme med input til planerne, fortæller projektlederen om baggrunden for naturligt at invitere alle lodsejere med ind i planlægningen. Det er nemlig dem, der sidder med nøglen til løsningerne.

Henvendt til den store forsamling på møderne var opfordringen også helt simpel: ”Kig grundigt på jeres egne arealer og fortæl os: Hvor er den bedste og mest produktive jord? Men vis os også, hvor I på godt jysk oplever bøvl.”

Helt konkret handler det om at tage ådale, tørveholdig lavbundsjord, pumpelag og skråninger mm., hvor der allerede i dag er udfordringer med at dyrke jorden, ud af drift. Og det havde de mere end 400 landmænd mulighed for at tegne ind på store fysiske kort under møderne. Samtidig var der også en gennemgang af de forskellige muligheder og ordninger, der findes – og hvordan udtagningskonsulenter kan hjælpe den enkelte lodsejer videre.

- Når vi er færdige med omlægningsplanerne, skal vi stå tilbage med de mest robuste landbrugsarealer – dem med højest produktivitet og lavets udvaskning, forsikrede Anja Sørensen lodsejerne om.

 Den ambition bliver bakket op af Fjordland. Her startede formand Leif Gravesen møderne ud med at slå fast, at målet uden tvivl er at sikre en fortsat fornuftig og effektiv landbrugsproduktion på egnen. En intention, der blev præsenteret med en solid tro på, at det godt kan lade sig gøre.

 

Fundament af gode erfaringer

I Thisted Kommune er man også fortrøstningsfuld.

- Vi er allerede godt i gang. Vi har en god lang erfaring og praksis med at inddrage vores lokale landmænd og samarbejde med Fjordland. Det betyder også, at processen med at udtage lavbundsjord allerede ruller afsted med høj hastighed, fortæller Tanja Bilde Binderup, der er sektionsleder fra Landbrug og Natur i Thisted Kommune. 

De erfaringer er til gavn, når Grøn Trepart og omlægningsplanerne skal indfries.

Grøn Trepart

Hvad betyder det for dig?

Den Grønne Trepart kommer til at forandre Danmark markant i de kommende år. For borgerne i Thy kan det bl.a. betyde:

  • Mere natur i nærområderne: Med nye skove, enge og naturområder bliver det lettere at få adgang til grønne oplevelser.
  • Renere drikkevand: Flere beskyttede naturområder betyder mindre forurening af grundvandet.
  • Sundere hav- vandmiljø: En massiv indsats mod kvælstofudledning og iltsvind skal bringe liv tilbage i Limfjorden og kystområderne.

Vil du vide mere, har du konkrete input, eller vil du blot løbende følge det lokale arbejde med Grøn Trepart, så gør du det her.

Grøn Trepart

Kontakt os

Hvis du har spørgsmål eller ønsker at blive ringet op, er du velkommen til at skrive til:

grontrepart@thisted.dk

Følg med

Lokal Grøn Trepart

Vil du vide mere, har du konkrete input, eller vil du blot løbende følge det lokale arbejde med Grøn Trepart, så gør du det her.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes