Sådan en type undergrund forventer man at finde ud for Hanstholm. Det kan betyde, at Thy kan komme til at blive hjemstavn for et CO2-lager i fremtiden.
Og ifølge forskerne, er det altså en teknologi, vi kommer til at stifte bekendtskab med i Danmark.
- Alt tyder på, at vi får brug for såkaldte negative emissioner, hvis vi skal nå målet om, at Danmark skal være et klimaneutralt samfund i 2050, hvor der ikke udledes mere drivhusgas, end der optages. Det kan vi kun gøre ved at putte CO2 i jorden, siger Poul Erik Morthorst.
Han bakkes op af Lars Henrik Nielsen, der er chefkonsulent ved De nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.
- Det er ikke til diskussion, at vi er nødt til at fjerne noget af al den CO2 fra atmosfæren, som vi har sendt derop. Selv med en massiv grøn omstilling bliver verden ikke fri for kul, olie og gas hverken i morgen eller i overmorgen. Det kommer til at tage adskillige år, så hvis vi skal have en chance for at modvirke klimaforandringerne, skal vi i gang med at fjerne CO2 fra atmosfæren nu, udtaler han i udgivelsen Geoviden.
CO2-lagring må ikke blive en sovepude
CO2-lagring bliver af kritikere kaldt for “losseplads-metoden”, fordi man putter CO2 i undergrunden i stedet for at forhindre udledningen af CO2. Men så simpelt kan man ikke sætte det op, siger Lars Henrik Nielsen.
- CO2’en, som skaber den globale opvarmning, stammer fra undergrunden, hvor den var bundet i fossile brændsler. Nu har vi fundet ud af, at det belaster klimaet, at vi hiver så meget op og brænder det af. Hvis vi skal modvirke de menneskeskabte klimaforandringer, er vi nødt til at få fjernet en stor del af det fra atmosfæren og sende det tilbage, hvor vi fandt det – i undergrunden, siger han.