Vinterdyp, SUP og wakeboard: Ambitiøst projekt skal gøre Thy til Europas mekka for vandsport

Publiceret 06-04-2021

Cold Hawaii Inland er et fyrtårnsprojekt i Thisted Kommune, der skal sikre, at thyboer og turister kan nyde de unikke rammer, som vores blå Thy giver os. Det er ét af budskaberne i et forslag til den ny kommuneplan, som er i høring netop nu.

Fra Cold Hawaii Inland-spottet ved Vilsund kan man blandt andet nyde Limfjorden fra et SUP-board.

I denne artikelserie fremhæver vi nogle af de væsentlige ændringer i forslaget til Thisted Kommunes nye Kommuneplan 2021-2033, der er i høring lige nu. Denne artikel handler om temaet ‘Borger, Kultur og Fritid’.

Kommuneplanen er afgørende for det gode liv i Thy, da den skitserer rammen for al fysisk udvikling i Thisted Kommune. Du kan selv dykke ned i kommuneplanen eller deltage i det digitale borgermøde om kommuneplanforslaget d. 8. april kl. 19-21.

Vesterhavets vilde bølger har længe været et kendetegn for Thy, der gør det muligt at gribe boardet og hoppe ud i det store blå på en lang række unikke surfspots fra Hanstholm i nord til Agger i Syd.

Men Vesterhavet er langt fra det eneste vand i Thy, der er med til at skabe det gode og aktive liv i Thy.

Limfjorden og de omkringliggende søer har et stort potentiale for at danne rammen om friluftsliv og vandsport i særklasse.

Det er det potentiale projektet Cold Hawaii Inland tapper ind i.

Spot med udgangspunkt i stedbundet potentiale

Cold Hawaii Inland går i sin enkelthed ud på at gøre det nemmere og mere attraktivt at bruge Limfjorden og søerne til en bred vifte af aktiviteter på og i vand.

Projektet, der samlet set er afsat 89,6 millioner kroner til, sikrer løbende, at der etableres nye spots langs Limfjordens kyst og ved Vandet Sø.

Spot Synopal bliver blandt andet hjemsted for Thy Cable Park.

De forskellige spots eller destinationer har den samme arkitektoniske linje, men faciliteterne er skræddersyede til de enkelte spots, så de på bedst mulige vis spejler de stedbundne potentialer, lokationen allerede har.

- Cold Hawaii Inland er et meget ambitiøst projekt. Det har et enormt stort potentiale, fordi vi i Thy er de første i Danmark, der satser så massivt på at skabe en legeplads for vandsport, der strækker sig rundt i hele vores kommune, siger Ulla Vestergaard, der er borgmester i Thisted Kommune.

Fra industrihavn til vandmekka

På nuværende tidspunkt kan du allerede se de første realiserede spots i Cold Hawaii Inland-projektet.

I Vilsund er der bygget faciliteter, hvorfra du kan drage ud på for eksempel SUP-board eller i havkajak.

Ved den gamle Synopal Havn i Thisted er et stort anlægsprojekt i gang, der skal gøre den gamle industrihavn til et mødested, hvor både turister og lokale kan samles. Her bliver der blandt andet mulighed for at stævne ud i havkajak, vinterbade, grille på terrassen eller flyve hen over Limfjorden på et wakeboard i den nye cablepark.

Alle spots under Cold Hawaii Inland bliver opført i en arkitektonisk tema, der bliver kaldt streger i landskabet.

Et andet omfattende projekt, der allerede er i gang, er Den Blå Løber, der efter planen skal gøre det muligt at gå eller cykle helt tæt på Limfjorden fra Eshøj Plantage til Silstrup Hoved. Allerede nu er den nye rekreative rute klar på dele af strækningen.

Derudover forventer man at sætte skovlen i jorden ved Søbadet til september i år, så der står et helt nyt søbad klar til sommeren 2022.

Og allerede denne sommer vil du kunne opleve at overnatte på en flydende shelter på to lokationer i Thy. Og det antal bliver doblet op allerede næste år.

Og det er kun en lille del af projekterne. Der er også planer om at arbejde videre med spottet ved Vandet Sø, Krik, Bygholm, Dragsbæk og Doverodde.

I balance med naturen

Alle steder sker der et omfattende myndighedsarbejde, så man er sikker på, at alle projekter kan realiseres, uden at det kommer i karambolage med gældende regler omkring beskyttelse af natur og miljø.

- Stort set alle spots placeres i områder, hvor der er beskyttelseshensyn. Derfor handler det om at finde en balance, der både passer på naturen og miljøet, samtidig med at det også bliver gjort muligt for thyboer og besøgende at bruge områderne, siger Mogens Kruse Andersen, der er direktør for Teknik, Erhverv og Beskæftigelse i Thisted Kommune.

Cold Hawaii Inland-projektet går i sin helhed ud på at gøre Limfjorden mere tilgængelig for alle, der gerne vil nyde den - enten fra vandsiden eller landsiden.

Den balance betyder også, at flere af projekterne er blevet justeret undervejs for at ramme den rigtige balance. Det fortæller Jonas Collin, der er projektleder i Thisted Kommune.

- Den justering har absolut ikke været noget dårligt. Det er kommet ud fra vigtig sparring og samarbejde med lokalområdet og de interesser, der varetager beskyttelsen af den omkringliggende natur. Den inddragelse har tværtimod givet projektet mere værdi, fordi vi ender ud med et projekt, brugerne kan se sig selv i, siger Jonas Collin.

Marguerit-rute for vandsport

Når projektet er færdigt, står Thy med en marguerit-rute for aktiviteter på og ved vandet. Det fortæller Thilde Kielsgaard, der er udviklingskonsulent for blandt andet Cold Hawaii Inland-projektet i Thisted Kommune.

- Hele det her projekt passer rigtig godt med de ønsker til et aktivt liv tæt på naturen, som undersøgelser viser, at flere og flere efterspørger. Vandsport er i stor vækst herhjemme, og det samme gælder individuelle sportsgrene. Samtidig ved vi, at aktiviteter i naturen er rigtig vigtige for mange thyboer og turister, siger Thilde Kielsgaard.

Mogens Kruse Andersen, der er direktør for Teknik, Erhverv og Beskæftigelse, håber også, at det vil være med til at berige oplevelsen af at leve og være i Thy - både for thyboerne og besøgende i området.

Den Blå Løber bliver med tiden én samlet forbindelse, der indbyder til gåture og cykelture helt tæt på Limfjorden.

- Limfjorden har altid været der, men der har ikke været faciliteter, der indbød til, at man bruger den. Det bliver der ændret på nu, siger han.

Og borgmester Ulla Vestergaard er sikker på, at det vil styrke oplevelsen af det gode liv i Thy i tæt samspil og respekt for naturen.

- Vi har en unik placering, der både kan give adrenalinkick i det vilde Vesterhav, samtidig med at vi nu snart har tilbud i særklasse i den mere milde Limfjord. Den kombination af stedbundet potentiale giver os alle nogle rammer for livet ved vandet, som gør livet i Thy til noget helt særligt, siger Ulla Vestergaard.

- Her tør vi at investere stort i en udvikling, som vi mener, vil blive et vigtigt aktiv i fremtidens Thy.

Deltag i borgermøde om Kommuneplan 2021-2033

Udformningen og virkeliggørelsen af projektet Cold Hawaii Inland er kun en lille del af afsnittet om ‘Borger, Kultur og Fritid’ i det nye forslag til Kommuneplan 2021-2033. Temaet indeholder blandt andet også mere om borgernær service såsom uddannelser, dagtilbud, socialområdet og fritidsfaciliteter.

Du kan selv dykke ned i kommuneplanforslaget og dele dine kommentarer med os her.

Kitesurfere ved Bygholm.

Plan

Kontakt
Kirkevej 9
7760 Hurup Thy

Erhverv og Beskæftigelse

Contact
Skolegade 4C
7700 Thisted

Erhverv

Kontakt
Skolegade 4C
7700 Thisted