Fra modstand til medvind - 10 år i Østerild

Publiceret 06-10-2022

I dag er det præcist 10 år siden at Testcentret for vindmøller i Østerild åbnede. Det skal fejres i den kommende weekend med en folkefest.

Det er verdens vildeste møller, der troner i Østerild, og da de for ti år siden indtog Thy, var der blæst om placeringen. Men i de ti år, der er gået, har stedet spillet en afgørende rolle i den enorme teknologiske udvikling, der er sket på vindmølleområdet.

Kombinationen af unikt velegnede vindforhold og DTUs state-of-the-art testfaciliteter betyder, at man på Testcenter Østerild kan lave målinger med en hastighed og præcision, som er blandt de højeste i verden.

Her flytter vi grænser

Her testes først og fremmest havvindmøller, som har en helt anden skala, end dem man ellers kender fra landskabet. Fra jord til vingespids måler de mellem 200 og 271 meter. En nylig udvidelse af testcentret betyder, at det fremover bliver muligt at teste møller på over 330 meter.

- Testcenter Østerild repræsenterer alt det, der gør Danmark til en førende nation indenfor den grønne omstilling: De nyeste teknologier bliver afprøvet i et topmoderne testmiljø, hvor vi samarbejder tæt med industrien om at flytte grænserne for, hvor meget energi, vi kan skabe i en vindmølle, siger Anders Bjarklev, rektor på DTU i anledning af jubilæet.

En del af Thys selvforståelse

Der var i starten stor lokal skepsis over udsigten til, at disse kæmpemøller skulle testes i Thy. Men i dag er Testcenter Østerild blevet en del af Thys selvforståelse, siger borgmester i Thisted Kommune Niels Jørgen Pedersen:

- Vi lever i en tid, hvor der er utrolig stor interesse for den grønne omstilling. Og derfor giver det noget identitet til Thyboerne, at det altså er her, vi har det bedste testcenter i verden - stort set - i forhold til de store møller. Det betyder en del for os, og det betyder også, at vi bliver lagt mærke til.

Testcenteret har alene i år haft flere end 40.000 besøgende til gavn for hele kommunen, og biodiversiteten i området er øget i forhold til tidligere. Derfor er 10-årsjubilæet også en markering af, hvordan vindmøller kan være til gavn for både mennesker og natur i det område, de står i.

Kom og vær med

De ti år bliver fejret i den kommende weekend 8. og 9. oktober 2022 med et program fyldt med rundvisninger, lokale stande i teltene, taler og en række forskellige og sjove aktiviteter for børn.

Alle er velkommen begge dage fra kl 10 til 16.

 

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00