- Det nytter ikke at mure sig inde med demens. Vi sørgede for at fortælle både vores døtre, familien og alle naboerne om det, da jeg havde fået diagnosen. fortæller Lene Rokkjær fra Sennels.
- Ja, åbenhed er det bedste råd, vi kan give andre i samme situation, siger Mona Pinholt, Visby. Hun er gift med Bjarne, der blev diagnosticeret med demens for fire år siden.
Ingen skal stå alene
På reversen på Lenes jakke og på Bjarnes krave sidder emblemet med demens-symbolet med to hænder, der rækker ud efter hinanden. Emblemet skal være med til at gøre omgivelserne klar over, at det kan være nødvendigt at tage særlige hensyn til den, der bærer det. Og at skabe dialog.
Thisted Kommune arbejder for et Demensvenligt Thy. Her er fokus på tidlig opsporing, fordi ingen skal stå alene med demens, hverken det enkelte menneske med demens eller deres pårørende.
Lene Rokkjær fik diagnosen demens som 55-årig. Hun er i medicinsk behandling, som måske kan forsinke tabet af funktioner i en længere periode. Foto: Anders Kvejborg.
Demens kan forveksles
Lene Rokkjær, Sennels, og Bjarne Pinholt, Visby, fortæller begge om længere forløb, inden det stod klart, at det, der i første omgang blev tolket som stress- og depressionslignende symptomer, udløste diagnosen demens.
Bjarne (64) fortæller, gennem sin kone Mona Pinholt, hvordan hans tidlige symptomer på demens blev opfattet som stress og depression. Han havde været på forskellige arbejdspladser, hvor han flere gange oplevede nederlag, fordi han ikke længere kunne overskue opgaverne.
- De første symptomer opstod for otte år siden. Vi havde selv mistanke om demens fra starten, for min mor var også dement. Gennem fire år fastholdt lægen, at symptomerne var stress og depression, inden en ny læge fik mistanke om demens. Tidligere var jeg landmand, har haft butik og var ret skrap til computer. Men en dag kunne jeg ikke længere huske mit login, fortæller Bjarne med hjælp fra sin hustru.
Bruge tiden sammen
Lene Rokkjær har været sygehjælper i 15 år, så hun var vant til at møde borgere med demens. Hun blev sygemeldt med stress, efter hun havde arbejdet 18 år på Oticon:
- Som 55-årig er det ikke demens, der falder en ind som det første. Jeg var ikke længere, som jeg plejede at være. Jeg havde svært ved at huske og kunne ikke overskue tingene, fortæller Lene Rokkjær. Hun fik demens-diagnosen i februar i år, og hun er nu i medicinsk behandling, der måske kan forsinke tab af funktioner i en længere periode.
- Som pårørende er det svært, for efterhånden må man overtage flere og flere ting. Bjarne kan ikke være alene mere, og jeg har været nødt til at skære ned på mit arbejde for at være hos ham. Jeg ville ønske, at vi unge pårørende, som fortsat er på arbejdsmarkedet, havde lettere adgang til plejeorlov og lignende, så vi kan nyde den tid, vi har tilbage sammen, fortæller Mona Pinholt.
Fokus på støtte til pårørende
I Thisted Kommunes indsats “Demensvenligt Thy” er støtten til de pårørende i fokus. Mona og Bjarne Pinholt er begge med i en “ungegruppe”, hvor de pårørende alle stadig er på arbejdsmarkedet, kan støtte hinanden. Mange af de pårørende har samtidig brug for at kunne være omkring deres demensramte familiemedlem, og den balance er ofte svær i det daglige.
Både Bjarne Pinholt og Lene Rokkjær bærer den lille nål med demens-symbolet. Den signalerer til omverdenen at det kan være nødvendigt at tage særligt hensyn til den, der bærer nålen. Foto: Anders Kvejborg.
Fakta om demens
Hvad er DEMENS?
Demens er paraply for mere end 200 forskellige sygdomme. To tredjedele rammes af Alzheimers. Kredsløbsforstyrrelser efter blodprop kan også føre til demens.
TYPISKE SYMPTOMER
Svært ved at huske navne og navneord Korttidshukommelsen bliver ramt Mister overblik og evne til at planlægge Symptomer ligger tæt op ad stress, depression og lavt stofskifte.
Hvad er DEMENSVENLIGT THY?
Åbenhed og dialog lokalt i Thy Gode fællesskaber og aktiviteter for både borgere og pårørende
Hvad kan DU GØRE?
Mød mennesket Tag kontakt Tal tydeligt Vær tålmodig
HAR DU - ELLER EN DU KENDER - SYMPTOMER?
Du kan uforpligtende og anonymt kontakte forebyggende sygeplejerske, Lene Kudsk på 99 17 19 63 eller demenskoordinator, Gitte S. Dahlgaard på +4599173860.