Motion i naturen giver energi

Publiceret 25-03-2022

Hele ugen har kronikere på tværs af udfordringer og sygdomme trænet sammen med fysioterapeuter i naturen i Thy. De deltager i ”Bevægelsesuge i Thy”.

Hele ugen har kronikere, som er i genoptræningsforløb i Thisted Kommune været inviteret med til træning udendørs forskellige steder i Thys smukke natur.

Der er en, som døjer med vejrtrækningen på grund af KOL, en som for nyligt blev hjertepatient, en tredje, som lever med diabetes, og en helt fjerde, som skal genfinde nogle kræfter midt i et kræftforløb. Men denne mandag formiddag er de fælles om at være trukket i træningsskoene, og er taget med et hold fysioterapeuter fra Træning og Rehabilitering i Thi-sted Kommune ud for at træne i naturen.

- Jeg har ikke spillet golf i fire måneder, så jeg har et meget klart mål om at genoptræningen skal hjælpe mig i form, så jeg får kræfter til at spille igen, fortæller Kurt Johannesen fra Thisted.

Motion i naturen er for alle

Han er 76 år og én af de i alt 22 deltagere ved dagens træning udendørs på Isbjerget ved Nors. Målet er, at vise deltagerne, hvordan den natur vi her i Thy lige uden for døren, kan bruges i dagligdagen og gøre noget godt for helbredet.

- Når man kommer ud i naturen, så sker der noget andet, end når vi træner indenfor. Blæsten, solen, regnen, som vi kan mærke i ansigtet - det gør noget positivt for os mentalt. Og herude kan vi bruge bakkerne, træstubbene, bænkene så det samtidig lykkes at få pulsen op og også styrketræne. Det handler mest om at komme afsted, forklarer Sanne Bang Andersen, der er fysioterapeut og koordinator på ”Bevægelsesuge i Thy”.

Ud over formiddagen ved Isbjerget så har hun og kollegerne i denne uge besøgt Stenbjerg Klitplantage, området ved besøgscentret i Østerild og Ashøj Plantage ved Hurup.

Fagkoordinator og fysioterapeut Sanne Bang Andersen fra Træning og Rehabilitering har sammen med kollegerne sammensat programmet som hver dag bød på opvarmning, gåtur i terrænet og en kop fælleskaffe som afslutning.

Naturen gør godt

På tværs af kroniker- og genoptræningsforløb for kræft-, hjerte-, diabetes-, knogleskørhed- og KOL-patienter er deltagerne introduceret til gode muligheder for at fortsætte deres træning. Enten i en forening eller på egen hånd i deres forskellige lokalområder. Og naturen kan noget helt særligt, når man kæmper med sygdom. Det oplever 51-årige Susanne Gram Larsen fra Thisted, som er kræftopereret for få måneder siden:

- Du får noget ny energi ved at komme herud i naturen. Det giver virkelig et boost og for et øjeblik, så glemmer du faktisk, at du er her, fordi du er i et sygdomsforløb og i gang med at genoptræne, fortæller hun.

Oplevelsen går fint i spænd med den efterhånden store mængde af litteratur, som taler for de helbredsmæssige fordele ved at bevæge sig i naturen. En undersøgelse fra Friluftsrådet har ligeledes tidligere vist, at tre ud af fire voksne danskere oplever, at friluftsliv øger deres livskvalitet, mens 84 procent vurderer, at deres mentale sundhed bliver forbedret af ture i det fri.

I mandags gik turen rundt om Isbjerget ved Nors. Den tur bød på både bakker og smukke udsigter for de 22 deltagere.

Det er da heller ikke kun bentøjet, der bevæger sig under formiddagens træning. Mange finder sammen i mindre gå-grupper, og snakken går lystigt på hele turen.

- Her møder du nogen, som er i samme situation som dig selv. Du kan sparre med dem og dele oplevelser og få og give råd omkring de gener som vi alle sammen oplever, fortæller Susanne Gram Larsen.

Det var første gang, at Træning og Rehabilitering holdt ”Bevægelsesuge i Thy”, men ikke sidste gang. Den næste er planlagt til uge 24, hvor nye deltagere med henvisning fra egen læge til kroniker-forløb i Træning og Rehabilitering, kan deltage i Bevægelsesuge i Thy.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00