Koncerter, stjernestunder og episk jazz: Ove har kastet utallige timer efter kulturen i Thy

Publiceret 23-05-2022

Ove Hegnhøj har været med til at etablere Plantagehuset i Thisted, stiftet Jazz i Thy og været med til at sikre Thy et regionalt spillested. I weekenden blev han hædret med Thisted Kommunes Kulturpris 2022.

Ove Hegnhøj på talerstolen efter han har modtaget Kulturprisen 2022. Foto: Magnus Sandvad Thorhauge.

I Thy har vi et mangfoldigt og rigt kulturliv.

Du kan både tage til koncerter, børneteater, forfatterarrangementer, workshops, foredrag og alt muligt andet.

Og kulturlivet i Thy er unikt. For rigtig mange af de kulturelle tilbud bliver skabt og drevet af frivillige.

Én af dem er Ove Hegnhøj.

I mere end 40 år har han arbejdet for, at kulturlivet i Thy skal være noget, vi alle kan mødes om og være stolte af.

Det store arbejde blev han hædret for i weekenden, da han modtog Kulturprisen 2022, som bliver uddelt af Thisted Kommune.

- Det er jeg meget glad for og stolt over. Kulturen har været min store interesse i rigtig mange år, og det er selvfølgelig en stor tilfredsstillelse, at der er nogen, der synes, jeg har gjort det godt, siger Ove Hegnhøj.

Kærlighed til jazz og kultur

Ove Hegnhøjs engagement i kulturlivet har krævet utallige timer med frivilligt arbejde, men det har også født store oplevelser.

- Jeg har været med til at arrangere rigtig mange koncerter, og når man har fået sat navne på plakaten, og der så kommer 100 mennesker, der har en kulturel oplevelse sammen, så er det absolut det hele værd.

Hans engagement i Thys kulturliv begyndte allerede i 1980’erne, hvor han var blandt de kræfter, der fik etableret Plantagehuset i Thisted, som kan prale af at være et af Danmarks ældste medborgerhuse.

Samtidig var han med til at drive Plantagehuset i adskillige år som medlem af bestyrelsen.

Foto: Magnus Sandvad Thorhauge.

Men det blev kun starten på Ove Hegnhøjs frivillige arbejde for kulturlivet i Thy.

Da han nærmede sig pensionsalderen og skulle sige farvel til sit job som lærer og vicerektor på Thisted Gymnasium, valgte han at kaste sin tid og energi efter at starte en jazzklub. Det endte ud med Jazz i Thy, som nu i 15 år har arrangeret et væld af forskellige jazzarrangementer i vores område.

- Vores mål var at få flere til at interessere sig og engagere sig i jazz, og det er virkelig lykkedes. Igennem årene kan vi se, at vi er gået fra halvtomme sale til udsolgte koncerter med 70 til 100 gæster, fortæller han.

Stor sejr for kulturen i Thy

Blandt de andre af Ove Hegnhøjs store præstationer kan nævnes, at han var med til at realisere Spillestedet Thy, som er et regionalt spillested, der udpeges for fire år ad gangen og får støtte fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg.

- Det var en meget stor ting for mig, for det gør virkelig en forskel for kulturudbuddet. Det er virkelig blomstret. Vi er nu oppe på omkring 80 musikarrangementer årligt i Thy, og der er noget for enhver smag. Det er et meget flot udbud, der er med til at løfte hele musiklivet, fortæller han.

Spurgt til, hvorfor det lige er kulturlivet, han har valgt at bruge så mange timer af sit liv på, lyder svaret:

- Det er min helt store interesse, og jeg tror på, at kulturlivet kan gøre en meget stor forskel for, hvor spændende og attraktivt livet i Thy er.

Og fordi Thy er et lille sted, kan man ikke bare læne sig tilbage og vente på, at andre gør noget.

- Det kan man måske kan i Aalborg, Aarhus og København, men et sted som Thy må man selv træde til som medskaber. Og netop frivilligheden er også en af de ting, jeg forbinder meget med Thy. Vi har virkelig bevist, hvad frivillighed kan løfte, siger Ove Hegnhøj.

Selvom Ove Hegnhøj nu er blevet hædret med Kulturprisen for sin indsats for kulturlivet, så er han lagt fra færdig.

- Jeg vil gerne fortsætte med at give thyboerne nogle helt store oplevelser. Ligesom da vi fik Danmarks Radio Big Band til Thy. Det kan ikke realiseres hvert år, men ambitionen er at holde det høje og pæne niveau, kulturlivet har, og så hjælpe med at tiltrække de helt store stjernestunder med års mellemrum, siger han.

Kulturprisen er Thisted Kommunes påskønnelse af kulturelle ildsjæle. Prisen er blevet uddelt hvert år siden 2012 til en forening, institution eller aktør, som har ydet en fremragende indsats.

Tidligere års modtagere

  • 2021: Nordvestjysk Pigekor
  • 2020: Jytte Nielsen, museumsleder Museum Thy
  • 2019: Jonah Blacksmith, folk-rock band med rødderne i Sydthy
  • 2018: Thisted Kirkes Drenge- og Mandskor
  • 2017: Svend Sørensen, museumspædagog Thisted Museum
  • 2016: Harald Fuglsang, Kirsten Kjærs Museum
  • 2015: Aase Odfelt, formand for Thy Kammermusikfestival
  • 2014: Thy Alive Festival
  • 2013: Jakob Oschlag, teaterinstruktør
  • 2012: Thomas Munk, formand for Thisted Teaterkreds

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00