Lina sorterer sit skrald: Vi skylder hinanden at tænke på naturen

Publiceret 08-07-2022

Når de nye ændringer om affaldssortering træder i kraft 1. november 2022, så er Lina Kvejborg mere end klar. Familien har nemlig allerede sorteret affald i årevis.

Der er en plastboks til konservesdåser og metallåg. En til plastbøtter. En tredje til glas. Øverst skal plastbakkerne, som har indeholdt mad, ende og til højre for stablen af plastbokse er der en hylde til aviser og papir. Ved siden af den står posen til pant og bagerst en kasse til pap.

- Man bliver virkelig overrasket over, hvor meget plastaffald der er. Det er ret tankevækkende, så alene af den grund er det en god fornemmelse at sortere det og vide, at det bliver genanvendt, siger Lina Kvejborg.

Nemt at bidrage

Vi står i familien Kvejborgs garage i tilknytning til huset i Koldby. Her har hun i omkring otte år har haft sin eget, organiserede affaldssortering for familien på fire:

- Jeg kan ikke huske præcist, hvorfor vi valgte at gå i gang med at sortere, men min mor begyndte at underholde mig med, at det var vigtigt at gøre for naturen og klimaet. I dag er det bare helt indgroet i mig, og jeg synes, at det er den lille smule, jeg nemt kan bidrage med, forklarer hun, inden hun hurtigt indskyder:

- Vi er jo langt fra perfekte. Du kan jo blot kigge i vores indkørsel – der holder en dieselbil – men den har vi da også talt om, bør blive skiftet til noget mere miljøvenligt, når det bliver tid til en anden bil.

Slut med ture på genbrugspladsen

Hidtil har familien selv kørt på genbrugspladsen med alle de forskellige affaldstyper, når garagen var ved at være godt fyldt. Når den nye affaldssorteringsordning i Thisted Kommune træder i kraft den 1. november 2022, kan de nøjes med at køre de tre beholdere ud til vejen – det glæder Lina Kvejborg sig meget til:

- Det bliver dejligt at få det hele ud af garagen, for det ser jo ikke pænt ud, når kasserne er propfyldte. Jeg har besluttet, hvor de nye beholdere skal stå, og når vi fra efteråret får alt afhentet, så bliver det jo på en eller anden måde kun nemmere for os, der har affaldssorteret længe, siger hun.

Fakta om den nye affaldsordning:

Folketinget har besluttet, at alle danskere skal sortere affaldet i 9 forskellige affaldstyper. I Thisted Kommune træder ordningen i kraft den 1. november.

Du modtager tre beholdere i september eller oktober måned, som alle er opdelt i 2 rum. Derudover får du en kasse til farligt affald.

Alle beholdere har synlige piktogrammer, der viser, hvilke typer affald, der skal i de forskellige rum.

Beholderen til mad- og restaffald og beholderen til papir/pap og plast tømmes hver 2. uge. Beholderen til glas og metal/mad- og drikkevarekartoner tømmes hver 4. uge. Den røde kasse til farligt affald tømmes efter behov.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00