Fri leg på himlen over Thy

Publiceret 07-07-2022

På en græsmark i smukke omgivelser i midten af Thy mødes en flok flyve-entusiaster hver tirsdag til leg på vingerne, nørderi og samvær i Thy-Mors Modelflyveklub. Til oktober skal de være medværter ved et VM for modelfly.

Vrrrrooommmmmmm…et lille fly med blå, hvide og røde striber letter fra den ca. tre meter brede, fliselagte bane i græstæppet for enden af en grusvej midt i Thy.

Alle står med nakken tilbage, spejder op mod skyerne og følger det lille flys bevægelser, idet det stiger op mod solen, som er på vej ned i vest.

- Ja, Nielsen han kan godt lige vise lidt kunstner, konstaterer Jørgen Larsen fra Koldby. Han er formand for Thy-Mors Modelflyveklub, og vi står ved deres klubhus og faciliteter i Kallerup.

Alle former for modelfly

Det er tirsdag, og dermed er det klubaften. Medlemmerne har slået bagsmækken på bilerne op, og ud vælter modelfly i alle afskygninger. De mindste på størrelse med en stor måge. De store kan i vingefang måle sig med en havørn.

- Vi flyver med alle former for modelfly og -helikoptere. Nogle flyver svævefly, hvor de bliver drevet op af termik. Andre flyver med motor- og batteridrevne maskiner. Man kan flyve lige det, man har lyst til, og selvom vi snakker om mange ting, mens vi er her, så snakker vi nok alligevel mest fly, teknik og nørder igennem, fortæller Jørgen Larsen.

Han er mangeårige formand for klubben. Selv har han har dyrket interessen i mere end 40 år og var tilbage i 1980’erne med til at starte konkurrencer fra skrænterne i Hanstholm:

- Vi var nogle gutter, som gerne ville vinde, så vi begyndte dengang at udvikle vores egne fly, og vi byggede vores egne vinger. Det gav medaljer helt op i 1990’erne. I dag bygger vi ikke længere flyene helt fra bunden. Der er kommet så mange gode dele, at det kan vi ikke konkurrere med.

VM i Nordvestjylland i oktober

Som tidligere konkurrence-flyver glæder han sig til at se dygtige deltagere fra hele verden gå på vingerne, når der fra 2. – 8. oktober afholdes VM i skræntflyvning for modelfly rundt om i Thy og på Mors. Modelflyveklubben i Thy er med til at arrangere det, og selvom der er tale om en nichesport, så er konkurrencerne velbesøgte.

- Der kommer flyvere fra mange lande, og der bliver virkelig fløjet stærkt, så selvom man måske ikke er kæmpe modelflyver-fan, så er det alligevel meget fascinerende at se, hvordan de kan kontrollere maskinerne, siger Jørgen Larsen.

Endnu en maskine letter fra flyvestriben lige ved siden af os. Denne gang er det et af svæveflyene, som bliver kastet afsted. Bag roret på jorden står Erling Glintborg Jensen. Ud over utallige timer med modelfly, så har han også over 700 timer i luften siddende i et svævefly på sit CV.

- Jeg har brugt rigtigt mange timer på flyvning gennem tiden. Det er min helt store interesse og jeg kobler fuldstændig fra, når jeg er herude. Det med at komme ud og styre sådan en model, som man har siddet og arbejdet på hjemme i værkstedet, det giver en form for kick på den fede måde. Der er meget teknik, der skal passe sammen, og det er altid med hjertet lidt oppe i halsen og lidt høj puls, når man sender en ny model på vingerne, siger Erling Glintborg Jensen med en stort grin og tilføjer: En god flyvning det er, når flyveren kan bruges igen!

Masser af hygge og samvær

Klubaftenen er velbesøgt og efter et par timer med nakken tilbage, fingrene på et joystick og rulninger i luftrummet over Kallerup, bliver der tændt op i grillen og gjort klar til 2. halvleg.

- Jeg kobler fra og slapper af ved at være her. Vi er gode til også at hygge os, og vi har et godt fællesskab. Jeg tror, de fleste nyder at dele deres interesse med andre. Her er vi ude i naturen, og kan høre fuglene synge, imens vi flyver. Det er fantastisk, konkluderer Erling Glintborg Jensen.

Også formand Jørgen Larsen deler følelsen af det gode fællesskab:

- Det er afstressende. Jeg spekulerer ikke på andet end at flyve og hygge mig med de andre, når jeg er her. Det giver energi, og jeg er helt ladet op igen, når jeg har været afsted sådan en tirsdag aften, siger han.

Du kan læse mere om Thy-Mors Modelflyveklub på deres hjemmeside.
Du kan også læse mere om det kommende VM i oktober lige her.

Thy-Mors Modelflyveklub:

 •  Stiftet i 1976.
 • I dag er der 25 medlemmer.
 • Tirsdag er klubaften. Om sommeren mødes de i Kallerup. Om vinteren på Sjørring Skole.
 • De flyver med droner, modelfly, modelhelikoptere og modelsvævefly på pladsen i Kallerup.
 • Klubben har et medlem på landsholdet i modelflyvning.
 • Alle flyver med deres egne modelfly, men man kan få lov at få en prøveflyvning, inden man bliver medlem, og selv vil lære at flyve.

Modleflyene:

 • Det mest almindelige modelfly flyver med elmotor.
 • De vejer fra 1,5 til 2,5 kg og har et vingefang på 1,2 til 1,5 m og koster fra 3.000 kr. til 5.000 kr.
 • De største fly vejer fra 5 kg op til over 12 kg.
 • De har en spændvidde på 2 m og koster fra 5.000 til 10.000 kr. alt efter udstyr.
 • Vil man gerne i gang med modelflyvning er der ofte mulighed for at købe brugt udstyr til ca. halv pris af nypriserne.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00