Fra nybegynder til DM-titel på under ét år: Caroline vil være den bedste i verden til SUP

Publiceret 21-01-2022

19-årige Caroline Küntzel har sat alt ind på sin sport. Fra basen i Thy har hun kæmpet sig til en tilværelse som professionel inden for Stand Up Paddle, og drømmene slutter ikke der.

På ganske få år er Caroline Küntzel blevet en af de bedste SUP-atleter i verden.

Det har blæst og stormet i Thy i flere dage, men i dag er der endelig en melding om færre meter i sekundet.

Caroline Küntzel har taget sit grej med ned til Hummerhuset i Klitmøller, hvor Surfklubben NASA bor. I dag skal hun på vandet.

Der er skumsprøjt på havet, der stadig er oprørt efter den stride vind. Caroline sætter sit paddleboard i vandet og sætter alle kræfter i for at fange en af de større bølger, som bryder under hendes board, mens hun drøner mod land.

For Caroline Küntzel, der bruger Vesterhavet som sin træningsbane og arbejdsplads, er vejret en afgørende forudsætning, der sætter takten.

- Jeg har altid en fordel, når jeg kommer til konkurrencer, fordi alle vejrforhold, jeg skal konkurrere i, er mildere end det, jeg kender fra Thy. Kan du paddle her i 20 meter i sekundet, så kan du alt, fortæller hun.

Den 19-årige Caroline Küntzel har allerede opnået vilde resultater inden for Stand Up Paddling. Hun er med helt fremme blandt verdenseliten.

Hun har blandt andet vundet Danmarksmesterskabet tre gange i samtlige discipliner, hun har deltaget i. Hun fik en 1. plads på Euro Tourens stop i Hvide Sande i 2021. Hun var i top fem på World Touren i 2021, og så har hun slået verdensrekord med højeste hastighed målt på et SUP-board nogensinde - både blandt mænd og kvinder.

- Da jeg startede ud, var der ikke rigtig andre kvinder i Danmark, der dyrkede SUP på et internationalt niveau. Jeg tænkte, at det ikke kunne passe, så jeg besluttede mig bare for, at det skulle være mig.

- Jeg har altid været meget passioneret omkring sport. Jeg er virkelig ekstremt konkurrenceminded, og jeg går altid 100 procent efter at vinde, fortæller hun.

SUP fascinerede mere, end vandet skræmte

Selvom havet i dag er hendes legeplads og arbejdsplads, hvor hun kan bruge op til 25 timer i ugen, har det langt fra altid været en selvfølge, at surfing skulle blive så vigtig en del af hendes liv.

- Min far har altid kitesurfet og været elitesurfer. Men jeg har faktisk altid været lidt bange for vandet, så jeg har aldrig rigtig dyrket det, fortæller hun.

Men det blev der hurtigt lavet om på. Som 15-årig var hun i Vorupør for at se verdensmesterskaberne i SUP, og hun var fanget med det samme.

Caroline Küntzel bruger op til 25 timer i ugen på vandet.

Kun cirka ét år senere vandt hun Danmarksmesterskaberne for sin aldersgruppe, og i dag er hun altså en professionel atlet, der bruger al sin tid på SUP.

- Det fascinerede mig mere, end vandet skræmte mig. Jeg vidste bare med det samme, at jeg ville prøve at blive en af verdens bedste, fortæller hun.

Store mål for fremtiden

Inden for SUP er der to forskellige elementer. Der er bølge-SUP, hvor man laver forskellige tricks på bølgerne, og så er der ræs-disciplinerne.

Det er ræs-disciplinerne, som Caroline Küntzel har gjort sig til ekspert i.

- Mit største mål er at blive verdensmester, og det forventer jeg, at jeg kan opnå inden for de næste par år. I første omgang går jeg efter at blive Europamester i år, fortæller hun.

Det kræver hårdt arbejde og disciplin, men det har Caroline Küntzel masser af.

- Jeg går altid all in. I starten tog jeg bussen fra Thisted til Klitmøller til surf næsten hver dag med alt mig grej under armen.

- Jeg har også altid selv opfundet mine egne træningsmetoder, for jeg havde ikke mulighed for at hyre SUP-trænere eller gå på hold. Jeg blev selv nødt til at finde en vej, siger hun.

Caroline sørgede for at være mest muligt på vandet, og så blev hun bare ved og ved.

- Var der et move, jeg gerne ville lære, studerede jeg det på Youtube og kørte det fire timer i streg, siger hun.

Drømmer om camp for unge piger

En anden vigtig del af Carolines vej til succes er ifølge hende selv hele surfmiljøet i Thy, som hun bruger rigtig meget.

- Vi har et unikt fællesskab i Surfklubben NASA. Det giver mig helt vildt meget, for selvom det er en individuel sport, så ser du andre på vandet. Vi har surfgrupper, hvor vi skriver sammen og aftaler ture. Så ligger man derude og snakker mellem bølgerne. Det er virkelig hyggeligt, og uden det ville det ikke være det samme, fortæller hun.

På den lange bane er det store mål for SUP-atleteten, at hun kan gøre sporten til sin karriere, som hun kan rejse rundt med og undervise i.

- Jeg vil gerne arrangere træning for andre unge og give dem bedre forudsætninger, end jeg selv havde. Jeg arbejder allerede som coach, men jeg vil rigtig gerne arrangere camps for unge piger, så jeg giver noget videre, siger hun.

Du kan læse mere om Caroline Küntzel på hendes eget website her

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00