Bøgerne giver Hardy nye input og kammerater

Publiceret 25-02-2022

Hardy Sølvsten fandt et helt nyt fællesskab gennem litteraturen. Nu vil han have andre mænd i Thy med på læsevognen.

Hardy Sølvsten har taget initiativ til en "Herre Shared Reading"-gruppe på biblioteket i Thisted. De mødes på onsdage, og alle er velkomne. Foto: Michelle From Hoxer

- Hvordan fanden kan du da få tiden til at gå med at sidde med snuden i de bøger!?

Sådan spurgte Hardy Sølvsten ofte sin kæreste Birgit, når han igen og igen så hende sidde dybt begravet i en bog. Det gav simpelthen ikke mening for ham, der altid havde haft fysisk krævende arbejde og interesser, at en bog kunne være så opslugende.

Indtil han i 2019 faldt over et indslag i TV Syd.

- De fortalte om et forskningsprojekt, der handlede om, hvad ældre mænd får ud af at læse bøger, fortæller Hardy Sølvsten, hvis interesse nu var vakt. 

Læs som en mand

På grund af en arbejdsskade havde han nogle år forinden været nødt til at lade sig pensionere fra sit job som slagteriarbejder – og han kunne heller ikke længere dyrke sin store passion: fodbold. Det havde efterladt et tomrum i tilværelsen, og Hardy Sølvsten savnede at have noget at være fælles med andre om. Tv-indslaget havde plantet den tanke i ham, at bøgerne måske alligevel kunne noget.

Han tog kontakt til Syddansk Universitet, som stod bag forskningsprojektet med overskriften ”Læs som en mand”, og han kom med i en nystartet læsegruppe for mænd i Kolding, hvor han dengang boede.

Guidet fælleslæsning

I gruppen mødtes mændene hver uge med en bibliotekar. Forløbet var tilrettelagt som såkaldt ”Shared Reading” - også kendt som ”guidet fælleslæsning”. Det går i al sin enkelthed ud på, at man læser teksterne sammen. Og så er det den umiddelbare læseoplevelse og de ting, teksten sætter i gang af refleksioner og tanker, der er i centrum. Sådan var det også for Hardy Sølvsten og ”gutterne”.

- De der tekster trykkede bare på noget hos os alle sammen. Jeg fik ualmindelig meget ud af det, et helt andet syn på tilværelsen. Litteratur kan åbne for noget inde i hjernen. Og jeg sugede det til mig. Jeg var tit en anden person, når jeg kom hjem til Birgit og fortalte og viste, hvad vi havde læst. Så det gav også lidt at snakke om derhjemme, fortæller han.

Et ubetaleligt kammeratskab

Det var ikke alene litteraturen, der åbnede sig for Hardy Sølvsten på Kolding Bibliotek. Samværet med ”gutterne” var også en stor gave og motivationsfaktor, så da han i sommer flyttede til Thisted med sin kæreste, kontaktede han KulturRummet for at starte et lignende initiativ op.

De var med på ideen, og den første fælleslæsning for – ”Herre Shared Reading” – fandt sted onsdag den 26. januar på Biblioteket i Thisted.

- Det giver nye input at høre, hvad andre tænker. Og jeg ville glæde mig ad pommern til, hvis vi kunne få samlet en flok her i Thisted. Vi trænger til at komme ud og få nogle nye input, siger Hardy Sølvsten, som understreger, at alle mænd er velkomne.
Lyst til at læse og mødes med andre mænd er det eneste, der kræves for at være med. Og det er okay bare at være med på en lytter.

Du kan være med til Herre Shared Reading på biblioteket i Thisted følgende onsdage: 09.03, 23.03, 06.06 og 20.04.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00