300 kilo på én måned: Herdis og Kristian fjerner affald fra Thys natur

Publiceret 28-02-2022

Alt for meget henkastet affald havner i dag i naturen. Det problem har et ægtepar fra Hørdum besluttet sig for at gøre noget ved, og de håber, at flere vil følge trop.

Det er en kold, grå og våd januardag på en landevej lidt uden for Hørdum.

I vejkanten går et ægtepar bevæbnet med affaldssække og hver deres gribetang. Det er ikke de åbne vidder omkring dem, de kigger på. Deres øjne er fikseret på græs og buskads i vejkanten.

De scanner hver en centimeter efter uvelkomne genstande, der titter frem.

- Der var et cigaretskod, siger Herdis Madsbøll Smedegaard til sin mand, inden hun griber ud efter det med gribetangen.

Cigaretskoddet havner i den allerede godt fyldte affaldssæk, der både indeholder plastic, coladåser og slikpapir, som er samlet på strækningen langs landevejen uden for Hørdum den sidste halve time.

Herdis Madsbøll Smedegaard, Kristian Smedegaard og deres affaldssække er fast inventar rundt om i Thy, hvor de det sidste års tid har gået ture stort set hver dag for at samle henkastet affald, der slet ikke hører hjemme i Thys fantastiske natur.

Går utallige kilometer

Det begyndte som en idé, der skulle få dem ud på flere gåture. Men hurtigt blev det meget mere end det. Den mængde af affald, det lykkes dem at finde, hver eneste gang de går en tur, har virkelig åbnet deres øjne for, hvor stort et problem affald i naturen er.

- Det er helt utroligt, hvad man kan finde, når man først begynder at lede efter det. Det er virkelig trist. Vi skal huske at tænke på, hvad det er for en natur, vi gerne vil efterlade til vores børn og børnebørn, siger Kristian Smedegaard.

Derfor har ægteparret taget sagen i egen hånd. De går og går og går og samler alt det affald op, de kan finde. Og det er ikke så lidt. Alene i januar måned har parret samle 300 kilo affald.

- På en tur langs kysten ud for Vorupør for nyligt samlede vi 14 kilo på halvanden kilometer. 750 meter den ene vej og 750 meter den anden vej. Længere skulle vi ikke gå, fortæller Kristian Smedegaard.

Hvert et stykke affald tæller

Der er ikke nogen officielle opgørelser over, hvor store mængder af affald, der ender i naturen, men vi ved, at det er der. For eksempel samler Vejdirektoratet hvert år omkring 700 tons affald langs statsvejene. Og i 2021 blev der samlet 167.000 kilo affald til Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.

På gåturen langs landevejen ved Hørdum er Herdis hoppet helt ned i grøften, hvor hun har fået øje på et stykke slikpapir. Efter de mange gåture er de begge blevet rigtig gode til at spotte affaldet.

- Nogle gange er det næsten helt begravet, men så sørger vi for, at det bliver gravet op, forklarer Herdis.

Med den mængde af affald i naturen kan man godt risikere at blive lidt modløs. Men sådan ser Herdis og Kristian ikke på det.

- Det kan godt være, vi ikke kan fjerne det hele selv. Men de kilo, vi fjerner, er der i hvert fald ikke mere, siger Kristian Smedegaard.

Et stort problem

Affald i naturen er et stort problem af flere årsager. Den mest banale er, at det er grimt at se på. De mere alvorlige årsager er, at affaldet er farligt for rigtig mange dyr. Der er også meget affald, der er decideret giftigt for naturen, fordi det indeholder tungmetaller og giftige stoffer. Og plastikaffald risikerer at ende som mikroplast i havet, hvor det bliver spist af havdyr og på den måde kommer ind i vores fødekæde.

Det er også de primære årsager til, at Herdis Madsbøll Smedegaard og Kristian Smedegaard har sat sig for at samle affald ind.

- Vi er meget glade for naturen i Thy, og vi går meget op i økologi og i det hele taget at passe godt på vores miljø. Det giver os en rigtig dejlig følelse, at vi på den her måde kan være med til at gøre en forskel, fortæller Herdis.

De håber, at deres historie kan være med til at inspirere andre til at gribe en affaldssæk og komme afsted.

- Alt gavner, og alt nytter, og man får en masse dejlig motion samtidig, siger Herdis.

Så lang tid er affald om at blive nedbrudt i naturen:

  • Bananskræl: 4 uger
  • Cigaretskod: 4 år
  • Tyggegummi: 5 år
  • Ispinde: 10 år
  • Plastikposer: 400 år
  • Aluminiumdåser: 500 år

Kilde: ‘Hold Danmark Rent’.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00