Nyt budget for 2023 på plads

Publiceret 09-12-2022

Efter et fire timer langt møde onsdag aften kunne gruppeformændene for alle de politiske partier i kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune skrive under på en ny budgetaftale for 2023. Der er fundet besparelser for yderligere godt 62 mio. kr. for at håndtere situationen omkring Hanstholm Havn.

Der bliver rullet mindre asfalt ud. Renoveret mindre. Indført et bygge-tilladelsesgebyr. Revet færre gamle bygninger ned og bygget mindre nyt næste år i Thisted Kommune. Ovenstående er blandt konsekvenserne af genåbningen af budget 2023, som de politiske partier i kommunalbestyrelsen i aftes samlede sig om.

- Der er ingen, der synes, det her er rart, men vi står sammen om opgaven, og vi er blevet enige om, at det bliver anlægsbudgetterne, som skal holde for næste år, siger borgmester Niels Jørgen Pedersen ovenpå de nye budgetforhandlinger.

Bag den beslutning ligger et stort ønske om at opretholde serviceniveauet på kommunens kerneopgaver:

- For os har det været vigtigt, at vi kan opretholde kvaliteten og serviceniveauet på vores kerneydelser, så det påvirker borgerne mindst muligt. Selvom det naturligvis også påvirker borgerne, at vi må udskyde fx et børnehavebyggeri i Sennels, så er det et kompromis, vi har været enige om, og det er vigtigt, at vi finder løsningerne sammen, siger Niels Jørgen Pedersen om de besparelser, der nu er fundet fælles fodslag omkring i kommunalbestyrelsen.

Ud over de nye besparelser forventer Thisted Kommune også at hente et i to-cifret mio. beløb gennem en omlægning af kommunale lån.

Genåbningen af Budget 2023 var nødvendig efter politikerne i sidste uge siden besluttede at Hanstholm Havn pr. 1. januar skal gå fra at være en selvstyrende havn til at blive 100 procent kommunal.
Overtagelsen kommer som følge af en presset økonomi på havnen. Kommunen overtager en gæld på 630 mio. kr. og et underskud på driften for i år på 30 mio. kr. Det betød at der her og nu skulle findes omkring de 46 mio. kr. for at dække underskuddet på kassekreditten.

- Der er ingen tvivl om, at vi er på en svær opgave, men det nye forlig viser, at det er alle partier helt bevidste om. Vi tror på, at vi kan arbejde os gennem de økonomiske udfordringer. Og nu skal vi arbejde benhårdt på at skabe indtægter på Hanstholm Havn, så vi forhåbentligt kan nedbringe de beløb, der skal findes i de kommende år, siger borgmesteren.

Den nye budgetaftale skal nu formelt godkendes af kommunens økonomiudvalg og kommunalbestyrelsen. Det forventes at ske på møder inden jul.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00