Stærkt arbejdsredskab
Borgmester i Thisted Kommune Ulla Vestergaard fortæller, at hun er meget glad for rapporten.
- Det er en rigtig flot rapport, der gør et emne, som kan være meget abstrakt og svært at arbejde med, konkret og tilgængeligt. Det er et rigtig stærkt værktøj for den grønne omstilling i Thy, og nu skal vi bare i gang, siger Ulla Vestergaard.
Dansk Industri fremhæver også rapporten som et arbejdspapir, andre kan lære noget af.
- Det er et stærkt eksempel på, hvordan man kan arbejde med grøn omstilling lokalt, og det vil vi sagtens kunne bruge overfor andre kommuner og lande, siger Anne Højer Simonsen, der er vicedirektør i Dansk Industri.
Men hvad er det så for anbefalinger, Klimaalliancen Thy har til Thys grønne fremtid?
Overordnet set deler rapporten de anbefalede indsatser ind i tre spor.
Implementeringssporet
Det første spor indeholder de greb og værktøjer, vi har mulighed for at bruge allerede nu. Det vil sige, at det er ting, hvor teknologien og den nødvendige viden på området allerede eksisterer, så det handler bare om at sætte i gang. Og de tiltag kan faktisk dække 67 procent af den mængde CO2, vi samlet set skal reducere udslippet med.
I det spor er det især to håndtag, der skal skrues på:
- Udnyttelse af lokale biomasseressourcer til produktion af grøn gas.
- Udtagning af lavbundsjorde.
De to ting kan tilsammen sikre en reduktion i CO2’en på op til 138.000 ton årligt.
Derudover anbefales det også, at man udfaser de fossile brændsler alle steder, hvor det er muligt i opvarmning i private hjem og i forbindelse med industri. Det vil altså sige, at for eksempel olie- og naturgasfyr skal udfases.
Udviklingssporet
Det andet overordnede spor er udviklingssporet. Her finder man anbefalinger, der er afhængige af teknologier, der ikke er klar til at komme på markedet endnu. Men det er kendte teknologier, som der forskes massivt i.
Det spor skal samlet set give en reduktion i CO2-udledningen på 120.110 ton årligt.
I det spor arbejder man især med fire ting:
- CO2-fangst, som er en metode til at fange og udskille CO2 i ren form fra røggas og biogas. Den teknologi har allerede været demonstreret på Kraftvarmeværk i Thisted. Indfanget CO2 kan transporteres til et CO2-lager, hvor gassen kan bortskaffes – for eksempel i underjordiske lagre.
- Power-2-X er en betegnelse for at omdanne elektricitet til brændsler, materialer eller gødning. Det sker via en såkaldt brintproduktion, og gevinsten er, at man for eksempel kan producere syntetisk brændstof, der kan erstatte diesel og benzin.
- Produktion af biochar og bioolie. Biochar er et materiale, der består af svært nedbrydeligt kulstof, som kan tilføjes til landbrugsjord, som en form for gødning. Det gode ved biochar er, at det ikke nedbrydes til CO2 af jordens mekanismer i samme hastighed, som man ser i dag. I stedet opbygges der et varigt kulstoflager i jordlaget.