Mænd strømmer til hjemmeplejen i Thy: - Det er et utroligt meningsfuldt arbejde

Publiceret 18-10-2021

Det seneste år har hjemmeplejen i Thisted Kommune oplevet, at markant flere mænd har søgt job. Én af dem er Victor Sass-Petersen.

Victor Sass-Petersen er én af de mænd, der har søgt job i hjemmeplejen i Thisted Kommune, og han er langt fra den eneste.

Det stod aldrig i kortene.

20-årige Victor Sass-Petersen har altid troet, han skulle arbejde i tøjbutik som sælger. Det var i hvert fald den forestilling, han havde, da han søgte ind på ungdomsuddannelsen HHX.

Men sådan blev det ikke.

I dag – knap et halvt år efter han fik sin blå studenterhue – arbejder han i hjemmeplejen.

- Det er et utrolig meningsfuldt arbejde. Man kommer ud og snakker med en masse forskellige mennesker, og man bliver klogere på livet på en eller anden måde, siger Victor Sass-Petersen.

Selvom han endte i faget som et tilfælde, så er han blevet hængende. Det giver ham nemlig noget helt andet, end han har oplevet fra hans hidtidige erfaring med arbejdsmarkedet.

- Det er en rigtig god følelse, at man tager sig af andre og hjælper dem. Der kan godt være en fordom om, at det hele kører på samlebånd, og at vi bare hurtigt er inde og så ude igen. Men sådan oplever jeg det ikke. Man når faktisk at skabe nogle relationer, og det betyder meget for mig, fortæller Victor Sass-Larsen.

Og han er langt fra den eneste, der finder en stor glæde ved jobbet i hjemmeplejen.

Mange er kommet til

I Thisted Kommune har man oplevet, at der er en markant stigning i antallet af mandlige kollegaer. Og det er både ufaglærte afløsere og uddannede fastansatte, der kommer til. Det fortæller Nina Odde, der er leder af hjemmeplejen i Thisted Kommune.

- Blandt afløserne har vi faktisk oplevet en fordobling blandt mændene hen over sommeren, fortæller hun.

 

På billedet ses et udgangspunkt af de mandlige ansatte, der er nye i plejesektoren i Thisted Kommune.

Der er ikke nogen bevidst strategi bag tendensen, for mænd og kvinder har altid haft lige stor værdi i faget for Thisted Kommune.

Men en mangel på hænder har fået kommunen til at søge efter nye kollegaer på flere og nye måder, og det har altså kastet en flok mandlige kollegaer af sig.

- Jeg synes, det er en rigtig dejlig tendens, at kønsbalancen bliver mere lige. De borgere, vi er ude ved, er meget forskellige. Derfor er det også rigtig fint, hvis korpset i hjemmeplejen kan spejle det, siger Nina Odde.

Borgerne tager da også positivt imod stigningen blandt de mandlige ansatte i hjemmeplejen.

- Vi får rigtig mange positive tilbagemeldinger på, at der kommer mandlige plejere ud. Langt de fleste synes, det er skønt, fortæller Nina Odde.

De nye ansatte i plejesektoren i Thisted Kommune har også et hold af rutinerede kollegaer, der har været ansat i adskillige år.

Den samme opfattelse deler Mathias Søndermølle, der er SOSU-assistent i Thisted Kommune.

- Naturligt at yde omsorg for andre

Han får rigtig positiv respons fra de borgere, han kommer ved, og det er én af grundene til, at han er blevet glad for faget.

- Jeg havde aldrig troet, det var det, jeg ville. Men det har på den anden side altid været meget naturligt for mig at yde omsorg for mennesker. Samtidig er det et fag, hvor du aldrig oplever det samme hver dag. Det kan jeg rigtig godt lide, fortæller han.

Mathias Søndermølle vil klart anbefale andre at søge et job i hjemmeplejen.

Han har arbejdet på plejehjem og i hjemmeplejen siden 2007, og han vil klart opfordre andre til at søge ind i faget.

- Det er en branche, hvor du kan komme ind og prøve hverdagen af som afløser, inden du beslutter dig. Det er bare med at komme i gang, siger Mathias Søndermølle.

Victor Sass-Petersen fortryder heller ikke ét sekund, at han sagde ja til at arbejde som afløser. Han ved nu, at han skal arbejde med mennesker. Planen er, at han vil søge ind som sygeplejerske om ét til to år.

- Jeg kunne aldrig forestille mig at skulle stå i butik igen. Jeg har slet ikke lyst til det mere. Der er meget mere mening i det, jeg laver nu, siger han.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00