Anneks eller hytte i haven - Her er særlige regler

Publiceret 12-03-2021

Tænker du på at købe et anneks og stille op på grunden, sådan at børnene eller gæsterne har et sted at overnatte? Så er der forskellige regler, du skal være opmærksom på.

Husejere, der overvejer at opstille et anneks eller en hytte på grunden, skal være opmærksomme på. at der gælder en række myndighedskrav - hvis bygningen skal bruges til overnatning.

Et anneks eller en hytte kan købes i et byggemarked til priser fra 8-10.000 kroner.

Men mange får sig en overraskelse, når de henvender sig til kommunen for at få en byggetilladelse til at stille et anneks eller en hytte op ved sommerhuset eller i baghaven til et parcelhus.

For hvis det lille hus skal benyttes til overnatning, er der en række lovmæssige krav, der skal overholdes.
Det vil Thisted Kommune gerne oplyse borgerne om.

- Hvis hytten skal bruges til natlige ophold, er der krav om, at den isoleres på samme måde, som hvis du laver en tilbygning. Der er også krav om ventilation og radonsikring.

Det forklarer byggesagsbehandler Lars Nørgaard Hedegaard, Thisted Kommune.

- Vi vil gerne, at folk bliver opmærksomme på, at hvis de overvejer at bygge et anneks til beboelse, så vil de ikke kunne det lovligt, hvis ikke det lever op til bygningsreglementets krav til en tilbygning til henholdsvis enfamiliehus og sommerhus, siger Lars Nørgaard Hedegaard.

Det skyldes, at der gælder særlige regler for beboelse. Der stilles en lang række krav såsom højde, brandsikring og varmeisolering.
Hvis annekset eller hytten blot skal bruges til udhus eller udestue, er der slet ikke de samme krav.

Det sprængende punkt er altså, om der skal overnattes i hytten eller ikke.

Hvad skal du være opmærksom på, hvis du ønsker et anneks eller hytte?

  • Annekset skal i princippet opfylde de samme krav, som bygningsreglementet stiller til en tilbygning til et enfamiliehus eller tilbygning til et sommerhus.
  • Der er eksempelvis krav om radonsikring, krav til ventilation, krav til konstruktion og krav til isolering. Endelig skal der være dokumentation for, at kravene overholdes.

Plan

Kontakt
Kirkevej 9
7760 Hurup Thy

Telefontider

Mandag-onsdag
kl. 08.00-10.00
samt
kl. 14.00-15.00

Torsdag
kl. 08.00-10.00
samt
kl. 14.00-17.00

Fredag
kl. 08.00-10.00