Når et frisk pust giver Medvind: Gæster skal helt tæt på værdikæde for frisk fisk

Publiceret 18-05-2021

To iværksættere har kastet sig over at omdanne en grillbar på Hanstholm Havn til et spisested med fokus på gode råvarer. Det initiativ taler direkte ind i havnedirektørens visioner for havnen.

Emma Milner og Emilie Qvist Kjærgaard driver sammen Medvind i Hanstholm.

Der har altid være aktivitet i Hanstholm, men nu er der én grund mere til at besøge Hanneren, som den bliver kaldt blandt venner.

Navnet er Medvind, og det passer godt til den modtagelse, det hele har fået af havnen og borgerne.

Den legendariske Havnecaféen har fået nye ejere, og de har store ambitioner med det lille, nye sted i Hanstholm. Ikke blot ambitioner om at servere god mad, men også om at lære os, hvor tingene kommer fra, og være med til at udvikle Hanstholm Havn til et spændende sted at besøge.

Emma Milner og Emilie Qvist Kjærgaard, der er de nye ejere, kommer ikke selv fra Thy, men det skulle være præcis her, de skulle folde deres drøm ud. Både fordi det giver god mening at slutte kæden med at servere al den gode fisk, vi henter ind fra Vesterhavet, hvor råvaren faktisk er, men også fordi det er her, de har mødt en særlig skabertrang og imødekommenhed for projektet.

- Hanstholm er fantastik, fordi vi har den friske fisk så tæt på. Så det, at vi kan få en fisk direkte, hvor den er landet og servere den for vores gæster, mens de sidder midt i industrien og kan følge med i det, der foregår, og det arbejde, der ligger i at få fisken på deres tallerken, synes vi er helt specielt, siger Emma Milner.

Havet og markerne bestemmer menuen

Det handler altså også om at sætte fokus på, hvor tingene kommer fra. Ikke kun fisk fra havet, men også grøntsagerne fra de gode landbrug her i Thy.

Medvind serverer hele fisk og grønne retter. Det er havet og marken, der bestemmer, hvad der er på menuen, den dag du kommer.

- At servere hel grillet fisk skal netop være med til at huske os på, hvor de her smukke fisk kommer fra. Det er vigtigt i en tid, hvor vi er vant til filetering, panering og indpakket fisk i plastik, vi slet ikke ved, hvad er, eller hvordan ser ud i virkeligheden, siger Emma Milner.

Rammerne, der i adskillige år husede Havnecaféen, er blevet omdannet til restauranten Medvind.

Resultatet af Medvinds drømme om at skabe spiseoplevelser, lige der hvor fisken kommer i land, er en omdannet Havnecaféen med et udendørs spiseområde - ganske få meter fra hvor trucks med kasser, der bugner af fisk og is, drøner rundt.

Det er råt, men det er også ærligt. Og det er lige præcis det, de gerne vil vise.

Hanstholm Havn skal åbne op

Og selvom kulørte lamper og højstilkede vinglas langt fra er et typisk indslag på havnen i Hanstholm, så er de to restauratører meget velkommen.

Det fortæller Niels Skeby, der er havnedirektør på Hanstholm Havn.

- Vi vil meget gerne skabe en havn, der er mere åben og har et større samspil med byen. Det er vigtigt, at vi tænker mere over det samfund, vi er en del af. Hvis vi på en god måde - uden at genere det øvrige erhverv på havnen – kan give mulighed for, at andre typer af virksomheder og tilbud til turister kan etablere sig, så skal vi gøre det, fortæller han.

Men hvorfor er åbenhed vigtig for en pulserende industrihavn? Har det overhovedet nogen gevinst, at man byder lokale og turister indenfor?

Det mener Niels Skeby.

- I min optik ligger det i den tid, vi lever i. En havn, som er et erhverv, kan ikke bare lukke sig om sig selv. Der er noget umiddelbart i, at når vi er mere åbne, så skaber det også større rum til at udvikling. Rum til, at nye idéer kan opstå, siger han.

En ny fortælling er i gang

Den opfattelse deler Mai Manaa, der er turistchef i Thy. Hun bærer samtidig en stor del af æren for, at de to restauratører bag Medvind overhovedet fik øje på mulighederne i Hanstholm.

- Hanstholm fortjener at få den opmærksomhed. Nu handler det ikke længere om, hvor færgerne er blevet af. Vi er i gang med at lave en ny fortælling. Nu kan vores gæster komme endnu tættere på havnen og dens værdikæde for frisk fisk. Thy er et helt oplevelsesland, og nu kommer Hanstholm ind og kan med dens brede skuldre tilbyde endnu en god historie, siger hun.

De to ejere af Medvind håber da også på at kunne bringe mere aktivitet til både Hanstholm og hele Thy.

- Medvind er mere end en forretning. At vi kommer med noget andet og nyt kan måske tiltrække flere mennesker. Vi vil gerne skabe mere liv og være med til at tiltrække gæster til alle de gode tilbud, vi også har til de andre restauranter. Vi tror på, at liv skaber liv, siger Emma Milner.

Begge kan med stor ro i stemmen sige, at man intet har at frygte, hvis man har lyst til at kaste sig ud i et iværksætter-eventyr på havnen.

- Vi har virkelig mærket en medvind fra havnens side og har haft en masse gode mennesker på vores side der har troet på visionen og hjulpet os med at få det til at ske. Ved at vi er her så kommer der mere opmærksomhed på Hanstholm Havn. Fiskeriet og på Thy generelt, siger Emma Milner.

Medvind åbnede d. 13. maj.

Thy til skabertrang

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00