Kunst i særklasse får nye rammer: Anerkendt arkitektfirma skal bygge fremtidens SMK Thy

Publiceret 16-12-2021

Der er fundet en vinder i arkitektkonkurrencen om ombygningen af Doverodde Købmandsgård. Stedet er nytænkt af firmaet Reiulf Ramstad Arkitekter og skal nu huse en permanent filial af Statens Museum for Kunst.

Visualisering af området foran Doverodde Købmandsgård med nybygget velkomstbygning. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Natur, kunst og kulturhistorie forenes i det projekt, der netop har vundet arkitektkonkurrencen om at skabe en samlet plan for ombygningen af Doverodde Købmandsgård.

Her har SMK – Statens Museum for Kunst i samarbejde med Thisted Kommune siden 2018 inviteret besøgende til at opleve og udforske kunsten. Med ombygningen omdannes stedet nu til en permanent museumsfilial takket være en donation på 37,5 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

For fonden har det haft stor betydning, at hele Danmarks befolkning kan opleve noget af det ypperste, som kunsten har at byde på, i de særlige rammer i den gamle købmandsgård. Med vinderforslaget bliver SMK Thy lige så unik en oplevelse for den besøgende, som SMK i Sølvgade i København.

”Med det vindende projekt får vi en æstetisk og funktionsmæssigt yderst tilfredsstillende løsning på ombygning af pakhuset og en ny modtagelse. Projektet indfrier til fulde vores forventninger til en moderne, imødekommende og fleksibel udstillingsbygning. Her bliver rammen sat for forskelligartede udstillinger, og her bliver, ikke mindst, plads til, at besøgende i alle aldersgrupper kan udfolde sig og hente inspiration, der hvor kunst og natur mødes,” siger Mikkel Bogh, direktør for SMK.

Visualisering af, hvordan et udstillingsrum på SMK Thy vil se ud efter ombygningen. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter.

SMK er Danmarks nationalgalleri, og med det kommende projekt styrkes museets vision om at gøre landets største kunstsamling tilgængelig for en bredere del af befolkningen – også dem, der bor langt fra museet i København. Ambitionen er, at man fra 2024 skal kunne byde 35.000 besøgende årligt inden for i den nye satellit for udstilling og formidling af SMK’s samling af mere end 260.000 kunstværker.

Skaber samspil mellem kunst og natur

Det er det norsk-danske og prisvindende arkitektfirma Reiulf Ramstad Arkitekter, som står bag vinderprojektet. Firmaet har præsenteret et projekt, der med få, men præcise greb iscenesætter de karakteristiske, eksisterende bygninger og gør hele området til kulturens rum med tilføjelser som en ny ankomstbygning og nye indgangspartier.

Udover at danne rammerne for SMK Thy skal købmandsgården fortsat huse Thisted Kommunes natur- og friluftsvejledning. Med det nye byggeprojekt styrkes samspillet mellem de to institutioner, og der etableres et særligt område med blandt andet kajakhus, foreningslokale og serviceværksted.

”Naturen og kunsten kommer til at mødes i Doverodde, hvilket giver spændende nye muligheder. Samspillet mellem stedets natur- og friluftsformidling og den kunstfaglige udstillingspraksis er et nyt samarbejde med et stort potentiale – og jeg er stolt af, at det er her i Thisted Kommune, dette møde nu for alvor kommer til at udfolde sig i spændende nye rammer,” siger Niels Jørgen Pedersen, der er formand for Erhvervs-, Arbejdsmarkeds- og Kulturudvalget og kommunens kommende borgmester.

Visualisering af købmandsgårdens gårdsplads med indgang til pakhuset og siloen. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Finanslovsbevilling sikrer fremtiden

Det er den store donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, som har gjort en udvikling og ombygning af SMK Thy – og en helhedsplan for Doverodde Købmandsgård – mulig.

Udover donationen fra A.P. Møller Fonden har projektet modtaget en donation fra Færchfonden. SMK Thy er desuden netop blevet optaget på finansloven med en permanent bevilling, hvilket sikrer etableringen af museet og den fremtidige drift. Der er afsat 1,6 mio. kr. i 2022, 1,8 mio. kr. i 2023, 4,0 mio. kr. i 2024 og 3,7 mio. kr. årligt fra 2025.

Thisted Kommune finansierer 14,8 millioner kroner af projektet, der i første etape har et budget på 50,5 millioner kroner.

Byggeriet ventes at gå i gang i 2023, og forventningen er, at det nye SMK Thy står klar i foråret 2024.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00