Guide til vinteroplevelser i Thys vilde natur

Publiceret 13-12-2021

Vinteren i Thy byder på en masse unikke naturoplevelser. Vi har samlet nogle af dem til jer i den har guide, som er udarbejdet i samarbejde med Nationalpark Thy.

Selvom vinteren er over os, byder naturen i Thy stadig på storslåede oplevelser.

Sammen med Nationalpark Thy har vi samlet fem idéer til aktiviteter i naturen i vinteren. Det er bare med at trække i det varme tøj og komme afsted.

Gå på jagt efter dyrespor.

I de perioder, hvor naturen er dækket i et lag af sne, kan man bevæge sig rundt i naturen og lede efter spor fra dyr, der er kommet samme vej. I vinteren kan man blandt andet være heldig at finde spor fra krondyr, rådyr, dådyr, ræv, hare, mus og en lang række fugle. Print evt. en seddel, hvor I kan se, hvordan de forskellige dyrespor ser ud, så hele familien kan være en del af skattejagten.

Udebliver sneen kan man i stedet lede efter spor i sandet for eksempel ved Lodbjerg Sande lige nord for Lodbjerg Fyr.

Skøjt på små vandhuller og vandpytter

Der kan gå år imellem, at de store søer i Thy fryser tilstrækkeligt til, at man kan tage skøjterne på og bevæge sig ud på isen. Til gengæld er der en masse små vandhuller og vandpytter i Nationalparken, der hurtigere fryser til is. Så når frosten for alvor tager sit greb om Thy, kan man udforske isen på de små vandhuller og mærke, hvordan man kan glide rundt. Det er selvfølgelig vigtigt at være meget forsigtig og kun vælge de helt små vandhuller og pytter.

Kast dig ud i et koldt gys

I Thy er vi så heldige, at vi er omgivet af vand med fjorden på den ene side og Vesterhavet på den anden. Derfor er der også rig mulighed for at prøve kræfter med disciplinen vinterbadning, som er blevet mere og mere populær de seneste år. I Thy er der en masse vinterbadeklubber, så du kan bade sammen med andre og få gode fif og tricks. Vær opmærksom på, at Vesterhavet har store kræfter i vinterhalvåret. Hvis du er nybegynder og gerne vil i mere roligt vand, kan du søge mod fjorden eller havbadet i Vorupør.

Tænd bål på shelterpladserne

Spredt ud over hele Thy er der rigtig mange shelterpladser med tilhørende bålsteder, som hele familien kan tage på udflugt til. Tænd bål på shelterpladsernes bålsted og varm æbleskiver, skumfiduser, kakao eller gløgg over bål. I kan finde et overblik over de statslige shelterpladser via linket her.

Vandre, cykle og ride

I vinterhalvåret er der rigeligt med plads i Nationalpark Thy til, at du kan vandre, cykle og ride og nyde roen i naturen. På denne årstid er der nemlig meget færre turister end i sommerhalvåret, så du kan have det hele næsten for dig selv. Der er en masse afmærkede ruter i mange forskellige typer af natur og af forskellig længde, så hele familien kan være med. For de helt små børn er det nærmest en skattejagt at få øje på de næste pile, der viser vejen på de afmærkede ruter. Du kan finde et overblik over både vandre, cykel og rideture i den gratis app ‘Nationalpark Thy’, som du finder, hvor du henter dine apps.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00