Fællesskabet vokser frem midt i byen

Publiceret 09-12-2021

Et nyt mødested tager form i centrum af Thisted. Målet er at skabe et moderne forsamlingshus, hvor thyboerne i organiserede rammer kan søsætte projekter og aktiviteter og skabe nye fællesskaber.

Gry og Frode Hjortdal kiggede forbi "Smedjen" i Storegade, da der for nylig var julehygge i det nye samlingssted i Thisted by. Spejderne stod for at lave popcorn, som Frode gik glad ombord i.

Der er dampende varm kaffe på kanden. Spejderne har tændt bål i en oversavet tønde lige uden for vinduerne, og de er klar til at lave popcorn over den åbne ild.


Vi er i gågaden i Thisted. Lige overfor Fort India og Frisør Park. Tidligere var her tøjbutikker med skiftende ejere. Nu står der ”Smedjen” med store bogstaver på bagvæggen i lokalet, som i dag bebos af frivillige kræfter.

- Det er et åbent byrum, hvor mennesker kan mødes i nogle nye, rare omgivelser. Et sted, hvor der er plads til at udfolde sine ideer, forklarer Karen Hertz.

Karen Hertz er med at skabe den nye forening "Smedjen", som skal hjælpe med at give liv til brugernes gode ideer.

Hun er én af foreløbig fire frivillige, som er gået med i foreningen Smedjen. Karen er 20 år og bor i Hurup. Hun har engageret sig, fordi hun gerne vil skabe nogle nye muligheder for, at unge kan mødes.

- Det er jo ikke meningen, vi som forening skal finde på og lave alt det, der skal foregå her. Ideen er, at foreningen kan vise vej og hjælpe ideerne i gang. På den måde skal det være et sted, hvor der er plads til mange forskellige tiltag, aktiviteter og også aldersgrupper, siger hun.

Når byggeriet til foråret står færdigt, vil der være et helt nyt gårdmiljø ved den gamle smedje i Storegade i Thisted. Det skal være et sted, som alle kan bruge til aktiviteter og arrangementer. Illustration BOGL, fra projektbeskrivelsen.

I gården bag lokalet ud mod gågaden er der fortsat fuld gang i byggeriet. Her lå i gammel tid en smedje. Skorstenen og essen bliver bygget op igen og det rustikke udtryk fra tidligere tiders erhverv bliver bevaret, når området til foråret står færdigt med en kunstlegeplads og et nyt, overdækket rum, der kan bruges til alt fra foredrag over fællesspisning til fejringer, udstillinger og intim-koncerter. De frivillige i foreningen Smedjen håber, det bliver et sted, alle har lyst til at være:

- Min vision er, at vi får skabt et sted, hvor man kan være fælles om nye ting og blive fælles om noget med nye mennesker. Vi har jo allerede mange fantastiske kulturelle foreninger i Thy, og vi har ingen intention om at være deres konkurrent, men vi håber, vi kan blive en sparringspartner, fordi vi har nogle rammer, som mange kan gøre brug af, siger Sofie Horsager Jarl Madsen om projektet.

Et nyt, åbent byrum

Hun er også en af de unge frivillige, der er i fuld gang med at få foreningen op at stå.

- Målet er, at stedet fremmer fællesskaber og bliver samlingspunkt for alle med en god idé og lyst til at virke. Vi vil gerne skabe et sted, som giver folk lyst til at være endnu mere i Thisted by. Foreningen kan hjælpe med booking og markedsføring og en form for drejebog for, hvordan du får dit arrangement sat i søen, men indholdet skal brugerne selv komme med, fortæller hun.

Sofie Horsager Jarl Madsen fra Thisted (th) håber "Smedjen" bliver det nye mødested i Thisted for alle aldre og for mennesker med forskellige interesser. Her er plads til de gode ideer.

De har foreløbig faciliteret en brætspilscafé-aften, et ølbrygnings-arrangement, en fredagsbar for studerende fra forskellige ungdomsuddannelser og en LGBT+ komsammen.

Denne fredag er dørene åbnet for lidt julehygge midt i indkøbene. Der kan laves granpynt eller flettes julehjerter, og ud over kaffen og popcorn er der også varm æblecider i kopperne.

Familien Hjortdal, som består af Søren, Gry og sønnen Frode har gjort ophold ved spejdernes bål og spruttende popcorn.

De bor i det centrale Thisted og glæder sig til Smedjen til foråret for alvor bliver et nyt sted at komme midt i byen. Også fordi der er udsigt til en kunstlegeplads i gården.

- Det er første gang, vi er forbi, og jeg synes, det lyder som et nyt og spændende sted. Det bliver nogle fede rammer, når gården står færdig, og jeg kan da sagtens se en masse muligheder for arrangementer og aktivitet, siger Søren Hjortdal, mens sønnike har travlt med popcornene.

Den frivillige forening "Smedjen" har projektkontor og samlingssted i Storegade 21d. Lige nu er de fire aktive frivillige, men der er plads til flere i projektgruppen.

Det er Thisted Kommune og Foreningen Realdania, som står bag etableringen af området ved Smedjen, og det er kommunen, som skal stå for driften af stedet, når det står færdigt i april 2022:

- Men stedet er dit og mit. Der kommer ikke nogen og fortæller os, hvordan det skal være. Du skal selv fylde rammerne ud med det byliv, du gerne vil leve i vores by. Det er da mega fedt at få den mulighed, og vi vil gerne have endnu flere med i foreningen, siger Sofie Horsager Jarl Madsen.

Vil du være med?

Du kan komme i kontakt med foreningen Smedjen enten ved at kigge ind i lokalerne i Storegade 21d, når der er nogen, eller skrive dem en e-mail på smedjenthisted@gmail.com.

Du kan læse mere om projektet her: Link til Smejdens hjemmeside

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00