400 små flag viser vejen

Publiceret 22-12-2021

For andet år i træk har Flemming Søvndal Nielsen fra Thy Race sat gang i thyboerne. Vi valfarter ud på hans afmærkede ruter i Thy Walk’N Run og får nye oplevelser med hjem.

Hver weekend vinteren igennem sætter Flemming Søvndal Nielsen fra Thy Race 400 flag til en ny vandrerute et sted i Thy. Ideen opstod under coronanedlukningen sidste år, og thyboerne valfartede til hans gå-ruter.

Det begyndte med en aflysning i 2020.

Etapeløbet Thy Trail i november 2020 med over 100 tilmeldte kunne ikke gennemføres på grund af coronasituationen og nedlukningen af Nordjylland. Aflysningen kom en fredag. Lørdag havde en ny plan allerede taget form hjemme ved køkkenbordet i Vildsund hos løbs-mageren i Thy Race, Flemming Nielsen:

- Jeg var så ærgerlig over at måtte aflyse, men jeg er heller ikke typen, der så bare sætter mig ned. Og jeg havde længe gået med en ide i hovedet om at alle de skønne pletter, som jeg ved, der findes i klit-plantagerne, dem ville jeg gerne, at andre også kom ud og oplevede. Derfor opstod ideen om en ny rute hver weekend, fortæller han, mens han endnu en torsdag er ude og mærke op til weekendens rute.

Slog rekord på Bulbjerg

Det blev til 18 forskellige ruter over 18 weekender i vinteren 20/21. I november i år tog han teten op igen. Succesen havde været til at få øje på. Da gåturene var på sit højeste sidste vinter, var op mod 2000 ude at vandre på en weekend. Det var da turen gik rundt om Bulbjerg.
De højder forventer han ikke at nå igen, men mindre kan også gøre det:

- Vi er landet i et leje nu på mellem 400 og 800 deltagere pr. weekend. Det giver mig stadigvæk en glæde og et kick, at så mange også synes, det er fedt. Jeg har valgt at gøre det igen i år, fordi jeg stadig kan mærke en stor interesse, og selv synes det er skønt at nørde med de her ruter, siger han.

Ruterne bliver lavet i samarbejde med Naturstyrelsen, som godkender, hvor Flemming Søvndal Nielsen lader sine ruter gå hen. Han gør meget for at undgå grus- og alt for lige veje, da han selv synes, det er meget sjovere at komme omkring skovsøer og udsigter på turene, som er mellem fem og otte kilometer.

Har en fortid som adventurerace-løber

Den tidligere adventure race løber kender skovene i Thy bedre end de fleste. Da han selv deltog i løb, var han den, der holdt kortet og fandt vej for holdet på udfordrende ruter. Læg dertil, at han gennem over 20 år som løbsarrangør også er kommet i de fleste kroge af egnen. Og selvom ruterne i år går gennem de samme skove som sidste sæson, så er der ikke tale om en ren kopi. Omkring halvdelen af ruterne er der ændringer på. Flemming Søvndal Nielsen har nemlig stadig naturperler i hovedet, han gerne vil dele med thyboerne.

- Det ville ikke være sjovt, hvis vi bare gentog de samme ruter. Der er stadig masser af muligheder for nye stier, siger han, mens han placerer endnu et af 400 små, orange flag, der sørger for, at ingen farer vild på turen.

 

Winie Thorhauge fra Thisted gik samtlige af Thy Walk'N Runs ruter sidste vinter, og målet er at gøre det samme i år. Peter Thorhauge har misset en enkelt på grund af arbejde. Begge synes, det er et fantastisk koncept, som gør, at de ser nye steder på deres egn.

Vi er vilde med at gå

Blandt nogle af de meget trofaste rute-brugere er Winie og Peter Thorhauge fra Thisted. Ægteparret har altid gået meget i skovene i Thy. Alligevel har de gennem Thy Walk’N Run oplevet nye steder:

- Vi troede faktisk, vi kendte området ret godt, men vi er blevet klogere. Her er vi blevet vist ind ad nye stier og til andre udsigtspunkter, og det er helt fantastisk. Og selvom man går alene, så er der også blevet skabt et fællesskab omkring det. Man får jo hilst på mange, der også er afsted, når ruten er åben, forklarer Winie Thorhauge, der har været ude på samtlige ruter siden november 2020.

Hun er imidlertid langt fra alene om at være blevet ekstra glad for at komme ud at gå under coronapandemien. Gang er nemlig mere populært end nogensinde. Det viser både den seneste undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut, som kom i 2020, og en endnu nyere undersøgelse fra forskningsprojektet ”Danmark i Bevægelse”, som Syddansk Universitet står bag. Den fortalte, at 72 procent af landets voksne befolkning angiver, at de bruger vandre- og gåture som motionsform.

Ruterne i de forskellige skove i Thy er tilgængelige for thyboerne i en weekend hver over en periode på 12 uger. De bliver markeret op om torsdagen, og om mandagen bliver de fjernet igen.

Overrasket over succesen

Alligevel kom det for et år siden bag på Flemming Søvndal Nielsen, at hans ide blev så populær, som det var tilfældet:

- Jeg havde ikke set det komme, at så mange ville vandre. Oprindeligt havde jeg tænkt, at jeg nok ville appellere mest til en lang række løbere, men det har jo vist sig, at folk rigtig gerne vil ud. Og hvis vi med afmærkningen kan gøre det lettere tilgængeligt, så synes jeg jo bare, det er skønt, siger han.

Fakta om Thy Walk’N Run

  • Der bliver afmærket en ny rute i en skov i Thy hver weekend mellem den 19. november 2021 og 6. februar 2022. I alt 12 forskellige ruter.
  • Ruten afmærkes om torsdagen og pilles ned mandagen efter.
  • De er typisk mellem fem og otte kilometer.
  • Flemming Søvndal Nielsen er altid selv ude og sætte afmærkningen op.
  • Han får alle ruter godkendt af Naturstyrelsen.
  • Mellem 400 og 800 mennesker er ude at gå hver weekend.
  • Det er gratis at bruge ruterne, men man kan vælge at støtte Thy Race med et valgfrit beløb på mobilepay, hvilket er med til at gøre Thy Walk `N Run muligt.
Flemming Søvndal Nielsen har arrangeret løb i over 20 år. Han elsker at nørde med at læse kort, og det er derfor, han synes, det er sjovt at lave ruter til thyboerne i Thy Walk'N Run.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00