1

Gennemsnitsmodel på Familieplejeområdet

Honoreringsmodellen for plejefamilier blev i 2021 implementeret og ændret ved, at kontrakter med alle nye plejefamilier fra den 1. februar 2021 indgås efter gennemsnitsmodellen. Plejefamilier, som allerede havde et eksisterende plejeforhold pr. 31. januar 2021, fik mulighed for at vælge, om eksisterende såvel som nye kontrakter, indgås efter gennemsnitsmodellen eller efter den tidligere vederlagsmodel med løbende genforhandling.

Gennemsnitsmodellen i Thisted Kommune omhandler i udgangspunktet ikke plejebørn med belastningsindikatorer af en sådan alvorlig og behandlingskrævende grad, at der vurderes at være behov for fastsættelse af honorering med mere end 7 vederlag, idet disse børn som altovervejende hovedregel bør modtage specialiseret støtte i form af anbringelse på socialpædagogisk opholdssted eller døgninstitution. Dog anerkendes, at der i særlige tilfælde kan være behov for ekstraordinært at placere børn med massive vanskeligheder, handicap og støttebehov i en plejefamilie, i hvert fald i en periode, hvorfor der i modellen er tilføjet et niveau 5, svarende til 9 vederlag.

Modellen tager sit udgangspunkt i Kommunernes Landsforenings (KL) vejledning herom, samt Barnets Lov og den socialfaglige metode ICS (Bilag 2).

Gennemsnitsmodellen er med til at skabe et stabilt og konstruktivt samarbejde mellem plejefamilie og kommune. Samarbejdet er af afgørende betydning for kvaliteten af anbringelsen af et udsat barn, og for at anbringelsen bliver en succes. En gennemskuelig og enkel vederlagsmodel vil for både plejeforældre, familieplejekonsulenter og myndighedspersoner skabe et fælles grundlag for at fokusere endnu mere på kerneopgaven - barnets positive udvikling og trivsel.
Gennemsnitsmodellen er en model, hvor fastsættelsen af honoreringen fastsættes ud fra en gennemsnitsbetragtning – her vil være særligt fokus på:

- Honoreringen fastsættes som udgangspunkt for en årrække
- Der er tale om gennemsnitlige aflønningstrin

Honoreringen baseres på det enkelte barn og den gennemsnitlige plejeopgave fordelt over tid.
Udgangspunktet med fastholdelse af honoreringens størrelse gennem hele anbringelsesperioden betyder, at genvurdering af honorering kun sker, hvis der opstår væsentlige ændringer som revurderes ved faserne – start skole, start overbygning samt efter endt folkeskole/overgang til ungdomsuddannelse. Derfor laver kommunen i samarbejde med plejefamilien et grundigt forarbejde i forhold til at vurdere barnets plejebehov og plejeopgavens omfang og varighed forud for fastsættelsen. Vurderingen af anbringelsens forventede varighed er relevant i forhold til vurderingen af den gennemsnitlige plejeopgave, idet honoreringen som udgangspunkt fastholdes på samme størrelse gennem hele anbringelsesperioden.

Thisted Kommune og plejefamilien vil dermed ikke længere skulle bruge energi eller ressourcer på de klassiske genforhandlinger af kontrakter.

2

Formål

Formål
Målet med gennemsnitsmodellen er at understøtte det anbragte barns ressourcer frem for dets vanskeligheder. Gennemsnitsmodellen skal således sikre, at plejefamiliens arbejde med barnets positive udvikling modsvares lønmæssigt gennem hele anbringelsesforløbet, idet honoreringen ikke kan sættes ned, selvom plejebarnet er i positiv udvikling og kompleksiteten i plejeopgaven dermed synes mindre.
Sigtet med gennemsnitsmodellen er ligeledes at skabe ro og stabilitet omkring plejebarnet og plejeopgaven, og samtidig sikre det gode samarbejde mellem plejefamilien og den anbringende kommune. Modellen er ligeledes med til at skabe større gennemsigtighed og forudsigelighed i forhold til plejeforældres indkomst over tid.

 

3

Vederlag, honorering og fastsættelse af niveau

Plejefamiliers honorering er baseret på et antal vederlag. Vederlagene beskrives i KL’s takstkatalog, og pristalsreguleres årligt.

Gennemsnitsmodellen består af 5 fastlagte honoreringsniveauer (1-5) med et bestemt antal vederlag tilknyttet hvert niveau. Niveauerne afspejler, hvor stor plejeopgaven vurderes at være i forhold til blandt andet barnets belastningsgrad over tid og anbringelsens forventede varighed. Gennemsnitsmodellens niveau 1 svarer til let belastede plejebørn og niveau 5 til svært belastede plejebørn. Se bilag 1.

Niveau 1: 4 vederlag
Niveau 2: 5 vederlag
Niveau 3: 6 vederlag
Niveau 4: 7 vederlag
Niveau 5: 9 vederlag

Honoreringen fastholdes som udgangspunkt på samme størrelse gennem hele anbringelsesforløbet, men honoreringens størrelse kan ved væsentlige ændringer genvurderes ved bestemte faser i plejebarnets liv. Honoreringen tager dermed udgangspunkt i den gennemsnitlige plejeopgave fordelt over tid, som plejefamilien skal løse.

Honoreringens stabilitet bevirker således, at plejefamilien i nogle perioder løfter en større opgave, end de bliver honoreret for, og i andre perioder en mindre opgave, end de bliver honoreret for. 

 

 

 


I forbindelse med vurderingen af barnets behov for støtte, behandling og omsorg, vurderes der på om plejeopgaven er så omfattende, at det har betydning for plejefamiliens tilknytning til arbejdsmarkedet. Udgangspunktet er at plejefamilierne har ordinær tilknytning til arbejdsmarkedet. Plejeforældrenes samlede arbejdskapacitet vurderes i forhold til den samlede plejeopgave, herunder særligt hvis der er flere anbragte børn i samme plejefamilie.

Beslutningen om, hvilket niveau plejefamilien skal honoreres på, tager udgangspunkt i en samlet vurdering, der inddrager følgende parametre:

- Barnets belastningsgrad og funktionsniveau, herunder vanskeligheder og behov for omsorg, støtte og behandling – vurderet ud fra den socialfaglige metode ICS (Bilag 2)
- Anbringelsens forventede varighed
- Krav til samarbejdet med barnets forældre og øvrige familie og netværk
- Plejefamiliens ressourcer og kvalifikationer, herunder vurdering af plejefamiliens faglige baggrund

4

Barnets vanskeligheder og behov for omsorg, støtte og behandling

Barnets vanskeligheder og behov for omsorg, støtte og behandling er helt centrale elementer, der tages stilling til i forbindelse med, hvilket niveau plejefamilien skal honoreres efter. Der kan være tale om forskellige belastningsindikatorer, der kan have betydning for fastsættelsen af, hvilket niveau plejefamilien skal honoreres efter. Barnets belastningsgrad og funktionsniveau vurderes ind i honoreringsmodellen og via dette vurderes det samlede antal vederlag.

5

Anbringelsens forventede varighed

Honoreringsfastsættelsen skal tage udgangspunkt i anbringelsens forventede varighed. Hvis fx barnet forventes at skulle være anbragt i tre år, skal honoreringen fastsættes ud fra den gennemsnitlige plejeopgave i de tre år. Altså barnets nuværende funktionsniveau og barnets forventede funktionsniveau gennem anbringelsesforløbet.

Hvis det vurderes at anbringelsen, for at sikre barnet kontinuitet og stabil voksenkontakt, vil vare barndommen ud, tages udgangspunkt i den gennemsnitlige opgave i det antal år fra anbringelsens begyndelse hos plejefamilien og frem til det tidspunkt, hvor barnet fylder 18 år.

Ved væsentlige ændringer i plejebarnets belastningsbehov vil der ved faserne – start skole, start overbygning samt efter endt folkeskole/overgang til ungdomsuddannelse kunne foretages en genvurdering af vederlagsfastsættelsen.

6

Krav til samarbejdet med barnets forældre

Efter Barnets Lov § 103 har barnet eller den unge under anbringelsen ret til samvær og kontakt med forældre og netværk, herunder søskende, bedsteforældre, øvrige familiemedlemmer og venner. Under hensyntagen til barnets eller den unges bedste, skal kommunen sørge for, at forbindelsen til forældrene og netværket holdes ved lige, og kommunen skal understøtte, at forældrene kan spille en positiv rolle i barnets eller den unges liv. Derfor skal kommunen sikre, at forældrene får information om barnets eller den unges hverdag, og er forpligtet til at bidrage til et godt samarbejde mellem forældrene og anbringelsesstedet.
Forældrene spiller en vigtig rolle i forhold til at sikre en positiv udvikling for barnet under anbringelsen, hvorfor forældresamarbejdet også indgår som en del af anbringelsesforløbet, og derfor også indgår som en del af de faktorer, der spiller ind i vederlagsfastsættelsen.

7

Hjemgivelse

Ud fra gældende lovgivning vil der løbende være fokus på vurdering af grundlag for hjemgivelse. Sideløbende med dette vil der være særligt fokus herpå ved faserne – start skole, start overbygning samt efter endt folkeskole/overgang til ungdomsuddannelse. Dette ud fra, at hjemgivelse vurderes ud fra barnets udvikling og behov for støtte, samt forældrenes udvikling af forældrekompetencer og evne til at varetage omsorgen for barnet.

8

Vederlag og dækning af øvrige udgifter

Plejeopgaven aflønnes som nævnt med vederlag ud fra 5 niveauer (1-5) (Bilag 1). Vederlag og taksten for kost/logi mm fastsættes af Kommunernes Landsforening (KL) og satsreguleres hvert år pr. 1. januar.

Ud over plejevederlag udbetales hver måned et skattefrit beløb (KL-takst) til dækning af kost og logi (omkostningsbeløb). Beløbet skal dække almindelige daglige fornødenheder, hvorfor Thisted Kommune dermed forventer, at omkostningsbeløbet dækker alle almene omsorgsbetingede udgifter.
Foruden omkostningsbeløbet udbetales tøj- og lommepenge (KL-takst).

I forhold til lovgivningen kan der søges om dækning af udgifter til (Udgifter dækkes kun efter forudgående aftale med sagsbehandler):

- Ind- og udskrivningsbeløb (Beløbet kan ikke overstige KL-taksten)
- Kørsel som ikke indgår i almindelig omsorgsbetinget kørsel. Det kan fx være kørsel til særlig behandling som ikke dækkes regionalt, herunder kørsel til ekstraordinære speciallægebesøg, kørsel til forvaltningsgodkendte kurser, møder hos forvaltningen eller samvær hos barnets biologiske netværk. Kørsel vil dækkes med statens lave kilometertakst.
Kørsel og anden transport til daginstitution, skole, forældremøder, skolemøder, alm. læge- og tandlægebesøg, besøg hos kammerater og fritidsaktiviteter mv., skal derimod dækkes af omkostningsbeløbet som alm. omsorgsbetinget kørsel. Der kan kun i særligt ekstraordinære situationer bevilges kørsel til og fra efterskole, ellers forventes dette at være en almindelig omsorgsbetinget kørsel.
- Udstyr som autostol, barnevogn, høj stol o.l.
- Forældrebetalingen til dagpleje, vuggestue, børnehave, SFO når sagsbehandler har vurderet behov herfor og er med i vurderingen heraf.
- Konfirmation/Nonfirmation jf. gældende KL-takst
- Der kan i særlige tilfælde søges om dækning af udgifter, som er forbundet med en funktionsnedsættelse hos plejebarnet, f.eks. udgifter til briller, medicin til en kronisk lidelse eller andre indgribende udgifter forbundet med plejebarnets funktionsnedsættelse.

Her foruden kan der i dialog med sagsbehandler vurderes, om der i det konkrete tilfælde kan forekomme dækning af udgifter til cykel, pas, briller mv.

9

Særlige forhold

- Hvis der ved opstarten af en anbringelse er krav om at én plejeforælder skal være fuldtids på barnet, selv om dette på længere sigt ikke er et krav i opgaven. Det kan f.eks. være i forbindelse med anbringelse af spædbørn, eller et barn der har brug for fuldtidskontakt i en periode, inden det er klart til at deltage i dagtilbud.
I den periode, hvor det særlige forhold gør sig gældende og en plejeforælder er nødt til at have opgaven på fuld tid, vil plejefamilien, uanset om plejeopgaven er vurderet til niveau 1 eller 2, blive honoreret med vederlag svarende til niveau 3.

- Hvis plejebarnet skal på efterskole, fastholder plejefamilien sin vederlagsindplacering i perioden, hvor barnet er på efterskole. Som følge heraf vil et sådant ophold derfor også være plejefamiliens udgift. Ud fra en socialfaglig vurdering, træffes afgørelse om hvorvidt plejebarnet skal på efterskole.
Når et barn er på efterskole, vurderes det, at plejefamiliens opgavevaretagelse er en anden, end når barnet bor hjemme hos plejefamilien. Derfor vurderes der at være grundlag for, at plejefamilien beholder antallet af vederlag, men selv betaler efterskoleopholdet.

- Ved anbringelse af børn, hvor viden om barnets problematikker vurderes til ikke at være tilstrækkelige til en sikker fastsættelse af vederlagstildeling, kan der aftales en udredningsperiode på 6 – 12 måneder, hvor vederlagene fastsættes efter en konkret vurdering. Den endelige vederlagstildeling fastsættes først endeligt efter udredningsperioden.

10

Supervision og efteruddannelse

Thisted Kommune er forpligtiget til at sikre supervision til plejefamilien samt at plejefamilien gennemfører den nødvendige efteruddannelse jf. Barnets Lov § 56. Plejefamilien skal deltage heri, jf. bekendtgørelse om plejefamilier §§ 5, 6, 7 og 8. Efteruddannelse skal svare til mindst to kursusdage årligt.
Begge plejeforældre forventes, i udgangspunktet, at deltage i efteruddannelse. Nødvendig pasning af barnet, mens plejefamilien er på uddannelse, arrangeres af plejefamilien.

Efteruddannelse, der ikke udbydes af Thisted Kommune, skal forudgående godkendes og bevilges af sagsbehandler.

Supervision vil, som udgangspunkt, foregå i almindelig arbejdstid og hos Thisted Kommunes Familieplejekonsulenter. Som udgangspunkt forventes begge plejeforældre at deltage, hvorfor eventuelt andet arbejde må forsøges tilpasses hertil.

11

Opsigelse

De første 3 måneder af plejeforholdet kan kontrakten af begge parter opsiges med 14 dages varsel. Derefter kan kontrakten, af begge parter, opsiges til udgangen af en måned (løbende måned + 1 måned). Opsigelse skal ske skriftligt.

Ved misligholdelse af kontrakten fra plejefamiliens side ophører retten til at modtage vederlag uden yderligere varsel.

Retten til udbetaling af omkostningsandel ophører fra det tidspunkt, hvor barnets faktiske ophold afbrydes.

Kontrakten ophører automatisk ved barnets 18-års fødselsdag, med mindre anden aftale indgås forud herfor. 

12

Bilag 1 - Honorering

Skema for beregning af vederlag
  Barnets støttebehov Krav til plejefamilien Honorering pr. måned

 

Niveau 1

 På dette niveau har barnet i forhold til andre børn på samme alder et behov for ekstra støtte og stimulering.
Dernæst har barnet en eller få almindelige belastningsfaktorer såsom:
• Faglige/sociale problemer i skolen
• Ikke alderssvarende udvikling
• Søvnproblemer/mareridt
• Ikke alderssvarende motorisk udviklet
• Manglende tillid til voksne
• Vådligger og lignende urenlighed
• Behov for særlig støtte og stimulation
• Diverse psykosomatiske reaktioner
• Lettere fysisk/psykisk handicap med behov for motorisk, psykisk og social træning
• Reaktion på anbringelse/adskillelse fra forældre
 

Plejefamilien skal være opmærksom på barnets reaktioner/signaler.

Plejefamilien skal kunne magte vanskeligheder, som kræver samarbejde/særlig opfølgning i forhold til skole, daginstitution, fritid og daglige aktiviteter i øvrigt.

Plejefamilien skal kunne rumme et forældresamarbejde, der kræver særlig indsigt og erfaring.

Plejefamilien kan have fuldtidsarbejde ved siden af plejeopgaven.

 4 vederlag

 

Niveau 2

 

På dette niveau har barnet et stort behov for støtte og stimulering. Over tid ser det måske ud til, at barnet får behov for yderligere støtte. Måske ses der også at kunne ske en bedring for barnet.

Barnet har mange af de ovenfor nævnte belastningsfaktorer, der medfører omfattende omsorgs- og/eller opdragelsesbehov samt fordrer socialpædagogisk indsats af bl.a. adfærdsregulerende karakter.

Der kan også være tale om én eller flere af nedenstående mere alvorlige belastningsfaktorer – se niveau 3

 

Plejeopgaven kræver socialpædagogisk indsats, der dels kræver en vis erfaring, dels at plejeforældrenes arbejde uden for hjemmet skal indrettes efter barnets behov.

Krævende forældresamarbejde, der nødvendiggør indsigt i og evne til et sådant samarbejde.

 

 5 vederlag

 

 

Niveau 3

 

På dette niveau har barnet – eller vil barnet på sigt få et massivt behov for støtte og stimulering.

Barnet har alvorlige belastningsfaktorer såsom:
• Spiseforstyrrelser
• Psykiatriske symptomer
• Flere tidligere anbringelsesforløb
• Følgevirkninger af mors misbrug
• Følgevirkninger af incest eller anden mishandling/grove omsorgssvigt
• Misbrugsproblemer
• Sværere fysisk/psykisk handicap med uhensigtsmæssig adfærd, og/eller stort aktivitetsniveau
• Fysisk/psykisk handicap med omfattende plejebehov
• Fysisk/psykisk handicap med behov for konstant opsyn

 

plejeforældrenes samlede beskæftigelse ud over plejeopgaverne højest må udgøre én fuldtidsstilling.

Krævende forældresamarbejde, der nødvendiggør særlig viden og indsats.

 6 vederlag

 

Niveau 4

 

På dette niveau har barnet/den unge har massive støttebehov, som ligger i den højeste ende af, hvad det vurderes en plejefamilie sædvanligvis kan rumme.

Barnet/den unge har flere alvorlige belastningsindikatorer – se niveau 3.
Der er tale om børn/unge med svære følelsesmæssige/adfærdsmæssige og/eller sociale vanskeligheder, der kræver behandling.

 

 

Plejeopgaven kræver, at plejefamilien i højere grad har indsigt/relevant erfaring på området og kan indgå i en egentlig behandlingsindsats.

Specifik viden inden for et eller flere områder, fx autisme eller tilknytningsforstyrrelse, kan i visse tilfælde være nødvendigt.

Ligeledes kræver opgaven, at en af plejeforældrenes samlede beskæftigelse ud over plejeopgaverne højest må udgøre én fuldtidsstilling.

Krævende forældresamarbejde, der nødvendiggør særlig viden og indsats.

 7 vederlag

 

Niveau 5

 

Dette niveau kan kun anvendes i helt
særlige og ekstraordinære tilfælde og skal ses som et alternativ til særlige behandlingstilbud af individuel karakter, f.eks. unge, der skal mandsopdækkes, svært handicappede som stiller særlige krav til opfølgning, overvågning m.v.

Barnet/den unge har således massive støttebehov, som ligger udover det, der normalt vil kunne rummes i en plejefamilie. Der vil derfor typisk være tale om en kortere anbringelsesperiode i en plejefamilie, indtil barnet eller den unge kan anbringes på socialpædagogisk opholdssted eller døgninstitution.
Barnet/den unge har foruden almindelige og mange alvorlige belastningsindikatorer også massive belastningsfaktorer såsom:
• Massive sociale/psykiske vanskeligheder
• Massive fysisk/psykiske handicaps

 

plejeopgaven og ikke har arbejde uden for hjemmet.

Krævende forældresamarbejde, der nødvendiggør særlig indsigt i og erfaring i et sådant samarbejde.

 9 vederlag

Honoreringen er skattepligtig

 

13

Bilag 2 - Den socialfaglige metode Integrated Children’s System (ICS)

ICS er en helhedsorienteret metode for sagsbehandling og udredning i sager om udsatte børn og unge.
ICS som metode bygger på inddragelse af barnet og familien, fokus på ressourcer og problemer og en holistisk tilgang. Kernen i ICS-metoden er forståelse for, at børn og unges velfærd bliver formet i samspillet mellem tre hovedområder:

- Barnets udvikling
- Forældrekompetencer
- Familie og netværk

ICS-metoden har fokus på samspillet mellem familien og omgivelserne som er betydningsfulde for barnets/den unges velfærd samt for forælderens/de voksnes muligheder for at varetage forældrerollen. De teoretiske tilgange bag ICS bidrager til forståelsen af barnets udvikling og trivsel i samspil med den omgivende verden. Fokus er derfor altid på det enkelte barn eller den unge, og på de voksnes kompetencer til at imødekomme barnets behov og sikre dets udvikling.

Systematikken i ICS understøtter intentionerne i anbringelsesreformen ved at systematisere de seks punkter, der indgår i undersøgelse og handleplan samt hjælper med at definere hensigten og målet med en indsats. ICS understøtter samtidig intentionerne i Barnets Reform, da barnets behov sættes i fokus.
ICS anvendes i hele sagsgangen fra risikovurdering, forebyggende arbejde og den børnefaglige undersøgelse til udarbejdelsen af og opfølgning på mål for indsatsen i handleplanen.