Thy Talks drøftede åbenhed: Har vi mere tid til hinanden i Thy?

Publiceret 08-09-2020

Mandag aften holdt arrangørerne bag Thy Talks deres andet foredrag. Denne gang var taleren Peter Alsted, der fortalte om sine oplevelser som cykelvagabond igennem Europa.

Thyboer har en masse inspirerende historier og idéer, som andre kan få glæde af at høre om.

Det er grundtanken bag Thy Talks, som er en serie af foredrag og fortællinger, der er arrangeret af Thy Højskole og arbejdsfællesskabet Silicon VØ i Vorupør. Og mandag aften blev den anden udgave af Thy Talks afviklet i Vorupør.

Denne gang var taleren filminstruktør og forfatter Peter Alsted, der har boet og bruger meget af sin tid i Thy. Han fortalte om sit nyeste projekt, der involverer en jernhest, muskler, åbenhed og viljestyrke.

I 2019 cyklede han fra Danmark til Grækenland - uden at vide hvilken vej han ville ende med at tage, og hvem han ville møde på sin vej.

Det eneste, han vidste, var, at han hver dag ville være afhængig af de lokales medmenneskelighed og vilje til at lukke ham ind i deres hjem.

- Der var selvfølgelig nogen, der sagde nej. Jeg var jo også en fremmed, der pludselig stod og spurgte, om jeg måtte sove i deres hjem. Men det overraskede mig, at det faktisk var forholdsvist nemt at få lov til at komme ind. Folk vil gerne hjælpe, fortalte Peter Alsted mandag aften.

 Afhængig af andres medmenneskelighed

Rejsen igennem Europa, der varede flere måneder, gav ham en oplevelse for livet. Han blev lukket ind i folks hverdag, og de tog sig tid til at hjælpe ham.

- Jeg var fuldstændig høj hver gang, jeg var blevet lukket ind i folks hjem. Selv mennesker, der ingenting havde, tilbød at hjælpe med det, de kunne, fortæller han.

Hele oplevelsen har givet anledning til, at Peter Alsted reflekterede over sit eget liv og hverdag. For ville han have tid og overskud til at lukke en fremmed ind i sit hjem, hvis der pludselig stod en og bankede på?

- Det vil jeg rigtig gerne kunne svare ja til, og det vil jeg gerne indrette mit liv efter, siger Peter Alsted.

Har vi overskud til at lukke andre ind?

Efter foredraget drejede snakken i lokalet sig hurtigt om netop det. For hvor åbne er vi egentlig?

Er vi så optagede i vores selvskabte hamsterhjul, at vi bliver forpustede ved tanken om, at der skulle komme noget uventet dumpende?

Og er det også sådan i Thy? Eller er vi bedre til at tage os tid til hinanden og det uventede møde? Er vi bedre til at dumpe ind ved naboen midt i hverdagskaosset til en uforpligtende snak, mens der bliver skrællet kartofler?

Tager vi os tid, fordi vi har den her i Thy?

Vi kender ikke svaret, og svaret er ikke det samme for os alle sammen. Men spørger man Peter Alsted, er der en masse at vinde, hvis vi har plads i livet til at lukke andre ind.

Thy Talks er blandt andet støttet af Kulturelt Samråd i Thisted Kommune.

Hvis du har lyst til at deltage i næste udgave af Thy Talks, kan du følge med på deres facebookside www.facebook.com/ThyTalks/

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00