Nyt børnehavebyggeri i Thisted giver arbejde til lokale firmaer

Publiceret 13-05-2020

Håndværksmestre er glade for kommunens måde at agere på, når offentlige byggerier sættes i udbud.

Byggeriet af en ny daginstitution ved siden af Rolighedsskolen i Thisted er en af de store anlægsinvesteringer for Thisted Kommune i år. Foto: Thisted Kommune

Mange småbørnsforældre i Thisted ser med store forventninger frem til, at en ny og rummelig daginstitution bliver klar til at åbne sidst på året.


Glæden over Thisted Kommunes investering i børnenes trivsel deles også på byggepladsen ved siden af Rolighedsskolen.


For byggeriet giver beskæftigelse til mange lokale håndværkere.


Det skyldes, at Thisted Kommune i sin tid udbød byggeriet af såvel børnehaven som tilbygningen til specialskolen Østermølle i fagentrepriser.


- Det betyder meget for os, at vi kan være med i et byggeri som det her. Det betyder, at vi kan holde vores folk i gang. Det siger Brian Vangsgaard, indehaver af virksomheden M. C. Overgaard, Thisted.


M. C. Overgaard vandt tømrer- og råhus-entreprisen, da byggeriet til i alt 26 mio. kr. var i udbud.


En af virksomhedens erfarne svende er Thomas Busse:


- Børnehuset er et godt projekt. Der er pind på det hele. Det meste, der skal laves, står vi for.


Da Thisted Kommunes udsendte besøger byggepladsen sammen med projektleder i Thisted Kommune, Tommy Lind, er Thomas Busse og kollegaen Mark Ibsen i gang med at etablere skillevægge. Tre andre mand fra M. C. Overgaard er også i gang på pladsen. Folk fra Handest VVS, Thy Stillads og Thyholm Murer er ligeledes i sving.


Thomas Busse fortæller, at han har mødt flere af de andre håndværkere i forbindelse med andre byggerier i Thy, på Mors eller i Han Herred.


- Vi kender mange af dem, der kommer her på pladsen. Vi finder som regel ud af det indbyrdes. Vi har arbejdet sammen med flere af dem adskillige gange før, siger han.


M. C. Overgaard arbejder i et lokalområde, der rækker fra Hurup i syd til Fjerritslev i nord.


Det betyder noget med det lokale kendskab, når tingene skal koordineres og byggeriet skal skride planmæssigt frem, pointerer Thomas Busse.


- Det er skønt. Man ved, hvem man skal snakke med i stedet for at løbe rundt som en hovedløs høne.


Byggeriet af den nye børnehave på 1100 kvadratmeter styres af arkitekt Carl-Peter Krarup fra Raaby’s Tegnestue i Thisted.


- Det meste er på plantegningerne, og man skal huske at læse det igennem. Hvis der er tvivl, taler jeg med Carl-Peter. Så plejer han at komme herop. Hvis jeg fx mangler nogle måltal på væggene, forklarer Thomas Busse.


Per Handest vandt to entrepriser i forbindelse med det aktuelle byggeri, nemlig blikkenslagerarbejdet og VVS-arbejdet.


- Det er et spændende byggeri at være med i, siger Per Handest, der i alt beskæftiger 20 mand – og deltager stort set altid i licitationer ved offentligt og privat byggeri inden for en radius af 30-40 kilometer fra Thisted.

Børnehavebyggeriet har været udbudt som fagentrepriser, og det er vand på VVS-installatør Per Handest’ mølle.
- Det betyder alt for os, at det udbydes som fagentrepriser. Det betyder, at der er større gennemsigtighed og vi har større mulighed for at få opgaven, siger Per Handest, indehaver af Handest VVS.
Handest VVS har løbende to mand med i projektet i Thisted østby.

Thisted Kommune har i år for første gang siden byggeriet af ældrecentrene Solgården og Kløvermarken i 2010, udbudt et byggeri som totalentreprise, da rådgivning og byggestyring er kompleks. Der er tale om Center for Sundhed og udbygning af Thy Hallen – en samlet investering på 100 mio. kr.


- Det er nemmere og enklere for os som bygherre, når det er så stor og kompleks en opgave, siger drifts- og anlægschef Ejgil Haurum, Thisted Kommune.


Brian Vangsgaard ærgrer sig lidt over, at byggeriet ved Thy Hallen ikke kunne udbydes som hovedentrepriser. Men ellers er han glad for, at Thisted Kommune udbyder rigtig meget byggeri på en måde, hvor han har mulighed for at give tilbud.

 - Thisted Kommune agerer normalt rigtig godt. De lytter langt hen ad vejen og laver så mange fagentrepriser som muligt, siger Brian Vangsgaard.


Også Per Handest er glad for samarbejdet med Thisted Kommune.

- De har nogle gode teknikere ansat til at styre byggerierne. Det er nogle dejligt loyale mennesker. Man kan regne med, hvad de siger.
Og hvis der er tale om mindre byggerier med indbudt licitation, er Thisted Kommune også opmærksom på at lade lokale håndværkere få en chance for at spille en rolle. Det gælder for eksempel Sprogcenter Thisted i Hundborg, der skal bygges om til lægeklinik og sundhedshus. Licitationen bliver i slutningen af maj eller begyndelsen af juni.


Projektleder Tommy Lind:

- Vi tilgodeser de håndværkere, der er i det område, der skal bygges i. Tre får mulighed for at byde ind med en pris. Det er ikke prisen alene, der afgør, hvem der får kontrakten. Men tager du den, der ikke er billigst, skal der være saglige argumenter.

Fakta

Daginstitution i Rolighedskvarteret, Thisted østby, bliver på 1100 kvm. med plads til 80 børnehavebørn og 20 vuggestuebørn. Det er desuden en tilbygning til Østermølle, specialafdelingen på Rolighedsskolen, på 250 kvm.


Det samlede byggeri koster 26 mio. kr.


Det blev udbudt som fagentrepriser ved en åben offentlig licitation.


Der var bud fra 51 virksomheder. Vindere blev:

  • M.C. Overgaard - råhus og tømrerentreprisen.
  • Handest VVS - blik og VVS.
  • Nykøbing El-Service – elinstallationer.
  • Thisted Tagdækning – tag.
  • Thy VVS – ventilation.
  • Malermester Steen Hove Pedersen – malerarbejde.
  • Garant Skive – gulv.
  • Thyholm Murer – murerarbejde.
  • Henriksen og Madsen – anlægsarbejde.

Thisted Kommune har i 2020 offentligt byggeri for i alt 180 millioner kroner.

Byggeriet udføres næsten udelukkende af lokale håndværksfirmaer. Foto: Thisted Kommune
Tømrer Thomas Busse er en af de faste folk på byggepladsen. Han har arbejdet 11-12 år for M. C. Overgaard. Foto: Thisted Kommune