Thisted Kommune er Danmarks næstbedste erhvervskommune

Publiceret 22-06-2020

En fortsat god dialog med de lokale håndværkere og entreprenører, en hurtig behandling af byggesager samt udbud på en lang række lokale anlægsprojekter er med til at sikre Thisted Kommune en solid 2. plads i den årlige analyse fra Dansk Byggeri af kommunernes erhvervsklima.

Hvert år tager Dansk Byggeri temperaturen på, hvor erhvervsvenlige kommunerne i Danmark er. Interesseorganisationen måler blandt andet på, om kommunerne er hurtige til at ekspedere sager om nye byggerier, hvordan affald fra de erhvervsdrivende bliver håndteret, samt hvordan udbuddet af opgaver for kommunen foregår. De forskellige parametre giver en samlet placering.

Igen i år ligger Thisted Kommune endnu engang solidt placeret en samlet 2. plads, og på førstepladsen når det handler om ekspedition af byggesager og udbud af opgaver til lokale entreprenører og håndværkere.

Analysen fra Dansk Byggeri trækker blandt andet på nøgletal fra 2019, mens andre data er indhentet i foråret 2020. Det vil sige både lige før og under coronatiden. Men resultatet er ikke påvirket af konsekvenser eller tiltag, der relaterer sig til corona, som for eksempel da Regeringen valgte at lave en suspendering af anlægsloftet for 2020 eller at udskyde betalingen af dækningsafgift.

Niels Jørgen Pedersen, der er formand for kommunens udvalg for Erhverv, Arbejdsmarked og Kultur, glæder sig over den fortsatte gode placering:

- Det er rigtigt glædeligt, at vi bevarer vores 2. plads og vi dermed har vist, at vi kan bevare et højt niveau i vores samarbejde med de lokale virksomheder, fremfor at smide grus i maskineriet. Det er resultatet af en lang og vedvarende indsats igennem flere år.

Han fortsætter:

- Dansk Byggeris analyse viser, at vi netop er gode samarbejdspartnere, og at vi stadig er hurtigst på byggesager. Det glæder mig. Samtidigt lægger vi som kommune en masse kroner og ører hos lokale entreprenører og håndværkere, og har en gennemsigtig udbudspolitik. Derfor er det også vigtigt, at vi fortsat kan være med til at holde gang i hjulene lokalt, også selvom de sidste måneder under corona-krisen har udfordret både det kommunale og private erhvervsliv.

På den politiske bane er der derfor også fortsat fokus på, at kommunen leverer et højt niveau af service. Det uddyber borgmester Ulla Vestergaard:

- For alle medlemmerne af Kommunalbestyrelsen er det vigtigt, at vores virksomheder og iværksættere oplever en service og en myndighed, som er nem at have med at gøre. Vi skal ikke være dem, som stikker en kæp i hjulet, men dem, som hjælper med at gøre tingene nemmere indenfor lovens rammer. Derfor mener jeg også det er rigtigt positivt, at vi har kunne fastholde et højt niveau selv under coronakrisen, og at vi igennem hele det sidste år har leveret gode resultater til de erhvervsdrivende.

Udover byggesagerne scorer Thisted Kommune en 1. plads på udbud af opgaver og en 3. plads på erhvervsaffald. Her spiller 24/7 ordningerne i Hanstholm og Thisted ind, samt at den generelle afgift for at komme af med affaldet blev fjernet i januar, 2019. I stedet betaler hvert firma kun, når de kører ind på genbrugspladserne for at læsse af.

Erhvervsdialog fremmer forståelse

Det er netop en tæt og vedvarende dialog med de lokale erhvervsdrivende, som er med til at give kommunen den gode placering. Det forklarer Mikkel Johansen, der er erhvervschef ved Thy Erhvervsforum:
 
- Vi oplever en kommune, som er tæt på vores medlemmer, og som gerne går i dialog om forskellige løsninger, særligt når det handler om byggesager. Så bliver det hurtigere at komme igennem systemet bagefter. Samtidigt holder vi jævnligt møder om eksempelvis om kommende udbud, sådan at vores medlemmer er forberedte lidt på, hvad der sker i løbet af året. Når det ind imellem halter eller knager lidt, er det som regel fordi lovgivningen på eksempelvis at give en tilladelse, er besværlig. Men også her finder vi som regel en mellemvej og en fælles god løsning mellem myndigheden og de lokale virksomheder.

Dansk Byggeris samlede analyse kan ses på www.erhvervsvenlighed.dk. På førstepladsen i år ligger Favrskov Kommune, imens Billund (der var sidste års vinder) ligger på en tredjeplads.

Administration, Plan og Miljø og Drift og Anlæg

Kontaktinfo
Kirkevej 9
7760 Hurup

Erhverv og Beskæftigelse

Contact
Skolegade 4C
7700 Thisted

Erhverv

Kontakt
Skolegade 4C
7700 Thisted