15. apr 2020

Kontaktinfo

Ledelsessekretariatet
Asylgade 30
7700 Thisted
Telefon: 99 17 17 17
lese@thisted.dk

Åbningstider:

Man. - ons.
08.00 - 15.00
Tors.
08.00 - 17.00
Fre. 08.00 - 15.00
 

Deltagere:

  • Lene Kjelgaard Jensen (C)
  • Niels Jørgen Pedersen (V)
  • Preben Dahlgaard (A)
  • Preben Holler (A)
  • Torben Overgaard (C)

76. Nyt fra KulturRummet

Udskriv

Sagstema

Nyt fra KulturRummet i en nedlukningsperiode.

Redegørelse

Kulturtilbud på afstand.

Selvom KulturRummets døre er låste, så arbejdes der stadig med formidling, inspiration og undervisning på distance.

På musikskolen er det kun i de fysiske lokaler aktiviteten er lukket ned. Alle undervisere har på kreativ vis bedrevet virtuel undervisning til eleverne gennem alt fra Skype, Facetime, telefonopkald, musikplatforme, optagelser af videoer med mere. Målet har ikke blot været kun at vedligeholde tekniske musiske færdigheder, men også at holde fast i de relationer, der er mellem underviserne og deres elever og forældre.
Selvom det aldrig kan erstatte det fysiske møde og de fællesskaber, der er et omdrejningspunkt for musikskolen, så giver det alligevel både erfaring og perspektiv på eventuelle nye tiltag. Blandt andet elevernes og undervisernes optagelser af øvesessioner har givet gode erfaringer. Her kan både elever og underviser stoppe filmen, hvis der er teknikker, der skal spoles tilbage og afprøves igen, og at kunne se og høre sin egen performance, er et godt redskab til evaluering.

Derudover er alle undervisere i gang med at læse Kristoffer Henriksens bog ”Talentudviklingsfællesskaber i verdensklasse” som et led i en intern kompetenceudvikling. Der bliver nemlig i den kommende sæson et større fokus på at skabe rum og mulighed for musikalske og kulturelle fællesskaber, og netop i denne tid, hvor de fysiske møder ikke er muligt, er det tydeligt for alle, at dét at mødes i fællesskaber er en vigtig motivation for musikalsk udvikling.

Til stor frustration for alle læseglade borgere er bibliotekets døre også låste som følge af COVID-19 udbruddet, og det er ikke muligt at låne fysiske materialer. Bibliotekets digitale tjenester er dog som altid døgnåbent, og gennem vores digitale platforme, har bibliotekets personale anbefalet gode digitale e-bøger, lydbøger, artikler, film og podcast. Der er her også en række særlige anbefalinger til børn og deres familier, der i nedlukningsperioden har haft ekstra brug for inspiration til højtlæsning, let-læsebøger og oplevelser hjemme i stuerne.

Kvindelige forfattere på Biblioteket i Thy

Der har på biblioteket været sat fokus på 4 kvindelige forfattere i første kvartal af 2020.

Januar startede med Karin Michäelis’ forfatterskab, og hun besøgte biblioteket i Thisted den 22. januar 2020, og satte her lokalt punktum for hendes forfatterskab, beskrevet i TV-udsendelsen ”Øgendahl og de store forfattere” fra DR.

Allerede den 28. januar 2020 fik vi besøg af den næste forfatter; Ane Riel, der var på turne i Nordjylland som optakt til hendes deltagelse i ”Ordkraft” - Nordjyllands Ordfestival i Aalborg. Ane Riel fik både svaret på spørgsmål om sig selv og om indholdet i sine romaner. Særligt om sin roman ”Harpiks”, der i perioden havde sin biografdebut i alle landets biografer.

Birgithe Kosovic var hovedpersonen den 27. februar 2020, hvor hun fortalte om sit forfatterskab, og ikke mindst om sin bog ”Den inderste fare”, som handler om et Danmark, der bevæger sig fra enevælde til demokrati, og har Scavenius som hovedperson. Birgithe Kosovic har i den grad viden om Erik Scavenius, og hun var i perioden også aktuel i programmet om Frederik IX på DR, og kunne med sit oplæg sætte gang i vores fejring af 75-året for Danmarks befrielsen.

Alle arrangementerne har været velbesøgt, og i alt har 105 borgere deltaget i arrangementerne.

Som følge af nedlukningen af biblioteket under COVID-19 udbruddet, er foredraget med den sidste kvindelige forfatter Sara Bouchet udskudt. Hun skulle den 25. marts 2020, have holdt foredrag om sin nye roman ”Min mands elskerinde”, som sætter fokus på identitet og erindring og på, hvad man egentlig ved om sine nærmeste?

Samarbejde mellem pædagoguddannelsen og biblioteket

Samarbejdet mellem biblioteket og pædagoguddannelsen har i årets første måneder blandt andet budt på formidling for de pædagogiske assistent-studerende. Her satte bibliotekets personale spot på børnelitteraturen, som inspiration til både studiernes empiri og ikke mindst de studerendes fremtidige virke. Her havde de 12 studerende og deres underviser en grundig rundvisning i børnelitteraturen, samt en samtale og refleksion over den indkøbte litteratur.

Bibliotekets personale satte særligt fokus på de nyeste tendenser i litteraturen, om klima-litteratur, biografiske portrætter, far-litteratur samt populære billedbøger ”Kendt fra TV”.

Her udbredtes strategien for biblioteket indkøb, og hvilke kompromiser ethvert bibliotek må indgå. Derudover fik de studerende beskrevet god børnelitteratur til flere aldre, og kunne alle låne bøger med hjem til videre arbejde på studiet.

Retsgrundlag

Bekendtgørelse om musikskoler, Biblioteksloven.

Økonomiske konsekvenser

Intet at bemærke.

Andre konsekvenser

Det skal bemærkes, at det samlede fysiske udlånstal på alle landets biblioteker bliver påvirket negativt som følge af nedlukningen.

Høring og sagsgang

Erhvervs-, Arbejdsmarkeds- og Kulturudvalget den 15. april 2020

Indstilling

Børne- og Familieforvaltningen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Til toppen

Opdateret 16-04-2020