Børne- og Familieudvalget traf den 1. september 2020 beslutning om at sende et udkast til ny honoreringsmodel for plejefamilier i Thisted Kommune i høring. Udkastet var i høring blandt nuværende plejefamilier og fagforening i perioden 3. september - 1. oktober 2020. I løbet af høringsperioden har Børne- og Familierådgivningen modtaget 7 høringssvar, som i overskrifter kan inddeles i disse kategorier:
- Anvendelse af selve modellen
- Teenager og overgang til voksentilværelsen
- Ansættelsesforhold
Alle høringssvar med forvaltningens kommentarer er vedlagt som bilag.
På baggrund af de indkomne høringssvar blev det forvaltningen klart, at den manglende dialog og information til plejefamilierne i forarbejdet med gennemsnitsmodellen ikke har været tilstrækkelig. Forvaltningens vurderede på baggrund af de indkomne høringssvar, at modellen skulle ændres enkelte steder samt at informationsmaterialet skulle præciseres. Dette for at sikre plejefamilierne større indsigt i, hvordan modellen anvendes i praksis. Revideringen medførte en række imødekommelser og ændringer af udkastet, som i en fornyet version blev fremsendt til plejefamilierne forud for et informationsmøde, som blev afholdt den 27. oktober 2020.
På informationsmødet, som grundet corona restriktioner blev afholdt over 3 forskellige tidspunkter, deltog repræsentanter fra Børne- og Familierådgivningen, Socialafdelingen og i alt omkring 50 plejefamilier. På informationsmøderne blev modellen med ændringer efter endt høringsperiode gennemgået, og plejefamilierne havde mulighed for at komme med bemærkninger og stille spørgsmål til uklarheder. Det er forvaltningens opfattelse, at møderne var med til at skabe klarhed over modellen, og at plejefamilierne i overvejende grad udtrykte sig positivt over modellens version 2, selvom der fortsat var utilfredshed med måden, hvorpå det første udkast var blevet fremlagt for dem.
Der er efterfølgende modtaget en skrivelse underskrevet af i alt 22 plejeforældre. I skrivelsen gives der blandt andet udtryk for, at plejefamilierne ikke oplever sig tilstrækkeligt hørt på møderne, som de mener blev hastet igennem på for kort tid, og at mødet ikke levede op til deres forhåbning om at blive inddraget og taget med på råd i forhold til modellens udformning. Skrivelsen er vedlagt som bilag.
De 22 familieplejere appellerer i skrivelsen desuden til de politiske udvalg, at der nedsættes en arbejdsgruppe med deltagelse af familieplejere, fagforeningen SL og forvaltningerne, som skal være med til at kvalificere gennemsnitsmodellen.
Børne- og Familierådgivningen vurderer, at plejefamilierne og deres fagforening med ovennævnte høringsperiode har haft lejlighed til at komme med ændringsforslag og kommentarer, og at forvaltningen i vidt omfang har imødekommet plejefamiliernes bekymringer og ønsker om forbedringer af gennemsnitsmodellens udformning og anvendelse i praksis, hvilket førte til en række ændringer i forhold til det først fremsendte udkast. Ændringerne er i det væsentlige gennemgået nedenfor, og seneste version er i sin helhed er vedlagt som bilag.
Det er desuden forvaltningens vurdering, at plejefamilierne i det fremsendte materiale og på informationsmøderne den 27. oktober 2020, er bedst muligt informeret og orienteret om baggrunden for indstillingen om overgang til den nye honoreringsmodel, og at der derfor ikke er grundlag for at imødekomme ønsket om nedsættelse af en arbejdsgruppe til yderligere arbejde med gennemsnitsmodellen.
Børne- og Familieudvalget besluttede den 1. december 2020 at udsætte sagen med henblik på undersøgelse af alternative løsningsmodeller.
Børne- og Familierådgivningen foreslår på den baggrund, at den nye honoreringsmodel bliver implementeret ved, at kontrakter med alle nye plejefamilier fra den 1. februar 2021 indgås efter gennemsnitsmodellen. Plejefamilier, som allerede har et eksisterende plejeforhold pr. 31. januar 2021, vil have mulighed for at vælge, om eksisterende såvel som nye kontrakter, skal indgås efter gennemsnitsmodellen eller efter nuværende vederlagsmodel med løbende genforhandling.
Gennemsnitsmodellen i Thisted Kommune
Børne- og Familierådgivningens klare opfattelse er således fortsat, at gennemsnitsmodellen fremadrettet vil give det bedste samarbejde mellem Thisted Kommune og plejefamilierne, da fokus i højere grad primært vil rettes mod barnets ressourcer og positive udvikling.
Hvis modellen indføres, vil alle nye plejekontrakter i nye plejefamilier herefter indgås efter den nye model, mens eksisterende kontrakter, hvis plejefamilien vælger det, vil overgå til modellen i takt med løbende genvurderinger. Som ovenfor nævnt vil nuværende plejefamilier have mulighed for, i alle nuværende og fremtidige plejeforhold, at forblive aflønnet efter den allerede eksisterende vederlagsmodel.
Gennemsnitsmodellens udformning tager udgangspunkt i Kommunernes Landsforenings (KL) vejledning på området, og KL anbefaler kommunerne at bruge denne vederlagsmodel.
Formål
Formålet med at indføre en gennemsnitsmodel er at skabe et mere stabilt og konstruktivt samarbejde mellem plejefamilie og kommune, hvilket er af afgørende betydning for en succesfuld anbringelse. En model med større fokus på at understøtte barnets ressourcer frem for dets vanskeligheder, vil bidrage til at skabe mere ro og stabilitet i anbringelsen. Modellen vil endvidere styrke samarbejdet mellem Børne- og Familierådgivningen og plejefamilierne, der sammen skal skabe et fælles grundlag for at fokusere endnu mere på kerneopgaven, nemlig barnets positive udvikling og trivsel.
Modellen er desuden med til at skabe sikkerhed og mere gennemskuelighed i forhold til plejefamiliernes indkomst over længere tid, så de kan fokusere yderligere på barnets ressourcer og udvikling, uden at skulle bekymre sig om at blive sat ned i antal vederlag, idet honoreringen ikke kan sættes ned, selvom barnet er i positiv udvikling. Samtidig er det forvaltningens håb, at modellen kan være med til at sikre, at der også i fremtiden kan rekrutteres dygtige plejefamilier til opgaverne.
Niveauer og vederlag
Plejefamiliens honorering er baseret på et antal vederlag. Vederlagene beskrives i KL’s takstkatalog, og pristalsreguleres årligt. Gennemsnitsmodellen er inddelt i 5 niveauer (1-5). Disse niveauer består af et eksakt antal vederlag. Niveauerne afspejler, hvor stor plejeopgaven vurderes at være i forhold til blandt andet barnets belastningsgrad over tid og anbringelsens forventede varighed. Gennemsnitsmodellens niveau 1 svarer til let belastede plejebørn, og niveau 5 til svært belastede børn.
Niveau 1 = 4 vederlag
Niveau 2 = 5 vederlag
Niveau 3 = 6 vederlag
Niveau 4 = 7 vederlag
Niveau 5 = 9 vederlag
Honoreringen fastholdes som udgangspunkt på samme størrelse gennem hele anbringelsesforløbet, men kan ved væsentlige negative ændringer af barnets støttebehov genvurderes ved bestemte faser i barnets liv. Honoreringen tager således udgangspunkt i den gennemsnitlige plejeopgave fordelt over tid, som plejefamilien skal løse. Honoreringens stabilitet bevirker således, at plejefamilien i nogle perioder løfter en større opgave, end de bliver honoreret for, og i andre perioder en mindre opgave, end de bliver honoreret for.

I forbindelse med vurderingen af barnets behov for støtte, behandling og omsorg, vurderes det om plejeopgaven er så omfattende, at det har betydning for plejefamiliens tilknytning til arbejdsmarkedet. Udgangspunktet er at plejefamilierne har ordinær tilknytning til arbejdsmarkedet. Plejeforældrenes samlede arbejdskapacitet vurderes i forhold til den samlede plejeopgave, herunder særligt hvis der er flere anbragte børn i samme plejefamilie.
Ændringer fra version 1 til version 2
På baggrund af de indkomne høringssvar, har forvaltningen udarbejdet et nyt forslag til hvordan modellen skal anvendes, og der er foretaget en række ændringer.
Der er sket disse ændringer fra version 1 til version 2:
- Ikke alle eksisterende kontrakter vil overgå til den nye model:
- Hvor barnet i en plejefamilie er over 15 år, ændres kontrakten som hovedregel ikke, men vil fortsætte anbringelsen ud efter den eksisterende vederlagsmodel. Overgang til modellen vil ske løbende i forbindelse med ændringer, og der er derfor ikke tale om, at samtlige eksisterende kontrakter skal overgå til gennemsnitsmodellen i løbet af en fastsat periode.
- Efterværn undtages fra modellen
- I stedet bliver der foretaget en individuel vurdering af den unges behov for støtte og plejeopgavens omfang.
- Niveauer og antal vederlag er revideret
I version 1 var niveauerne inddelt således:
Niveau 1 = 3 vederlag
Niveau 2 = 5 vederlag
Niveau 3 = 6 vederlag
Niveau 4 = 7 vederlag
Til sammenligning er fordelingen i version 2:
Niveau 1 = 4 vederlag
Niveau 2 = 5 vederlag
Niveau 3 = 6 vederlag
Niveau 4 = 7 vederlag
Niveau 5 = 9 vederlag
Plejefamiliernes ønske om et højere antal vederlag i niveau 1 er derfor imødekommet, og der er ligeledes tilføjet et højere niveau 5 med 9 vederlag. Dette har desuden medført, at beskrivelserne af barnets støttebehov, der har stor betydning for, hvilket niveau plejeopgave skal placeres indenfor, er revideret. For eksempel formuleringen om, at "Dette niveau kan kun anvendes i særlige og ekstraordinære tilfælde..." flyttet fra niveau 4 til niveau 5.
- Fastholdelse af niveau gennem anbringelsen er et udgangspunkt
- Det er i version 2 præciseret, at væsentlige ændringer kan føre til en genvurdering af ved bestemte faser i barnets liv, hvorfor det ikke er udelukket, at der kan ske en genvurdering af plejefamiliens honorering, hvis opgaven viser sig at være væsentligt større end først antaget.
- Øvrige udgifter
- Det er vedrørende dækning af øvrige udgifter under anbringelses tilføjet, at dækning af udgifter til eksempelvis cykel, pas, briller med videre kan forekomme efter en konkret vurdering.
Ændringer fra version 2 til version 3
Alene kontrakter med nye plejefamilier vil indgås efter gennemsnitsmodellen, mens plejefamilier, der allerede har et eksisterende plejeforhold, vil kunne vælge, om eksisterende såvel som nye kontrakter, fremover skal indgås efter gennemsnitsmodellen eller efter nuværende vederlagsmodel med løbende genforhandling.