Regeringen har den 22. april 2020 indgået aftale med samtlige partier i Folketinget om, at kommunale udgifter til reduceret forældrebetaling skal indgå i en samlet opgørelse af merudgifter forbundet med genåbning af Dagtilbud og SFO.
I aftalen fremgår det at;…"Kommunerne har i større eller mindre grad svært ved at levere tilstrækkelig kapacitet, så det modsvarer forældrenes behov. Det gælder særligt på dagtilbudsområdet. I lyset af dette har nogle kommuner valgt at reducere eller fjerne forældrebetaling, mod at forældrene ikke anvender dagtilbud mv. I aftalen præciseres det, at det følger af dagtilbudslovens almindelige regler for forældrebetaling, at hvis en kommune ikke tilbyder en dagtilbudsplads til forældre, der ønsker en plads til deres barn, vil forældrebetalingen bortfalde for de forældre, som ikke får en plads i dagtilbud. Derudover bortfalder evt. særskilt betaling for frokost i de tilfælde, hvor der tidligere blev tilbudt frokost, og hvor der under genåbningen ikke tilbydes frokost…”.
Børne- og Familieudvalget har den 8. april 2020 besluttet at genåbne Dagtilbudsområdet den 15. april 2020, såfremt det var sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne. Derudover blev det besluttet, at madordningen blev suspenderet i alle Dagtilbud, og at forældrebetaling til madordning for børn i de institutioner, hvor der er tilvalgt madordning, ligeledes suspenderes.Alle dagtilbud åbnede som planlagt den 15. april.
I den politiske aftale slås det fast, at merudgifter forbundet med genåbning af Dagtilbud, SFO mv, herunder reduktion i forældrebetaling vil indgå i en samlet forhandling med KL og Danske Regioner omkring COVID-19-relaterede udgifter. Det fremgår af aftalen, at kompensationen gives til kommunerne under et, og ikke til den enkelte kommune, som en 1:1 kompensation. Det vil som udgangspunkt betyde, at der i forbindelse med årets forhandlinger mellem regeringen og KL vil være en kompensation på ca. 0,9 % af de samlede udgifter i forbindelse med COVID-19.
Kompensationen omfatter både private og kommunale Dagtilbud og skolefritidsordninger, og omfatter merudgifter frem til den 11. maj, svarende til genåbningsperioden, jf. den gældende bekendtgørelse om genåbning. Der vil efterfølgende således blive fastsat en parallel statslig kompensation til SFO på fri- og privatskoler.
Eventuelle udgifter til reduceret forældrebetaling i kommunerne før den 15. april vil ikke blive kompenseret.
Børne- og Familieforvaltningen har en stor opgave i at genåbne Dagtilbudsområdet, da der stilles høje krav fra Sundhedsstyrelsen. Opgaven prioriteres højt, da det er i de første år, børn udvikler deres grundlæggende sociale og kognitive kompetencer. Dagtilbuddene skal altså fortsat understøtte gode børnefællesskaber og børns kompetencer – det gælder ikke mindst for udsatte børn, uanset om der er COVID-19 eller ej. Derfor arbejder daginstitutionerne også ihærdigt med at skabe gode lokale løsninger, og for at lykkes med dette, er der ekstra udgifter til f.eks. håndvaske, hygiejnevogne, telte mv.
Derudover er genåbningen også en vigtig forudsætning for, at der igen kommer gang i samfundet, fordi forældrene skal have passet deres børn. Thisted Kommune har skrevet til forældre på Dagtilbudsområdet, at alle børn er velkomne, men at vi samtidig gerne så en gradvis og kontrolleret åbning af hensyn til de mange nye krav.
Administrationsgrundlag
Børne- og Familieudvalget har godkendt administrationsgrundlaget på dagtilbudsområdet januar 2020. Ifølge administrationsgrundlaget på Dagtilbudsområdet er det i dag muligt at udmelde sit barn med minimum en måneds varsel til den sidste dag eller den 14. i en måned. Udmeldelse med garanti om genindmeldelse er en mulighed ved særlige omstændigheder, såsom ved et barns alvorlige sygdom. Ved midlertidig udmeldelse fra et dagtilbud (eks. ved langvarig rejse/ferie), kan der ikke gives garanti for plads i det samme dagtilbud.
Forældrebetaling
I forhold til forældrebetaling på Dagtilbudsområdet er der ikke loft for, hvor lidt forældre skal betale ifølge Dagstilbudsloven. For børn i disse tilbud må forældrenes betaling for en plads i dagtilbud højst udgøre 25 % af bruttodriftsudgifterne pr. barn ved driften af det enkelte dagtilbud eller af de gennemsnitlige bruttodriftsudgifter pr. plads ved driften af dagtilbud af samme type i kommunen. De 25 % udgør således et loft for forældrebetalingen. I Thisted Kommune er der 25 % forældrebetaling.
Kompensation i forbindelse med orlov fra dagtilbud
Alle dagtilbud åbnede som planlagt den 15. april, og Børne- og Familieforvaltningen oplever fortsat en gradvis og kontrolleret åbning på Dagtilbudsområdet. Der er selvfølgelig mange nye krav, som fremgår af Sundhedsstyrelsens vejledning og materialer til genåbning af Dagtilbudsområdet, som skal implementeres på kort tid. Særligt kravene til størrelsen på børnegrupper, hygiejne og rengøring, kombineret med en høj faglig pædagogisk kvalitet kan være en udfordring. Belægningen er steget fra ca. 45 % til 75 % for nuværende efter 1 uge med genåbent (gennemsnit, med store udsving på tværs af områder/institutioner). Forvaltningen følger dagligt udviklingen i forhold til antal fremmødte børn og syge medarbejdere. Flere børn og evt. syge medarbejdere vil nemlig udfordre genåbningen. Pt. er der ikke en stigning i antal sygemeldinger. Børne- og Familieforvaltningen oplever dog også, at man hurtigt får oparbejdet nye praktiske erfaringer og gode løsninger på trods af en svær situation.
Ca. 25 % af forældrene har endnu ikke anvendt dagtilbuddet, det er gældende for både dagpleje og institutioner. Børne- og Familieforvaltningen vurderer dog ikke, at den nye aftale kan tilgodese disse forældres forældrebetaling, da det har været muligt at anvende dagtilbud. Forvaltningen anbefaler derfor, at man ikke søger kompensation ved staten til forældrebetaling.
Manglende forældrebetaling vil derfor betyde, at Thisted Kommune vil få en mindreindtægt. Forvaltningen har beregnet den månedlige mindreindtægt for fire scenarier, hvor henholdsvis 20-25-30 % af de indmeldte børn udmeldes midlertidig med henvisning til Covid-19. Beregningerne tager udgangspunkt i, at der som følge af Covid-19 ikke sker en tilsvarende personalereduktion i daginstitutionerne, særligt da det er nødvendigt med et højt antal personale i daginstitutionerne, selv med et reduceret antal børn.
Ifølge Dagtilbudsloven; § 86; "Kommunalbestyrelsen kan beslutte at give forældre med børn i alderen 24 uger og indtil barnets skolestart mulighed for at vælge økonomisk tilskud til pasning af egne børn i stedet for en plads i et dagtilbud efter § 19, stk. 2-4, eller § 21, stk. 2 og 3, jf. dog stk. 2 og 3.", vil det ikke være muligt at gøre begge dele, dvs. stoppe forældrebetaling samtidig med at forældre får tilskud til pasning af egne børn kombineret med en plads i et Dagtilbud som er på standby (tomgangsplads). Derfor vil det udelukkende være forældrebetalingen som forældre kan spare og forældre vil samtidig kunne beholde deres plads i Dagtilbuddet.
De kommunale udgifter vil være som vist i tabel herunder inkl. tilskud til de private pasningsordninger, da aftalen tilgodeser såvel de private som kommunale tilbud.

I forhold til SFO, vil den månedlige merudgift på SFO med en 20 % udmeldelse være 465.000 kr., med 25 % udmeldelse 580.000 kr. og med 30 % udmeldelse 700.000 kr.
I beregningerne er der ikke taget højde for økonomisk friplads og søskendetilskud.
Madordning
Børne- og Familieudvalget besluttede den 8 . april, at madordningen blev suspenderet i alle dagtilbud (dog ikke dagplejen), da kravene til hygiejne m.v. vurderes som vanskelige at honorere i praksis på kort tid. I den forbindelse blev det samtidig besluttet, at forældre til børn i de institutioner, hvor der er tilvalgt madordning ikke skal betale for madordning.
Thisted Kommune indførte den 1. januar 2010 madordninger i samtlige dagtilbud i kommunen. Thisted Kommune yder derfor tilskud til madordningen i de institutioner, hvor forældrene har tilvalgt ordningen i 3-5 års institutioner. Derudover er det besluttet, at der ydes tilskud til madordning i 0-2 års institutioner (vuggestueafdelinger). Forældrebetalingen beløber sig til 450 kr. pr. måned pr. barn i 3-5 års institutionerne. Forældre til vuggestuebørn og dagplejebørn betaler ikke særskilt for madordningen, idet denne er indeholdt i taksten for en plads. Det har givet anledning til flere henvendelser fra utilfredse forældre omkring betaling af madordning fra de forældre, der har børn i vuggestuen.
Forvaltningen vurderer dog, at Kommunen kan søge udgifterne dækket til manglende madordning via den nye aftale. Derfor anbefaler forvaltningen, at alle forældre kompenseres i forhold til betaling for madordning fra den 15. april til den 10. maj 2020. Disse udgifter kan henføres til aftalen omkring COVID-19, da særskilt betaling for frokost bortfalder i de tilfælde, hvor der tidligere blev tilbudt frokost, og hvor der under genåbningen ikke tilbydes frokost. Forvaltningen gør dog opmærksom på, at kommunen her får 1:1 kompensation, da aftalen som udgangspunkt betyder, at der i forbindelse med årets forhandlinger mellem regeringen og KL vil være en kompensation på ca. 0,9 % af de samlede udgifter i forbindelse med COVID-19.
Som beskrevet er madordningen indeholdt i taksten for vuggestuer, men forvaltningen vurderer, at det skal være ens for alle forældre på det kommunale dagtilbudsområde, og dermed anbefales en reduktion på 450 kr. pr. barn fra den 15. april 2020 til 10. maj 2020. Udgiften er beregnet til 344.000 kr. pr måned.
Forvaltningen anbefaler samtidig, at madordningen starter op igen pr. 11. maj 2020, da forvaltningen vurderer, at der på det tidspunkt er opnået de rette kompetencer og erfaring til at have en sikker og hygiejnemæssig madordning.