I regi af Styregruppen for Tværsektorielt Samarbejde omkring Aalborg Universitetshospital, Thisted, har der været arbejdet på forskellige indsatser af interesse for såvel hospitalet som kommunerne, heriblandt en etablering af mobil blodprøvetagning.
I forbindelse med behandling på hospital, i kommune eller i almen praksis er der løbende behov for at foretage blodprøver på borgerne. Dette foregår typisk på hospitalets ambulatorier eller hos egen læge. Der er dog en række borgere, som er immobile og dermed ikke har mulighed for at møde op ved egen læge eller på ambulatoriet. Dette kan eksempelvis være borgere, der modtager hospitalsbehandling i eget hjem, hvor en patienttransport er påkrævet, det kan være borgere med psykiatriske problemstillinger, hvor fremmøde er problematisk, eller det kan være demensramte borgere, der har behov for ledsagelse.
Ved at tilbyde mobil blodprøvetagning, hvor en bioanalytiker fra hospitalet kører ud til borgeren og tager blodprøven, er der følgende fordele:
- De immobile borgere vil opleve en serviceforbedring og et sammenhængende forløb.
- Der vil være en forbedring af den kliniske kvalitet, herunder også mulighed for EKG i eget hjem, da det er uddannede bioanalytikere, der foretager undersøgelserne.
- Ordningen vil understøtte og aflaste primærsektorens andre aktører, som eksempelvis praktiserende læger og kommuner, der ellers skal foretage sygebesøg eller allokere ledsagerressourcer.
- Regional besparelse på opgaveløsningen.
Opgaven vedrørende mobil blodprøvetagning vil kunne varetages af Klinisk Biokemisk afdeling, Aalborg Universitetshospital, Thisted, som har de nødvendige kompetencer og erfaringer.
Ordningen vil primært skulle omfatte ikke-akutte blodprøvetagninger og EKG rekvireret af egen læge, speciallæge eller Aalborg Universitetshospital, Thisted. Efterspørgsel fra andre somatiske og eller psykiatriske hospitaler i Region Nordjylland vil ved behov kunne efterkommes.
Målgruppen for ordningen vil være borgere, der er bosiddende i Thisted Kommune i eget hjem eller på plejecenter, og som ud fra en lægefaglig vurdering er så fysisk eller psykisk immobile, at de ikke kan eller kun med stort besvær vil kunne nå frem til egen læge eller Klinisk Biokemisk Ambulatorium i forbindelse med blodprøvetagning.
Ordningen vil omfatte blodprøvetagning og EKG på ovennævnte borgere.
I almen praksis blev der i 2018 kørt 872 sygebesøg af praksis i Thisted og Morsø kommuner, hvor der alene er foretaget en blodprøve og dertil hørende laboratorieydelser.
I 2018 har der været 20.500 siddende patienttransporter og 8 liggende patienttransporter (kørsel D til Klinisk Biokemisk Afdeling) i de to kommuner fra plejehjem, praksis eller eget hjem til hospitalet. Det registreres ikke, om patienterne kun er kommet ind til blodprøvetagning, eller om de fortsætter til anden behandling.
Der vurderes således kapacitetsmæssigt grundlag for en mobilprøveordning, som er dækkende for Thisted og Morsø kommuner. Foruden en mulig reducering af udgifterne til ledsagelse, patienttransport eller praksissektor vil ordningen samtidig højne den kliniske og patientoplevede kvalitet af behandlingen.
Praktiske forhold:
Prøvetagning vil kunne ske i indeværende eller førstkommende uge efter bestilling: Prøvetagning på hverdage efter fast ugentlig ruteplan i tidsrummet kl. 08:00 til 13:00. Da også Morsø Kommune tilbydes mobil blodprøvetagning, vil de to kommuner blive opdelt i fem ruter med kørsel på den enkelte rute en gang om ugen.
Kørsel mellem hospital og henholdsvis den første og sidste borger på ruten den pågældende dag ligger uden for tidsrummet.
Klinisk Biokemisk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital vurderer, at der kan tages ca. 10 – 12 blodprøver og EKG pr. dag og have en kapacitet på ca. 2.585 blodprøver/EKG pr. år.
Prøvetagning sker ikke mandag til onsdag før påske, 1. maj og fredag efter Kr. Himmelfartsdag. Endvidere vil ordningen være lukket ned i ugerne 28-31.
Der er udarbejdet en samarbejdsaftale, som specificerer alle samarbejdsforholdene.